Protesty zemědělců z letadla nad Vysočinou (23. květen 2012)

Protesty zemědělců z letadla nad Vysočinou (23. květen 2012) | foto: Martin Vokáč, MF DNES

Podívejte se na protestující zemědělce na Vysočině z letadla

  • 23
Pomalá jízda traktorů zablokovala na protest proti zrušení zelené nafty a zavedení spotřební daně z vína silnice na hlavních tazích Vysočiny i dálniční přivaděč na D1 u Velkého Beranova. Krajem se couralo přibližně tři sta zemědělských strojů.

Zemědělci na své vozy připevnili transparenty jako Venkov bez zemědělců, republika bez českých potravin.

Vše o protestu zemědělců čtěte ZDE

"Ty dotace, které dostáváme, jdou přece formou levnějších potravin do každé huby v Česku. Zelenou naftu mají i okolní země, když o ni přijdeme, ohrozí to naši konkurenceschopnost," řekl Petr Adamec ze zemědělského družstva Kochánov na Havlíčkobrodsku.

Právě na Vysočině protestovali farmáři v nejhojnějším počtu. V jednotlivých okresech podle údajů Agrární komory vyjelo průměrně šedesát traktorů. Na Třebíčsku protestující vyslali na silnice dokonce devadesát strojů.

Vysočina: protesty z letadla

Protesty zemědělců z letadla nad Vysočinou (23. květen 2012)
Protesty zemědělců z letadla nad Vysočinou (23. květen 2012)
Protesty zemědělců z v Krahulově na Vysočině (23. květen 2012)
Protesty zemědělců z letadla nad Vysočinou (23. květen 2012)

Na vjezdu do Havlíčkova Brodu ve směru od Jihlavy doprava doslova stála.

Město, ucpané kvůli opravě mostu, při protestech ještě více trpělo. Řidiči předjížděli traktory zprava i zleva - jejich kolona se totiž pohybovala po silnici I/38 rychlostí 10 kilometrů v hodině.

Také z Velkého Beranova se k dálnici D1 táhla veliká kolona, kterou vedlo asi 15 traktorů. Auta a kamiony jely za protestujícími zemědělci krokem.

Protesty na Vysočině

Pelhřimovsko
21 kusů techniky, blokády silnic Kámen - Včelnice, Košetice - Křelovice, Obrataň - Leskovice

Jihlavsko
50 - 60 kusů techniky, blokády silnici Velký Beranov - Vysoké Studnice - Řehořov - Měřín, Jihlava - Velký Beranov - přivaděč D1 - Jamné, Jihlava - Pávov - přivaděč D1 - Tři Věžičky, Dušejov - Kostelec, okolí Telče

Havlíčkobrodsko
60 kusů techniky, blokáda silnic Havlíčkův brod - směr Praha, Havlíčkův brod - směr Humpolec a Jihlava, Havlíčkův Brod - Ždírec nad Doubravou, Ledeč nad Sázavou - Světlá nad Sázavou

Třebíčsko
90 kusů techniky okolo Třebíče (Kožichovice - Třebíč - Krahulov), dále silnice Studenec - Náměšť a okolo Moravských Budějovic (Litohoř - Moravské Budějovice)

Žďár nad Sázavou
50 - 60 kusů techniky, blokáda silnic Bystřice nad Pernštejnem - Lesonice, Nové Město - Žďár nad Sázavou., Sázava - Žďár n. S., Bohdalov - Žďár n. S., Osová Bitýška - Žďár n. S.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video