Krkonošskou Sněžku už pokryl poprašek. (9. listopadu 2023) | foto: Martin Veselý, MAFRA

O prodlouženém víkendu se ochladí, déšť vystřídá sníh, a to nejen na horách

  • 0
Slunečné počasí vystřídají ve čtvrtek odpoledne přeháňky, nad 1000 metrů se sněžením. Pátek přinese zpočátku hlavně na Moravu občasný déšť. Od severozápadu pak proměnlivou oblačnost, místy s přeháňkami, postupně od západu nad 400 metrů deště se sněhem. „Nejvyšší denní teploty budou jen od 2 do 6 °C. Studený vzduch k nám bude proudit i v sobotu a neděli,“ uvedl v předpovědi Český hydrometeorologický ústav. V pondělí se oteplí.

Ve čtvrtek bude oblačno až polojasno, místy přeháňky. Během odpoledne a večera od jihozápadu zataženo, na většině území s občasným deštěm. V polohách nad 1000 m budou srážky většinou sněhové. Teploty vystoupí na 7 až 11 °C, v 1000 m na horách bude kolem 3 °C. Mírný západní až jihozápadní vítr 3 až 7 m/s se bude odpoledne měnit na jižní a bude slábnout.

Česko čeká ochlazení. Přibude srážek, na hory dorazí další sníh

V pátek v noci bude zataženo, občas déšť, nad 1000 m, v Čechách postupně nad 800 m srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší teploty 6 až 2 °C. Slabý proměnlivý, k ránu mírný severní vítr 2 až 6 m/s.

V pátek přes den bude zataženo až oblačno, místy déšť, zejména na Moravě. Během dne od severozápadu proměnlivá oblačnost a místy přeháňky. Nad 800 m, od severozápadu nad 400 m srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší teploty 2 až 6 °C, na jihovýchodní Moravě až 9 °C. Čerstvý severozápadní vítr 4 až 9 m/s, zejména na Moravě místy s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h).

Chladná rána a na horách sníh. Studená fronta přinese opravdový podzim

V sobotu očekáváme proměnlivou oblačnost, místy dešťové nebo smíšené, nad 400 m většinou sněhové přeháňky, na horách na severu a severovýchodě i trvalejší sněžení. Později od západu ustávání srážek a částečné ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C. Čerstvý severozápadní vítr 4 až 9 m/s, zejména na Moravě místy s nárazy 15 až 20 m/s, bude odpoledne slábnout.

V neděli bude zpočátku polojasno, od západu přibývání oblačnosti a místy sněžení nebo déšť se sněhem, které bude přecházet do deště. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, k ránu v Čechách od západu mírné oteplování. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C, k večeru v jihozápadní polovině území oteplování. Slabý jižní 1 až 4 m/s se bude k večeru v jihozápadní polovině území měnit na mírný jihozápadní až západní 2 až 6 m/s.

Teplé podzimní počasí se stále nevzdává, koncem týdne se mírně ochladí

V pondělí čekáme oblačno až zataženo, na většině území občasný déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C, na severovýchodě a východě až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C, v severovýchodní polovině území místy kolem 6 °C. Mírný jihozápadní až západní 2 až 6 m/s, v severovýchodní polovině území místy vítr slabý.

Více na Počasí iDNES.cz

Vyhlídka počasí od úterý do čtvrtka:

Oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky, postupně od vyšších poloh srážky sněhové. V závěru ubývání srážek a částečně i oblačnosti a místy mlhy, i mrznoucí. Nejnižší noční teploty 6 až 1 °C, postupně +1 až -4 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 12 °C, postupně 1 až 6 °C.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video