PŘEHLEDNĚ: Rok krajských koalic. Nejvíce se rozhádala středočeská

  • 4
Od krajských voleb uplynul jeden rok. Jak si ve třinácti krajích vedou po volbách složené koalice, co si o jejich vládnutí myslí opozice a jaká nejdůležitější témata museli zastupitelé řešit od chvíle, kdy zasedli do svých křesel?

1. Středočeský kraj

Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Jermanová (ANO)

Ve středních Čechách se v říjnu rozpadla koalice ANO, STAN, ODS a Nezávislých Středočechů, kraj nyní vedou ANO a ČSSD s podporou komunistů.

Změna byla podle hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) opodstatněná a prospěšná. Zrychlila se prý výběrová řízení a změny k lepšímu se čekají i ve zdravotnictví nebo cestovním ruchu. Pozitivně vnímá celý rok, který uběhl od loňských krajských voleb.

Například zastupitel za STAN Vít Rakušan, který zasedal v původní radě a nyní je v opozici, ale takové hodnocení nesdílí. Chybí mu mimo jiné programové prohlášení, nová koalice je podle něj jen uskupením pro udržení moci.

„Vidím slepenec lidí, kteří se neosvědčili a kteří skočili po příležitosti mít na další tři roky jistou funkci. Vidím výměnu konstruktivních a pracovitých partnerů za pouhé figurky s nutnými hlasy. Dovolím si říci, že paní hejtmance toto uspořádání zřejmě vyhovuje více,“ míní Rakušan.

Podle hejtmanky se od voleb před rokem podařila řada pozitivních změn. Krajský úřad změnil strukturu odborů, aby mohl lépe a hospodárněji plnit úkoly. Novinkou jsou online přenosy z jednání zastupitelů. Vznikla centrála cestovního ruchu a asociace nemocnic, začalo se napravovat hospodaření zadlužené mladoboleslavské a kladenské nemocnice. Pokračovalo se také v opravách silnic.

Opoziční zastupitel za TOP 09 Jan Jakob ale vidí počínání krajského vedení jinak. „Bohužel jsem přesvědčený, že se za poslední rok téměř nic nezměnilo. Kraj není schopen zajistit potřebné a nezbytné investice, ačkoli na ně prostředky má. Namísto toho je posilováno osobní PR vedení kraje v čele s hejtmankou, a to za krajské peníze. Prostředky se také dle mého nehospodárně vynakládají na podporu řady soukromých akcí,“ uvedl.

2. Jihočeský kraj

Jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD).

Především oblast nemocnic byla hlavním tématem v prvním roce po krajských volbách v Jihočeském kraji. Právě kvůli odměnám ve zdravotnictví se měnila podoba koalice a po deseti letech opustil svou pozici hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Sociální demokraté, kteří zůstávají ve vedení kraje, jsou přesvědčeni o tom, že jihočeské nemocnice patří mezi nejlepší v republice a vyplatí se do managamentu těchto společností investovat. Podle opozice to však není zásluha současné koalice.

Kvůli tomu, že předseda představenstva společnosti Jihočeské nemocnice na odměnách bral ročně více než šest milionů korun, se v dubnu rozpadla koalice ČSSD, ANO a Jihočeši 2012. Místo ní vznikla aliance ČSSD, Jihočeši 2012, KDU-ČSL a Pro Jižní Čechy. Zvýšení počtu koaličních subjektů ale podle současné hejtmanky Ivany Stráské (ČSSD) nijak neovlivnilo fungování vedení kraje.

„Jsem přesvědčena, že na tom hlavním se bezezbytku shodneme. Ať už jde o dostupnou kvalitní nemocniční péči, fungující sociální služby, opravy silnic nebo zavádění chytrých technologií, kvalitní školství, bohaté kulturní vyžití či podporu cestovního ruchu,“ řekla.

Podle opozičního zastupitele Martina Kuby (ODS) však systém zdravotnictví v kraji není zásluhou současného vedení. Takto nastavené schéma podle něj funguje už dlouho.

3. Plzeňský kraj

Plzeňský hejtman Josef Bernard (ČSSD)

Roční působení v čele Plzeňského kraje hodnotí strany vládnoucí koalice kladně. Podařilo se zahájit velké změny, například ve zdravotnictví nebo v dopravě. I přes občasné rozdílné názory se koaliční partneři vždy bez větších problémů dohodli, řekli jejich představitelé. Opoziční strany jsou k vedení kraje kritičtější, i když mu přiznávají některé pozitivní kroky. Některé opoziční strany se domnívají, že jejich hlas koalice zcela opomíjí.

Na koalici bez vítěze voleb ANO se brzy po volbách dohodly ČSSD, ODS, Koalice pro Plzeňský kraj (KDU-ČSL, Strana zelených a Nestraníci) a Starostové a patrioti. Koalice má 23 ze 45 hlasů. V opozici je ANO, KSČM, TOP 09, Koalice SPD a SPO.

Podle hejtmana Josefa Bernarda (ČSSD) investuje například kraj do silnic rekordní částku od počátku jeho existence, a to 1,8 miliardy Kč. V přípravě je i obnova autobusů v kraji do dvou let. Od ledna 2018 se snižuje jízdné pro důchodce, děti, studenty, lidi na rodičovské, veterány a dárce krve. Vedení kraje zahájilo reformu zdravotnictví s cílem zastavit a následně snížit prohlubující se ztrátu nemocnic.

Předseda druhé nejsilnější koaliční strany, ODS, Martin Baxa rovněž považuje dosavadní koaliční spolupráci za úspěšnou. „I naše krajská koalice místy skřípe, ale co je podstatné, jednak spory řešíme uvnitř, nikoli před kamerami a mikrofony, a jednak jsme se vždycky dokázali úspěšně domluvit,“ řekl Baxa.

Předseda klubu zastupitelů ANO Jiří Dufka tak kladně rok vedení kraje nevidí. Za pozitivní považuje, že kraj zahájil reorganizaci svých nemocnic, která má přinést jejich ekonomickou a personální stabilizaci a snížit stamilionové roční příspěvky kraje. Opozice ale není podle Dufky dostatečně vyslyšena.

„Názory opozice zajímají jen hejtmana, a to zřejmě jen ze slušnosti. Zatím nebyl názor opozice brán v potaz a opozice je vždy přehlasována,“ řekl. Opozice není ani v představenstvech a dozorčích radách a přístup k informacím má podle Dufky velmi komplikovaný.

Také předseda klubu TOP 09 Richard Pikner tvrdí, že koalice opozici opomíjí. „Naše návrhy s námi koalice dopředu nekonzultuje a v důležitých rozhodnutích ani nežádá náš názor,“ řekl. Kritizuje i to, že zásadní cíle, jako byla nová galerie a zlepšení finančního zdraví krajských nemocnic, se nepohnuly. V ohrožení je podle něj třeba nemocnice v Rokycanech a Domažlicích. 

4. Jihomoravský kraj

Jhomoravský hejtman Bohumil Šimek (ANO)

Koalice v Jihomoravském kraji řešila za první rok svého působení smlouvu o nájmu brněnského letiště i nové letecké linky z Brna, problémy v záchranné službě, investice do dopravy a prodej nepotřebného majetku.

Koalici tvoří ANO, ČSSD, Starostové pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. Opozice uvádí, že koalice je bez nápadů, kritikům vadí třeba to, že z brněnského letiště přestávají létat pravidelné spoje.

Na druhou stranu opozice chválí pracovitost hejtmana Bohumila Šimka (ANO), větší transparentnost, lepší komunikaci kraje a města i získání dotace na nové vlaky. Koalice má na jižní Moravě 34 zastupitelských mandátů z 65.

Kraj se zabýval i problémy v záchranné službě, kde odboráři loni v létě vyhlásili stávkovou pohotovost a požadují odchod ředitele Milana Klusáka. Část ze 600 zaměstnanců stojí za odboráři, část za ředitelem. Proto tam kraj nejprve poslal mediátora, jehož posláním je smiřovat znesvářené strany, nyní tam bude rok pracovat odborná firma, aby našla řešení.

V dopravě kraj uspěl s žádostí o dotaci na pořízení nových vlaků, získat má 5,5 miliardy korun.

5. Kraj Vysočina

Hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek (za ČSSD)

Po roce, který uplynul od krajských voleb, pracuje krajská koalice na Vysočině podle hejtmana Jiřího Běhounka (za ČSSD) i dalších zástupců vedení regionu dobře a plní většinu naplánovaných akcí. Opozice namítá, že se nepodařilo personálně stabilizovat zdravotnický personál všech pěti krajských nemocnic a vidí i problémy v přípravě projektu Veřejná doprava Vysočiny. 

Po osmi letech jednobarevné vlády ČSSD s podporou KSČM je od loňska složení krajské rady zásadně odlišné. Kromě ČSSD ji tvoří také zástupci hnutí ANO, ODS a koalice Starostů pro Vysočinu. „Je nutné jinak vyjednávat, víc vzájemně komunikovat, ale mám pocit, že všichni respektují, že společně pracujeme pro kraj,“ řekl Běhounek.

Vedení kraje se podle hejtmana letos podařilo mimo jiné dokončit například stavbu nového chirurgického pavilonu v Nemocnici Třebíč či pokračovat v opravě interního pavilonu v Jihlavě. Začala stavba domova důchodců v Humpolci i příprava staveb podobných zařízení v Jihlavě a Havlíčkově Brodě. Bez větších potíží podle Běhounka fungují i další připravené akce v dopravě, školství, v opravách památek i zemědělství.

Opoziční KSČM považuje za nedostatek, že se vedení kraje nepodařilo personálně stabilizovat zdravotnický personál všech pěti krajských nemocnic. KDU-ČSL vidí problémy v přípravě projektu Veřejná doprava Vysočiny. Podle lidovců vedení kraje nevede dobře diskusi se samosprávami měst a obcí.

Koaliční stabilitu by také mohlo ohrozit údajné členství radního Josefa Pavlíka (ANO) v Lidových milicích. Podle ostatních koaličních stran i opozice by problém mělo řešit hlavně hnutí ANO. Pokud by se jeho členství v milicích prokázalo, je například ODS připravena z koalice vystoupit. 

Opoziční KDU-ČSL chce dokonce hlasování o Pavlíkově odvolání zařadit do programu příštího krajského zastupitelstva 12. prosince. „Náš klub vidí jako nemožné, aby pan Pavlík dále setrval ve funkci náměstka, pokud věrohodně nevyvrátí podezření z členství v Lidových milicích, což se dosud nestalo,“ řekl zastupitel Vít Kaňkovský.

Podobně se na věc dívá i hejtman Běhounek. „ANO se bude muset rozhodnout, zda udělá personální změny a v koalici zůstane, nebo odejde. Pak se musíme bavit co dál,“ uvedl hejtman.

6. Moravskoslezský kraj

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO)

Bez větších konfliktů s opozicí se v Moravskoslezském kraji obešel první rok vlády koalice, kterou vytvořilo vítězné hnutí ANO spolu s ODS a lidovci.

Bývalý hejtman Miroslav Novák z nejsilnější opoziční strany ČSSD vytýká krajskému vedení především nečinnost a málo vlastních projektů. Podle současného hejtmana Ivo Vondráka (ANO) naopak nynější koalice dokázala zavést řadu nových věcí. Koalice má v pětašedesátičlenném zastupitelstvu většinu 36 hlasů.

„Neměli jsme mnoho střetů, protože koalice se v prvním roce držela hesla: Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Dokončili naše projekty, v podstatě přijali téměř beze změn náš rozpočet, který jsme připravovali,“ míní Novák.

Podle něj například nově zahájených investičních akcí bylo v kraji málo, což je chybou zvláště v době, kdy se ekonomice daří. Do budoucna je zvědavý především na naplnění předvolebních a programových slibů koaličních partnerů, jako byly například nové letecké linky na mošnovském letišti a zastavení úbytku obyvatelstva kraje.

Hejtman Vondrák v reakci na tyto výtky uvedl, že koalice nepřišla na kraj s tím, že by chtěla bořit to, co v minulosti v regionu začalo bývalé vedení. „Myslím si ale, že vznikla celá řada nových projektů, které jsme otevřeli a minulé vedení je nemělo ve svém plánu,“ řekl Vondrák.

Podle něj je to například vybudování Moravskoslezského inovačního centra, které nabízí pomoc podnikatelům v řadě oblastí a aktuálně spolupracuje s několika desítkami podnikatelů. „To je věc zcela nová, kterou jsme nastartovali a začali se jí věnovat,“ míní Vondrák. Podle něj se koalice výrazně zaměřila i na oblast školství a zahájila pilotní projekt, který využívá prvky duálního vzdělávání a má umožnit užší propojení středních škol s průmyslovými podniky.

7. Ústecký kraj

Ústecký hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM)

Zejména potíže týkající se krajské autobusové dopravy řešila v prvním roce v Ústeckém kraji koalice složená z KSČM, ČSSD a SPD-SPO. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu má nejtěsnější nadpoloviční většinu 28 hlasů.

Vítěz loňských voleb, hnutí ANO, skončilo v opozici. Zástupci koalice uvedli, že spolupráce funguje bez potíží. Koalici ostře kritizuje opoziční ODS, podle zastupitele a senátora Jaroslava Kubery panuje v kraji socialismus.

Komunisté jsou podle náměstka hejtmana Stanislava Rybáka i přes křehkou většinu v zastupitelstvu spokojeni. „Tím, že všechny strany koalice mají zastoupení v krajské radě, dobře komunikujeme. Pokud bychom se na některých tématech neshodli, svolá se koaliční jednání,“ řekl Rybák.

Obdobný postoj má podle statutárního náměstka hejtmana Martina Kliky i sociální demokracie. „Chyběly nám peníze na sociální služby, u příspěvkových organizací, například u Správy a údržby silnic, tak jsme se dohodli, že tam dáme vlastní peníze. Jsou to věci, kdy lidé, se kterými tam sedíme, mají pochopení a stejné názory,“ doplnil Klika.

Nejvážnější potíže řešila koalice kolem krajské autobusové dopravy. Po sporech s dopravci kvůli zvýšení mezd řidičům zastupitelé rozhodli o tom, že Ústecký kraj bude mít vlastního autobusového dopravce. Podnik bude příspěvkovou organizací.

8. Olomoucký kraj

Olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO)

Jako bezproblémové hodnotí se zhruba ročním odstupem fungování krajské koalice zástupci ANO, ČSSD a ODS, kteří po loňských volbách společně usedli v radě Olomouckého kraje. Tříčlenná koalice má v pětapadesátičlenném zastupitelstvu většinu 30 hlasů a zatím nemá potíže s prosazením svých záměrů.

Podle předsedy opozičního klubu zastupitelů Koalice pro Olomoucký kraj Iva Slavotínka ale koalice promrhala spoustu času volbou a následným odvoláním bývalého hejtmana Oto Košty. A zatím nepřišla s něčím novým, co by kraj posunulo dál, míní Slavotínek.

Olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO) řekl, že je s fungováním koalice spokojen. „Spolupráci vidím jako přínosnou a podnětnou. Nevidím žádné třecí plochy. Vždy se snažíme najít řešení a vždy to řešení najdeme,“ uvedl Okleštěk, podle kterého mezi členy krajské rady funguje bezproblémová komunikace.

Krajská koalice na začátku letošního roku přečkala i zatěžkávací zkoušku, která souvisela s odvoláním bývalého hejtmana Košty (dříve ANO). Zástupci ANO a poté i náměstci z ČSSD a ODS Koštu kvůli neshodám nejprve vyzvali k rezignaci a když tak neučinil, tak jej zastupitelstvo odvolalo.

9. Královéhradecký kraj

Hradecký hejtman Jiří Štěpán (ČSSD)

Ztrátová a zadlužená Oblastní nemocnice Náchod a kontroverzní projekt slučování středních škol patří k hlavním problémům Královéhradeckého kraje po roce vládnutí pětičlenné koalice.

Za úspěchy nové krajské vlády lze považovat dotažení více než miliardového tendru na přestavbu náchodské nemocnice do fáze hodnocení nabídek a vyřešení růstu mezd řidičů autobusů bez protestů a stávky. Kraj podle koalice zlepšil fungování sociálních služeb a pomohl dojednat pomoc obcím od státu v průmyslové zóně Solnice-Kvasiny na Rychnovsku.

„Nemůžeme souhlasit se všemi kroky, které vedení kraje v průběhu roku dělalo a dělá. Ať jsou to nedořešené operační sály v nemocnici ve Dvoře Králové, zadlužování nemocnice v Náchodě či neodborná optimalizace školství. Pokud bych měl vedení kraje oznámkovat, tak bych dal za čtyři,“ sdělil poslanec a opoziční krajský zastupitel Petr Sadovský (ANO).

Koalici v kraji krátce po volbách vytvořily ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, koalice STAN a Východočechů a TOP 09. Ve volbách vítězné hnutí ANO skončilo v opozici, postup koalice označilo za podvod na voličích. „Kraj je z našeho pohledu v rozkladu a uskupení pěti, respektive osmi stran, není zcela funkční, což je znát i na vyjádření některých koaličních členů... Kraj nečeká rozvoj a stabilita,“ míní Sadovský.

10. Pardubický kraj

Hejtman Martin Netolický (ČSSD)

Vedení Pardubického kraje má za sebou úspěšně první rok činnosti v novém složení ČSSD, Koalice pro Pardubický kraj, ODS a STAN. Relativně nesourodá koalice vystupuje jednotně a může si „přičíst body“ za pokračující rozvoj nemocnic, úpravy silniční sítě či zlepšení v sociální a školské oblasti, i když většina těchto projektů má kořeny v minulém volebním období.

Větší výhrady nemají ke krajské vládě ani opoziční zastupitelé. Některým vadí, že krajská rada přijímá některá strategická rozhodnutí a na zastupitele už moc rozhodování nezbývá.

Hejtman Martin Netolický (ČSSD) vyzdvihuje zvláště připravované nákladné výstavby centrálních příjmů v Pardubické a Orlickoústecké nemocnici. V Ústí chce hejtmanství investovat asi 320 milionů korun bez DPH, v Pardubicích, kde by se mělo začít stavět v tomto volebním období, více než miliardu.

Kraj letos získal příslib, že stát zaplatí výstavbu přivaděčů na budoucí dálnici D35 a obchvaty měst. Podle aktualizace memoranda mezi vládou a Pardubickým krajem dostane hejtmanství na 2,7 miliardy korun. Práce na prvních dvou přivaděčích by mohly začít na podzim příštího roku.

11. Zlínský kraj

Zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL)

Zlínská krajská koalice je podle radních i oslovených zástupců opozice funkční a věcná, příliš se v ní „nepolitikaří“. Hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) vyzdvihl pro po roce ve funkci stabilizaci zdravotnictví a zlepšení administrativy krajského úřadu, například vytvoření mapy dotací.

Bývalý radní Petr Navrátil z ČSSD, jež skončila v opozici, však některým radním vytýká kumulaci funkcí. Čunek je senátorem, radní Margita Balaštíková (ANO) a Petr Gazdík (STAN) poslanci.

Kraj vede koalice lidovců, hnutí ANO a STAN a ODS. V opozici jsou sociální demokraté, komunisté, Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura a Svobodní a Soukromníci. V minulých čtyřech letech v kraji vládly ČSSD, KSČM a Strana práv občanů (SPO). V loňských volbách ale levice propadla. ČSSD a komunisté oslabili a SPO v zastupitelstvu vůbec není.

„Naši (koaliční) spolupráci hodnotím velmi dobře, protože se mi podařil zavést systém, kdy neprobíhají permanentní volby. To znamená, že tady nepobíhají zastupitelé s nějakým praporem, ale jednají věcně. Rada je funkční orgán, jednáme o všech věcech takovým způsobem, že se tam žádná politika nedělá,“ řekl Čunek.

S tím ale Navrátil nesouhlasí. „Atmosféra v naší koalici byla klidná, pracovní. Občas pouze zaskřípaly kompetence mezi bývalým hejtmanem Mišákem a radním pro zdravotnictví Nečasem. Ale i dnes to mezi pány Čunkem a Gazdíkem na zastupitelstvu někdy zajiskří,“ řekl Navrátil.

12. Karlovarský kraj

Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO)

Rok od nástupu nové koalice v Karlovarském kraji zůstává krajská rada jednotná a beze změn. Ačkoli se jí podařilo splnit několik prvních volebních slibů, nejdůležitější úkoly ji zřejmě ještě čekají. Zátěžovým testem může být reforma středního školství, kterou krajská vláda navrhla. Opozice má k práci koalice výhrady.

Koalici tvoří v Karlovarském kraji ANO, ODS, Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj měst a obcí (HNHRM), Piráti a SPO. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu má koalice 24 hlasů. „Práce se nám daří, ale je to pouze rok. Jistě jsme některé věci z programového prohlášení splnili, ale je toho ještě hodně před námi. Podařilo se nám vyjmutí D6 (ze zpoplatněných úseků dálnic), podařil se nám Senior Pas, Císařské lázně a další věci,“ řekla hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO).

Jak připomněla, hned po nástupu nové vedení kraje výrazně snížilo naplánovaný schodek rozpočtu z 1,3 miliardy na 698 milionů korun. Poukázala také na zavedení lékárenské pohotovosti v karlovarské nemocnici. Pokračuje i modernizace chebské nemocnice a stavba hospice v Nejdku, obě začaly ještě za předchozího vedení kraje.

Opozičního zastupitele Petra Zahradníčka (TOP 09) překvapilo, že koalice, podle něj nesourodá, vůbec rok existence vydržela. Očekával ale, že strany, které se prezentovaly snahou o transparentnost jako ANO nebo Piráti, budou víc komunikovat s obcemi i opozicí. „Opak je ale pravdou,“ řekl.

13. Liberecký kraj

Liberecký hejtman Martin Půta (STAN)

Široká koalice, pro niž se před rokem po krajských volbách rozhodli vítězní Starostové pro Liberecký kraj, se osvědčila. Zapojení čtyř politických subjektů do koalice zajistilo kraji stabilní vedení, které má dostatečnou sílu prosadit své záměry, dává ale prostor i opozici, míní liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Zásadní výhrady k práci koalice nemají ani zástupci opozičních komunistů nebo Změny pro Liberecký kraj.

V Libereckém kraji se loni v říjnu do krajského zastupitelstva dostalo sedm stran, což je nejvíc v jeho historii. Starostové získali 18 mandátů. Druhé bylo ANO a třetí komunisté. Na vytvoření koalice se Starostové dohodli s ANO, ČSSD a ODS. V pětačtiřiceti členném zastupitelstvu má koalice výraznou většinu 35 mandátů.

Liberecký kraj se rozhodl koupit majoritní podíl v ČSAD Liberec a mít tak vlastního dopravce. „Stále čekáme na rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Věřím, že nakonec vnitřní dopravce mít budeme. Povede to ke stabilizaci dopravy a k tomu, že kraj nebude rukojmím soukromých dopravců, především v oblasti cenové politiky,“ říká Půta.

Kroky kraje při řešení dopravní obslužnosti vítá i opozice. „Jsem rád, že vedení kraje změnilo postoj k problematice autobusové dopravy, na který jsme léta upozorňovali. Myslím, že myšlenka vnitřního dopravce je dobrá, dokonce jsme se s hejtmanem už předběžně bavili, že by bylo dobré promyslet i větší možnost spolupráce mezi Dopravním podnikem měst Liberce a Jablonce s ČSAD Liberec, pokud se firmu podaří kraji získat,“ řekl Jan Korytář, zastupitel opoziční Změny pro Liberecký kraj, který je náměstkem libereckého primátora.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video