Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Češi se bojí sucha i znečištěného ovzduší, víc ale toho, kolik změny budou stát

  14:49
Téměř polovina Čechů se obává, že přechod k udržitelné ekonomice povede k jejich zchudnutí. Zároveň se však většina respondentů nové studie vyslovila pro, aby se řešily problémy klimatické změny co nejdříve. O plánu na ekologické a udržitelné unijní hospodářství, takzvaném Green dealu, přitom třetina lidí neví skoro nic, polovina pak jen něco málo.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Koláž - iDNES.cz

„Hlavním závěrem celé studie ve zkratce je, že česká veřejnost bude ráda chránit přírodu, krajinu a klima. Zároveň má však velké obavy z ekonomických a sociálních dopadů takové transformace. Tyto obavy a překotnost, s jakou se z pohledu běžných občanů změny mohou dít, představují zásadní bariéru,“ shrnul závěry studie sociolog a ředitel STEM Martin Buchtík.

Téměř 80 procent dotázaných souhlasí, že je důležité chránit planetu nejen pro lidi, ale také pro všechna zvířata a rostliny, která na ní s lidmi žijí. Ihned by řešila problémy klimatické změny polovina oslovených, čtvrtina pak aspoň v tomto desetiletí. Téměř 70 procent české veřejnosti také předpokládá, že změna, kterou bude potřeba kvůli ochraně klimatu učinit, bude zásadní.

Jak se společnost dělí dle přístupu k transformaci?

Optimističtí podporovatelé, tedy lidé klonící se k razantnějším krokům transformace průmyslu a ekonomiky na „zelenou“, je podle průzkumu 22 procent a jde o dobře finančně zajištěné osoby.

Opatrných příznivců je 26 procent. Těmto lidem záleží na životním prostředí, ale nejsou vstřícní vůči všem opatřením. „Nejsou tolik ochotní připlácet za klimatická opatření,“ konstatuje průzkum.

Zdrženlivých, což jsou podle průzkumu usedlejší občané, kteří se bojí ekonomických změn tolik, že je téměř vždy odmítají, je 13 procent oslovených.

Razantních odpůrců klimatických opatření bylo v průzkumu 19 procent. Často jsou to lidé skeptičtí vůči EU, kteří její opatření pro boj se změnou klimatu považují za nesmysl.

Dohromady 20 procent oslovených pak výzkumníci zařadili do kategorií nejistí a lhostejní, jelikož se vyznačují nevyhraněným názorem na politická řešení až nezájmem o veřejné dění.

„Potěšilo mě, že Češi chtějí mít krajinu krásnější a nerezignovali na návrhy, které připravujeme,“ reagovala na výsledky studie ministryně životního prostředí Anna Hubáčková. Nejpalčivěji vnímají Češi sucho, pak znečištěné ovzduší či stav české krajiny.

Bezkonkurenčně nejvíce se však lidé podle studie obávají socioekonomických dopadů změn, často však aniž by ke konkrétním připravovaným opatřením měli dostatek informací. S výrokem „přechod naší ekonomiky a průmyslu na zelenější fungování povede ke zchudnutí obyvatel Česka“ souhlasí skoro půlka dotázaných.

Největší podporu mají mezi lidmi ta opatření, která jim ušetří peníze, zároveň ty na které jsou dotace. Nadpoloviční většina podporovatelů i odpůrců „zelené“ transformace průmyslu a ekonomiky se tak shodne na chuti investovat do zachytávání vody na zahradě či zateplení bydlení.

Celkově se velké podpoře těší obnovitelné zdroje. Pořízení fotovoltaických panelů nebo tepelného čerpadla zvažuje vedle většiny podporovatelů „zelených“změn asi třetina dotazovaných z řad odpůrců a zdrženlivých. „Pokud by na ty fotovoltaické panely měli peníze, tak si je dají na střechu všichni,“ poukázal šéf Institutu 2050 Jan Krajhanzl na bariéru, kterou v podpoře změn mnohdy tvoří i ekonomické podmínky dotazovaných.

Naopak se lidem nelíbí ta opatření, která se týkají zvyšování daní nebo omezování jejich života. „Podpora elektromobility má více zastánců než zákaz spalovacích motorů,“ dávají příklad autoři výzkumu.

Obavy z rychlých „zelených“ změn a nákladů na ně sdílejí vedle občanů i české firmy. „Klíčové pro nás je, aby ty změny byly reálné, většina firem se stejně jako občané bojí rychlosti těch změn, aby se na ně zvládly adaptovat,“ reagoval studii člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy Petr Jonák.

Neznalost veřejnosti o klimatu je alarmující

Celkově má veřejnost ovšem velmi málo informací o závazcích České republiky a plánovaných opatřeních pro transformaci. Navíc nadpoloviční většina obyvatel ani nemá dostatek informací, jak snížit své vlastní emise.

Konkrétně o Green dealu má dostatek informací podle svého hodnocení jen desetina občanů. Polovina oslovených „ví něco málo“ a třetina „neví vůbec nic nebo skoro nic“. Možná i díky nedostatku informací jsou Češi ohledně Green dealu dost rozpolcení. Často ji vidí jako uspěchanou, zároveň ale jako potřebnou, třetina respondentů se v těchto konkrétnějších otázkách ovšem nedokázala vyjádřit.

Třetina Čechů si myslí, že by dohoda měla být zrušena či alespoň oslabena, jenomže další třetina by naopak chtěla, aby dohoda buď zůstala stejná či byla rozšířena o další opatření, a zbylá třetina zase nemá na věc žádný názor.

Máte dost informací o Green dealu?

celkem hlasů: 90
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 27. září 2022. Anketa je uzavřena.

Výzkumníci byli překvapeni neznalostí Čechů ohledně faktů o klimatické změně. Jen 17 procent oslovených vědělo, že Česko se v posledních 60 letech otepluje dvakrát rychleji, než je celosvětový průměr.

Pouze 7 procent lidí zase vědělo, že Česko produkuje v přepočtu na jednoho obyvatele více emisí skleníkových plynů než Čína, Indie nebo Velká Británie. Více než polovina dotázaných přitom tento fakt označila za lež.

„Už jsme asi narazili na to, že u některých témat jsme nedostatečně věnovali komunikovali a jejich prezentaci ale je to poučení do budoucna,“ dodala Hubáčková s tím, že resort se více zaměří i na dotace pro nízkopříjmové domácnosti, na podzim plánuje třeba další kolo kotlíkových dotací. „Nejsnazší cesta státu bojovat s příčinami i důsledky změny klimatu vede přes finanční podporu a dotace, které jsou nejméně konfliktním tématem,“ radí i výzkumníci.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Historik: Metro mělo původně vést středem magistrály a jezdit přes mosty

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fico je nadále ve vážném stavu, oznámil Kaliňák. Operace trvala pět hodin

16. května 2024  8:42

Aktualizujeme Stav slovenského premiéra Roberta Fica je nadále vážný, řekl ministr obrany Robert Kaliňák....

Slunečno a teplo se na pár dní loučí. O víkendu přijdou přeháňky i bouřky

16. května 2024  7:18

Podle předpovědi počasí má být na většině území ČR slunečno a teplo. Nicméně déšť nebo přeháňky ve...

Volal na Fica, ať jde blíž, pak začal střílet, líčí svědci atentátu

16. května 2024  7:06

Lidé, kteří stáli v bezprostřední blízkosti atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica,...

Hrajeme o lístky na finále MS v hokeji. S iDNES Premium na 3 měsíce za 49 korun

3. května 2024,  aktualizováno  16.5 7:06

Mistrovství světa v hokeji je v plném proudu a při této příležitosti přichází iDNES Premium s...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...