Babiš odletěl na summit V4. Chce řešit pandemii, migraci i globální výzvy

  • 99
Premiér Andrej Babiš před odletem na summit V4 ve slovinské Lublani řekl, že země visegrádské čtyřky (V4) musí reagovat na globální výzvy. Maďarsko požádal o dalších 200 000 vakcín. „Musíme reagovat na globální výzvy. Máme tu stále pandemie a obrovské problémy s dodávkami čipů do aut,” řekl Babiš v pátek ráno.

„Evropa musí být nezávislá v různých oblastech,” doplnil Babiš. Premiér rovněž zmínil, že na pořadu bude několik témat. Mezi nimi třeba migrace, klimatická politika nebo rozšíření Evropské unie.

Během pátečního plenárního zasedání V4 budou premiéři Česka Babiš, Maďarska Viktor Orbán, Slovenské republiky Eduard Heger a Polska Mateusz Morawiecki diskutovat také o programu a plánech maďarského předsednictví ve V4.

Následovat bude jednání ve formátu V4 a Slovinsko, na kterém slovinský premiér Janez Janša představí program a priority předsednictví v Radě EU, které Slovinsko převzalo v červenci. S předsedy vlád V4 bude diskutovat také o aktuálních evropských otázkách.

Výzva EU k rozšíření „sedmadvacítky”

Premiér Janša poté, co se jeho země ujala předsednictví v EU, prohlásil, že Slovinsko bude jednat jako čestný zprostředkovatel ve sporech mezi unijními zeměmi EU o principy právního státu a o lidská práva. Vyzval také EU k nalezení dohody ohledně rozšíření „sedmadvacítky”.

Slovinský premiér je však vnímán jako jeden z hlavních spojenců Orbána, kterého Brusel obviňuje z porušování evropských hodnot. On sám již přiměl Evropskou komisi ozvat se vůči snaze slovinské vlády omezit nezávislost slovinské veřejné tiskové agentury.

Nezisková organizace Evropské občanské fórum (ECF) pak Slovinsko nedávno přidala mezi země, v nichž hrozí oslabení občanských práv, což podle ECF vedle omezení nezávislosti médií dokládá snaha omezit svobodu shromažďování.

Dá se také očekávat, že se premiéři budou zabývat novým maďarským zákonem, který zakazuje šířit mezi mladými lidmi do 18 let jakékoli materiály zobrazující nebo propagující homosexualitu a změnu pohlaví. Zákon vyvolal na konci června bouřlivou debatu na summitu EU v Bruselu. 

Skupina sedmnácti lídrů tehdy kvůli tomu napsala dopis šéfům unijních institucí, ve kterém komunitě LGBT vyjádřili podporu. Český premiér Andrej Babiš výzvu nepodpořil, nizozemský premiér naopak vyzval Maďarsko k odchodu z EU, pokud nebude respektovat práva LGBT.

Babiš požádal Maďarsko o dalších vakcíny

Premiér Andrej Babiš požádal maďarského ministra zahraničí Pétera Szijjártóa o dalších 200 000 dávek vakcín proti covidu-19. Maďarsko už dříve České republice půjčilo zhruba 140 000 dávek.

Země V4

Visegrádská čtyřka (V4) spojuje čtyři postkomunistické země – Českou republiku, Maďarsko, Polsko a Slovensko. Seskupení dostalo svůj název při mítinku prezidenta ČSFR Václava Havla, premiéra Maďarska Józsefa Antalla a prezidenta Polska Lecha Walesy. Konal se v severomaďarském městě Visegrád 15. února 1991.

Šéf maďarské diplomacie už Babišovi dvakrát v Praze předal vakcíny od společností Pfizer/BioNTech, celkem šlo o 140 950 dávek. Česko by je mělo vrátit do konce roku.

Vakcíny v dubnu České republice slíbily Slovinsko, Rakousko a Maďarsko. Na jejich přeposlání se země domluvily poté, co Praha nesouhlasila s kompromisem o rozdělení dodatečných deseti milionů dávek v Evropské unii. Česko kvůli tomu dostalo méně vakcín, než kdyby s kompromisem vyslovilo souhlas.

Podle Babiše byly všechny přísliby splněny. Slovinsko a Rakousko vakcíny zapůjčily, Izrael, Srbsko a Slovensko darovaly.

Babiš také řekl, že vláda zvažuje způsob motivace pro lidi, kteří s očkováním váhají. Poukázal na Polsko, které využívá loterie, a na Řecko, které dává mladým lidem od 16 do 25 let 150 eur na ubytování či kulturu. Do přesvědčování by se podle něj měly zapojit i známé osobnosti, média nebo třeba mobilní operátoři, kteří by dali mladým lidem levnější data.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video