Jiří Paroubek dříve přímou volbu sám prosadil.

Jiří Paroubek dříve přímou volbu sám prosadil. | foto: ČTK

Předsedu ČSSD opět vybere sjezd, Paroubek už netrvá na přímé volbě

  • 213
Přímá volba předsedy ČSSD se odkládá. Sociální demokraté si svého šéfa budou pravděpodobně volit opět na březnovém sjezdu strany. Předseda ČSSD Jiří Paroubek prý nemá žádné vážné protikandidáty, přímá volba proto podle něj není nutná. Sám se přitom dříve o změnu způsobu volby prosadil.

Jiří Paroubek na minulém sjezdu strany sám prosadil, aby byl předseda sociálních demokratů volen přímo. Straníci si svého celorepublikového šéfa měli vybírat v lednu v kancelářích okresních stranických sekretariátů nebo například korespondenčně.

Někteří jiní členové ČSSD ale Paroubkovým úmyslem nebyli nadšeni. "Měli jsme o tom řadu vyostřených debat, při kterých Jiří Paroubek hájil přímou volbu všemi straníky, zatímco mnoho dalších členů vedení ho přesvědčovalo, že to není dobrá taktika a že je to potřeba znova probrat a promyslet," posteskl si letos v srpnu David Rath. - čtěte Nechci přímou volbu šéfa strany. Mohla by ji ovlivnit ODS, míní Rath

Po říjnových regionálních volbách, které ČSSD vyhrála, se většina krajských organizací také vyslovila pro obnovení tradičního způsobu volby předsedy. Na svém dnešním jednání podpořilo návrat ke standardní volbě i širší vedení ČSSD. Šéfa strany by tak měli zvolit delegáti na svém sjezdu. Změnu stanov musí ještě potvrdit únorová část stranického sjezdu.

Více o jednání širšího vedení ČSSD

Paroubek: Je čas připravovat se na vládnutí

"S ohledem na vynikající výsledek v říjnových volbách a také na to, že vlastně kromě stávajícího předsedy sociální demokracie není v tuto chvíli žádný relevantní kandidát, který by byl nominován... , tak se tato volba zdá být poněkud nadbytečná," řekl Paroubek.

Argumentoval také finanční úsporou, neboť tři až čtyři miliony korun, které by přímá volba stála, může strana před volbami do Evropského parlamentu využít lépe. "To je příliš drahá legrace ve chvíli, kdy máte jednoho reálného kandidáta," uvedl Paroubek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video