Václava Klaus navštívil v Brně ombudsmana Motejla

Václava Klaus navštívil v Brně ombudsmana Motejla | foto: Radek Miča, MAFRA

Prezident nominoval na ombudsmana Evu Dundáčkovou a Johna Boka

  • 43
Prezident Václav Klaus navrhl na ombudsmana političku Evu Dundáčkovou a bývalého disidenta Johna Boka. Kandidáty Senátu jsou Iva Brožová a Anna Šabatová. O novém veřejném ochránci práv má rozhodnout na začátku července Sněmovna.

Dopis se dvěma vlastními nominacemi na ombudsmana poslal dnes Václav Klaus nové předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavě Němcové. Dobrým veřejným ochráncem práv by podle něj mohla být právnička a politička Eva Dundáčková a bývalý disident John Bok.

Předtím, než prezident zveřejnil jména svých kandidátů, je oslovil, zda s nominací souhlasí.

"Přišel mi dotaz prostřednictvím kanceláře pana prezidenta, jestli jsem ochoten přijmout nominaci. Teď musím ještě splnit formální věci jako dodat životopis. Oni už ho sice mají, ale je dva roky starý," řekl iDNES.cz Bok, kterého již Václav Klaus v minulosti na post ombudsmana navrhoval.

PROFILY KANDIDÁTŮ NA OMBUDSMANA ZDE

Ze kterých jmen vybírali ve dvou kolech senátoři?

S nominací souhlasila o Dundáčková. "Beru tu kandidaturu velmi vážně, důvěra pana prezidenta mě těší a zavazuje," sdělila iDNES.cz.

"Pohybovala jsem se v oblasti vězeňství a péče o ohrožené skupiny obyvatel. Předpokládám, že bych měla možnost některé podněty z těchto činnosti přenést do práce ombudsmana a pokusit se něco změnit," uvedla Dundáčková.

Její pozornost by se prý zaměřila například na péči o ohrožené děti či o lidi, kteří jsou krátkodobě či dlouhodobě umístěni do ústavů.

I Bok má představu, čemu by se ve funkci ombudsmana rád věnoval. "Nevyhýbal bych se záležitostem trestně právním. Byl bych ochráncem práv všech a to i těch, kteří jsou postiženi nespravedlností trestně právních soudů. Nezpochybňoval bych trest ani vinu, ale zasáhl bych, kdyby došlo k právním pochybením," řekl.

"Také bych více než Otakar Motejl využíval práva podávat kárné návrhy na soudce a státní zástupce," dodal.

PROFILY KLAUSOVÝCH KANDIDÁTŮ

Eva DundáčkováEva Dundáčková se narodila v roce 1964 v Plzni. V roce 1986 vystudovala Právnickou fakultu na Karlově univerzitě a do roku 1998 pracovala jako právnička se zaměřením na obchodní, pracovní a správní právo. V letech 2002 až 2006 byla zastupitelkou Příbrami, od roku 1998 byla zvolena do Poslanecké sněmovny za ODS. Za vlád sociální demokracie pracovala jako stínová ministryně spravedlnosti. Je rozvedená, má dvě děti.

John BokJohn Bok se narodil v roce 1954 v Pardubicích. Václavem Klausem byl na ombudsmana navržen už v minulosti, do funkce veřejného ochránce práv byl však tehdy znovu zvolen Otakar Motejl. Bok založil spolek Šalamoun, který upozorňuje na případy chybného rozhodování soudní moci. V 90. letech se za ODS pokoušel získat křeslo v Poslanecké sněmovně. Poté za různá politická uskupení několikrát neúspěšně kandidoval do Senátu. Bok má tři děti.

Navržení kandidáti podle prezidenta splňují podmínky pro jmenování. "Jsem přesvědčen, že se jedná o osobnosti, které svými životními postoji prokázaly, že mají vysoké morální a lidské kvality a jsou schopny vykonávat uvedené funkce," argumentuje v dopise Klaus.

Senátoři ve středu vybrali předsedkyni Nejvyššího soudu Ivu Brožovou a bývalou disidentku a zástupkyni zesnulého Otakara Motejla Annu Šabatovou. Kdo ze čtyř finálních kandidátů se stane ombudsmanem, rozhodnou až poslanci na začátku července. Pokud se napoprvé na jménu neshodnou, mohou rozhodnutí odložit až o šedesát dní.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video