Prezident Václav Klaus

Prezident Václav Klaus | foto: David Neff, MF DNES

Prezident omilostnil šest lidí včetně pašeráka hodinek

  • 81
Prezident Václav Klaus omilostnil šest lidí. Čtyři z nich jsou cizinci, jimž prominul vyhoštění. Například polský pašerák hodinek si odseděl roční trest už za totality v 80. letech. Klaus u odsouzených přihlédl především k rodinné situaci.

Monika Kotnerová, která pracovala jako destilatérka v Chemopetrolu Litvínov, dostala pět let za to, že v roce 1997 neoprávněně odebrala syntetický líh. Prezident jí prominul zbytek trestu pod podmínkou, že se nedopustí trestného činu. Vzal v úvahu, že si odseděla přes polovinu trestu a o jejího pětiletého syna pečuje rodina.

Františku Piskovi byl prominut trest 10 měsíců za zanedbání povinné výživy. Ústavu sociální péče dlužil výživné za dítě z předchozího manželství. Odsouzený není biologickým otcem tohoto dítěte a založil novou rodinu, která je na něm závislá.

Tresty vyhoštění prominul Klaus Vietnamcům Dat Tien Nguyenovi a Tran Thai Linhovi. Soud je potrestal za padělání a pozměňování veřejné listiny. Oba mají rodiny a starají se o děti.

Také Anjelice Gambarové-Rangl z Kyrgyzstánu odpustil vyhoštění. V roce 2004 se neoprávněně zdržovala na našem území. Vzala si Čecha a má s ním nezletilou dceru.

Dalšího vyhoštění zbavil Jana Szwajce, který v roce 1981, jako občan Polska, přivezl bez proclení do Československa 54 hodinek, čímž způsobil státu škodu na celních poplatcích. Jednoroční trest si odseděl před více než dvaceti lety.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video