Dohoda, kterou Condoleezza Riceová  v Praze podepíše, začne platit v případě, že ji schválí parlament a podepíše prezident.

Dohoda, kterou Condoleezza Riceová v Praze podepíše, začne platit v případě, že ji schválí parlament a podepíše prezident. | foto: Profimedia.cz

Riceová přiletí se smlouvou o radaru v úterý ráno

  • 356
Ministryně zahraničí USA Condoleezza Riceová dorazí v úterý ráno do Česka. Hlavním bodem pracovní návštěvy je setkání s českým protějškem Karlem Schwarzenbergem a podepsání smlouvy o umístění amerického radaru na českém území.

Cestu Riceové potvrdilo podle webu úřadu vlády americké ministerstvo zahraničí. Její přílet do Prahy se čeká ráno, a už dopoledne se uskuteční schůzka s premiérem Mirkem Topolánkem. Podle dřívějších údajů se přistání speciálu s americkou ministryní očekává kolem desáté hodiny dopoledne.

Po obědě ji přijme ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. Krátce po třetí hodině odpoledne společně podepíšou v jeho sídle v Černínském paláci smlouvu o radaru. Dohoda začne platit až v případě, že ji ratifikuje parlament a podepíše prezident. Další smlouvy s touto dohodou spojené zatím nejsou definitivně dojednány.

O případném setkání Riceové s předsedou Sněmovny Miloslavem Vlčkem (ČSSD) se momentálně jedná. Mohlo by se prý odehrát buď na americkém velvyslanectví, nebo v dolní komoře.

Vše o americkém radaru v Česku

Květoslava Kozáková z tiskového oddělení Senátu řekla ČTK, že o eventuální schůzce Riceové s předsedou horní komory Přemyslem Sobotkou (ODS) nic neví. Šéf Senátu se ale podle ní zúčastní přímo podpisu smlouvy.

Ministryni čeká od 17:00 slavnostní recepce na její počest v budově velvyslanectví USA na Malé Straně, kde zřejmě nebude chybět ani šéf protiraketové agentury MBA Henry Obering.

Úřad vlády pak od osmi večer pořádá slavnostní večeři v pražském Hrzánském paláci, kam přijde také Topolánek.

Možná odletí také do Polska
Riceová by v Praze měla strávit jednu noc. Ubytovaná bude v jednom z luxusních pražských hotelů, a to buď v hotelu Hilton, kde loni přenocoval prezident George Bush, nebo Mandarin Oriental či Four Seasons.

Ve středu ráno by mohla odletět do Polska, kde se předpokládá stavba sila s deseti americkými antiraketami. Toto zařízení by podle plánů USA mělo být propojeno právě s radarem v Česku. Celý systém má podle Američanů v budoucnu chránit před útokem ze zemí, jako je Írán nebo Severní Korea. Cesta do Polska se ale zatím nepotvrdila.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video