Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rodiče žalují způsob výběru škol

  1:00
Rodiče čtyř žáků pátých a devátých tříd základních škol si stěžují u Ústavního soudu. Důvodem je nový systém přijímacího řízení na střední školy. Děti si teď smějí do prvního kola přijímaček na střední školy a víceletá gymnázia jen jedinou přihlášku.

A právě to se jejich rodičům nelíbí.

"Jednoznačně je tím porušeno právo dětí na vzdělání, které zaručuje Listina základních práv a svobod," řekl MF DNES právník Jiří Kovanda, který za rodiče stížnost podává.

K "postiženým" patří i jeho jedenáctiletá dcera Alžběta, která se chce přihlásit na víceleté gymnázium.

Stížnost na nový školský zákon pošle Ústavnímu soudu koncem tohoto týdne. Doprovázet ji bude petice s podpisy dalších 120 rodičů dětí a ředitelů škol, kterou sepsal ředitel pražského Prvního obnoveného reálného gymnázia a syn prezidenta Václav Klaus mladší.

"Kvůli novému systému přibude dětí, které nedostanou šanci studovat školu odpovídající jejich schopnostem. Vytváří se tak prostor pro korupci," píše v petici Klaus.

TEXT PETICE A SEZNAM SIGNATÁŘŮ NAJDETE ZDE

Ministryně školství Petra Buzková to odmítá. "Nechci předjímat rozhodnutí Ústavního soudu. Podle našeho názoru ale tato změna rozhodně neomezuje právo dětí na vzdělávání, právě naopak. Přijímací řízení se díky ní zjednoduší a zprůhlední," řekla v reakci na informace MF DNES o chystané stížnosti Buzková.

Dosud si děti mohly sice také podat jen jedinou přihlášku do prvního kola přijímaček na státní školu, ale zároveň si směly poslat neomezený počet přihlášek na školy soukromé.

Novinka má podle ministerstva zamezit tomu, kdy se nadanější děti dostaly hned v prvním kole na více škol, a blokovaly tak místa ostatním. "Proto věříme, že naopak šanci studovat dostane více dětí," vysvětluje ministryně.

Neomezený počet přihlášek si letos děti budou moci poslat až do druhého kola přijímaček. Ovšem jen pod podmínkou, že v tom prvním kole neuspěly. Háček je v tom, že školy už nový zákon nenutí druhé kolo přijímaček vypisovat. A zejména žádaná gymnázia a střední odborné školy už teď připouštějí, že si nejspíš všechny své budoucí studenty vyberou hned napoprvé.

"Jestli druhé kolo přijímaček vypíšeme, se rozhodnu až po tom prvním. Pokud nám přijdou v prvním kole kvalitní uchazeči, není důvod nepřijmout všechny najednou," podotýká ředitel Obchodní akademie v Kubelíkově ulici v Praze Zdeněk Kesner.

Druhého kola se školy bojí
Školy, které si místa do druhého kola nechají, se navíc mohou právem obávat, že na sebe zbytečně upozorní krajský úřad. "Mohlo by to pak vypadat, že o naši školu děti nemají zájem. A taková škola si pak říká o zrušení," vysvětluje Kesner, proč se bude snažit svou školu obsadit hned napoprvé.

"Přesně tohoto se bojí většina škol, které jsme s dcerou už obešli. Při dnech otevřených dveří nám to ředitelé říkají na rovinu. Než by jejich škola vypadala, že je špatná, radši naberou i méně nadané děti. Hlavně když to bude napoprvé," říká otec čtrnáctileté Barbory Tomáš Kotrč, který je jedním ze čtyř rodičů stěžujících si na nový školský zákon u Ústavního soudu.

Osobně věří, že soud jeho stížnosti vyhoví a omezující pasáže ze zákona vyškrtne. Stejně jako signatáři souvisící petice. "Tady jde o přístup dětí ke vzdělání. Co jiného by už mělo mít šanci na úspěch," míní ředitel Základní školy v Brandýse nad Labem František Tomášek.

Petici sepsal prezidentův syn

Rodiče čtyř žáků pátých a devátých tříd základních škol, kteří si u Ústavního soudu stěžují, "v tom" nejsou sami. Na své straně mají mocného přímluvce: ředitele pražského Prvního obnoveného reálného gymnázia Václava Klause mladšího. Jinak také syna prezidenta, který školský zákon podepsal.

Právě ředitel Klaus je jedním ze spoluautorů Petice proti některým ustanovením školského zákona, kterou už podepsalo 120 lidí. "Petici pošleme Ústavnímu soudu zároveň se stížností," řekl Klaus mladší.

Bojí se i víceletá gymnázia
Omezení práva dětí poslat do prvního kola přijímaček na střední školy více přihlášek vadí i jemu. "Na naše víceleté gymnázium se loni hlásilo šestkrát víc dětí, než jsme otevírali míst. Racionálně uvažující rodič k nám letos při takovém přetlaku své dítě nepošle. A to samozřejmě sníží úroveň našich uchazečů. Navíc mám sám také malé děti, které to za pár let postihne," vysvětlil své motivy Klaus.

Zejména soukromá víceletá gymnázia, jako je to Klausovo, se teď bojí o svou existenci. V zákoně dopadla úplně nejhůř. Druhé kolo přijímaček totiž víceletá gymnázia vůbec pořádat nesmějí. A do toho prvního si žáci pátých a sedmých tříd mohou poslat jen jednu přihlášku.

"Pro nás je to likvidační. Pokud se nám teď děti ze strachu, že se nedostanou, nepřihlásí, a my nenaplníme povinný počet žáků na třídu, nezbude nám než školu zavřít," připustil ředitel jednoho z pražských víceletých gymnázií, který nechtěl být jmenován.

Rodiče dětí jsou bezradní
Ke Klausově petici se připojily i desítky ředitelů základních škol, jejichž žáci teď nevědí, kam si přihlášku poslat. "Bezradnost některých rodičů našich žáků je očividná. V nejistotě jsou zejména ti, jejichž děti jsou dobré, ale nepatří k těm úplně nejlepším," podotýká další ze spoluautorů petice ředitel Základní školy v Sedlčanech Jaroslav Nádvorník.

Část rodičů jeho žáků se rozhoduje neriskovat neúspěch v prvním kole a pro své ratolesti hledají školy, u kterých se předpokládá menší zájem. Jenže efekt může být i přesně opačný: bude-li takto uvažovat většina rodičů, může se také stát, že nakonec bude největší nával na méně kvalitní školy. "Učitelé a výchovní poradci si v této situaci rodičům netroufají radit," říká Nádvorník.

Čtrnáctiletá Barbora Kotrčová musí pečlivě vybírat střední školu, na kterou se přihlásí. Podle nového školského zákona si může podat přihlášku jen na jednu. (16. ledna 2005)

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Divoké oslavy mistrů světa: Špaček zničil i sako

  • Nejčtenější

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Munice pro Ukrajinu je nekvalitní, části musíme doplňovat, říká český zbrojař

30. května 2024  13:10

Polovina nakoupených dělostřeleckých nábojů nemůže být dodána na Ukrajinu tak rychle, jak bylo...

Ochranka nás o kokainu neinformovala, zlobí se sněmovní kancléř. Vyžádal si zprávu

30. května 2024  13:08

Sněmovní kancléř Martin Plíšek si od Ochranné služby Policie ČR vyžádal zprávu o povaze a řešení...

POLITICKÝ DIÁŘ: Důchody, Fiala a poslanci sjetí kokainem

30. května 2024

Premium O tom, jak vládní politici rychle mění názory, i o kokainu na sněmovním záchodku píše ve svém...

Spojili jste národ, děkoval hokejistům Pavel. Zmínil nesportovní gesto Rusů

30. května 2024  8:52,  aktualizováno  12:57

Zlaté české hokejisty přijal na Pražském hradě prezident Petr Pavel. Hlava státu navštívila několik...

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...