Bohuslav Svoboda se pokusí sesadit Zdeňka Hřiba z primátorského postu.

Bohuslav Svoboda se pokusí sesadit Zdeňka Hřiba z primátorského postu. | foto: Profimedia.cz

Neschovávejte ho, tepou pražští lídři koalici Spolu za exprimátora Svobodu

  • 21
„Pane Svobodo, neschovávejte se a přijďte do společné debaty“, vyzývají ve společném dopise pražští lídři Pirátů, Prahy Sobě, STAN a koalice Solidarita jedničku koalice Spolu Bohuslava Svobodu z ODS. Lídrům vadí, že koalici Spolu, která má podle průzkumů největší šanci v metropoli uspět, v předvolebních debatách nezastupuje její kandidát na primátora, ale jiní politici.

Vyplývá to z dopisu, který odeslali předsedovi pražské ODS Marku Bendovi. Mluvčí koalice Spolu Lenka Mottlová v reakci na to uvedla, že se Svoboda debat účastní, ale v některých případech chce koalice představit i jiné členy týmu. Výzva ostatních lídrů je podle ní manipulativní součástí kampaně.

V debatách nevystupuje ani dvojka kandidátky Jiří Pospíšil z TOP 09, který v poslední době čelí kritice kvůli svým kontaktům s podnikatelem Michalem Rédlem, stíhaným v kauze Dozimetr nebo pětka Jan Wolf z KDU-ČSL, obžalovaný v kauze sportovních dotací.

VOLEBNÍ KALKULAČKA PRO KOMUNÁLNÍ VOLBY

„Bohužel, v posledních dnech se ukázalo že koalice Spolu se zřejmě rozhodla do primátorských debat posílat náhradníky namísto lídra, který žádá Pražany o důvěru v primátorské funkci na další čtyři roky,“ uvedli v dopise Zdeněk Hřib za Piráty, Jan Čižinský za Prahu Sobě, Petr Hlaváček za STAN a Anna Šabatová za Solidaritu.

Pražská koalice Spolu představila program pro volby, má devět priorit

Jako příklad zmínili debatu deníku E15, které se místo Svobody zúčastnil jeho stranický kolega a trojka kandidátky Zdeněk Zajíček. Podle lídrů bude Svoboda chybět i v dalších debatách. „Nyní jsme obdrželi informaci, že v debatě Post Bellum bude koalici Spolu zastupovat pan (Michal) Hroza (TOP 09) a v debatě pořádané Spolkem českých právníků Všehrd ve spolupráci s DVTV zase paní (Hana) Kordová Marvanová, která je až na 16. místě kandidátní listiny,“ stojí v dopise.

Bohuslav Svoboda není jen lídrem, ale i poslancem a předsedou zdravotního výboru Sněmovny, také stále působí jako lékař. V rozhovorech pravidelně mluví o tom, že poslance zůstane i případě, že stane primátorem. Mluvčí koalice Spolu Lenka Mottlová v reakci na dopis uvedla, že Svoboda se debat účastní, ale v některých chce koalice představit i jiné členy týmu.

„Ostatně, v pondělí vedle něj autoři výzvy seděli na debatě, kterou pořádala Hospodářská komora. Stejně tak má docent Svoboda v plánu se zúčastnit například klíčové debaty v České televizi a dalších. Tuhle výzvu tedy vnímáme jenom jako manipulativní snahu vládnoucí koalice, která přesně zapadá do stylu jejich lživé negativní kampaně,“ uvedla Mottlová.

Šabatová nabízela maliny a chlebíčky, pražská ČSSD a Zelení stvrdili spolupráci

Dodala, že účast jiných kandidátů v některých debatách vyplývá ze snahy představit voličům i jiné osobnosti, které koalice může nabídnout. Obdobně podle ní postupovali i Piráti a STAN při loňských televizních debatách kandidátů na premiéra před parlamentními volbami. „V rámci nich se také střídal jejich lídr Ivan Bartoš (Piráti), kterého na většině z nich nahrazoval Vít Rakušan (STAN),“ sdělila Mottlová.

Výzva ostatních lídrů je podle ní manipulativní součástí kampaně. Debatu připravuje i server iDNES.cz, uskuteční se v úterý a svou účast v ní Svoboda potvrdil.

Komunální a senátní volby se budou konat 23. a 24. září. V metropoli budou lidé volit vedení magistrátu a 57 městských částí a tři senátory v obvodech Praha 6, Praha 10 a Praha 11.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video