Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Studenti pracují zdarma nejen pro politiky. Někde za stáž sami platí

Poslanecká sněmovna shání stážisty. Na dvacet hodin týdně a zadarmo. Taková zpráva se nedávno objevila v médiích a vzbudila kritiku neplacené práce studentů. V praxi ale bývá situace horší. Třeba ve zdravotnictví není výjimkou, že studenti musí za stáž dokonce sami instituci platit. To představuje významný problém pro nízkopříjmové studenty. Jejich podpora je v Česku dle odborníků slabá.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
EK

článek mixuje dvě věci - několikatýdenní praxi povinnou v rámci studia (studenty tam často ve skutečnosti nikdo nechce a nepotřebuje), a konkrétní požadavek a potřebu paní poslankyně mít stážistu na půl roku na půlúvazek a neplatit ho.

0 0
možnosti
KS

Tak jako že politik dostane na asistenta poslance 50 500 Kč měsíčně, asistentem je doma se válející synovec nebo manžel, pracující student dostane tak maximálně kafe a minerálku a možnost dát si stáž do CV.

6 0
možnosti

Pořád nechápu to rozhořčení tady. Ta stáž je dobrovolná. Chápala bych, že se někdo rozčiluje, kdyby stáž byla zdarma a povinná. Pak je to nesmysl. Ale tady nikdo nikoho nenutí.

Nebo snad vadí, že jde o Pekarovou? Nebo vadí, že si někteří studenti nemohou stáž zdarma dovolit? No a co? To je strašný pozůstatek komunistického myšlení že všichni mají na vše nárok, všichni se mají mít stejně.

4 8
možnosti
JK

V urcitych oborech podobna staz muze znamenat prilezitost pro karierni rozvoj. Co se tyce druhe casti, je otazka, zda pro spolecnost neni ztrata, kdyz nekteri nadani si obdobne veci nemohou dovolit. Prinejmensim u statnich instituci bychom o tom mohli diskutovat. V pripade stazi v soukromych firmach, je to jeji vec.

2 0
možnosti

Tak třeba v Japonsku je tohle odjakživa, i v medicíně.

1 0
možnosti
VH

V19í62t 77H17u47d61e26c

20. 2. 2022 13:25

Jednoho dne se u nás ve firmě objevil student s tím, že by u nás chtěl dělat praxi (polygrafická výroba). Já se jej zeptal co to znamená a on, že tam bude chodit a dostane potvrzení a bude hotovo.

To mě zaujalo, takže jsem se zeptal co se má naučit, jestli existují nějaké osnovy a podobně. Dal mi číslo do školy.

Ze školy mi poslali smlouvu, kde je povinností firmy vše zajistit, poskytnout, předvídat, ochránit před úrazy fyzického i psychického charakteru. No jo, ale na otázku co se má ten kluk naučit mi neodpověděli. Prý tam má sedět a když jej budeme potřebovat třeba na úklid, tak mu máme říct. Ale hlavně podepsat smlouvu.

Napsal jsem jednoduchou smlouvu, že tam může chodit, nesmí se bez dovolení dotýkat elektrických zařízení a že přišel na vlastní žádost a já jej nehodlám nějak kontrolovat co se týká docházky. Nebudu na něj donášet učitelům, pokud budou chtít, tak mohou přijít si žáka zkontrolovat, nebudu vyplňovat hory formulářů a podobně.

Asi každý uhodne, že po několika návštěvách škola našla klukovi jinou praxi. Je nás tam asi 10 lidí a že bych mu přidělil zvláštního opatrovníka, který by mu vymýšlel práci, vše jej učil protože ze školy neznal nic a pak ho i kontroloval, následně psal hlášení a hodnocení ... Vlastně mě to vůbec nemrzelo. Kluk si 4 hodiny hrál na mobilu a šel domů, když dostal nějakou drobnou práci, tak se mu vůbec nechtělo, ke strojům jsem jej pustit nemohl, protože to neuměl, případně to do příště zapomněl a několikrát mu to opakovat byla ztráta času.

Když to zhodnotím, tak škola posílá děti do firem, hlavně aby měla podepsané papíry, formálně mají ty děti hotovou praxi, ale ve výsledku je to k ničemu. Vrchol legrace byl, když mi paní ze studijního řekla, že smlouva je formální a vlastně se nemusí dodržovat, protože to nikdo nekontroluje. A tohle učí i ty studenty.

Tak asi tak ... :-)

7 0
možnosti
RP

Hm, jak má 18, je ze zákona dospělý a odpovědný za sebe. Není z tohoto hlediska problém dát mu přečíst a podepsat papíry, to bude dohadem něškolik papírů k bezpečnosti práce a každé používané chemikálii mám pocit dva papíry plus dát proti podpisu předepsané ochranné pomůcky. A tím pádem je dospělý člověk formálně způsobilý na tom stroji pracovat. A pokud je řádný zaměstnanec neboli má řádnou pracovní smlouvu smlouvu, nevím, jak to je u stáže, v případě jeho úrazu, poleptání nebo otrávění chemikálií nebo úmrtí spadá pod povinné úrazové pojištěníé, které jsou firmy povinny mít. Takže není problém , pokud se mu při práci něco stane.

A vysokoškolák dnes 18 a víc let má, to pouze kdysi, když se vycházelo z osmých ročníků základní školy, ne devátých, se na vysokou školu mohli dostat i nezletilí ve věku pod 18 let.

Takže podepíše všechny ty papíry, nechá se absolovovat školení, která taky podepíše, a může na těch strojích bez problémů fachat.

0 0
možnosti
RM

Studenti vykašlete se na pofidérní obory typu politologie, genderová studia, atd... a běžte studovat techniku. A pokud na to nemáte, tak se radši vyučte.

Pak budete dělat práci, které si lidi cení a budete za ní odměněni. Pokud se naopak budete věnovat pofidérním oborům tak máte jedinou možnost - přisát se na státní cecík. A konkurence je velká a než se k němu přivinete tak holt budete platit.

2 1
možnosti
PD

P37e68t29r 21D37o43s32t96a87l

20. 2. 2022 13:13

No tak pokud se jedná o profese kde se po zapracování vydělává 100 000 a víc (dokdoři), tak bych taky dělal pár hodin za darmo.

1 0
možnosti
JS

J10a72n 90S82u12c49h41ý

20. 2. 2022 13:16

Tady je problém v tom, že existuje spousta studentů co by byli skvělí doktoři, potřebujeme takové...ale nemůžou si studium dovolit.

Oproti studiím, kde titul dostane každej je to jiná liga a stát by se měl k oborům, které potřebuje postavit čelem.

0 2
možnosti
JS

Když to nazvu stáží, tak nemusím dodržet minimální mzdu?

0 0
možnosti
JK

Ti novodobí svazáci ještě nehnuli prsty a už chtějí peníze na nic. Špatná to doba.

0 1
možnosti
Foto

Taky jsem pracoval zadarmo. Jako uklízečka. V rámci odborných praxí ve firmě mi to mnoho dalo a mnoho jsme se naučil. Třeba to, že se neplatí za práci ale za schopnost předstírat práci.

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Tak dlouho tam ta zrůda byla...“ Zjištění o střelbě na fakultě rozlítila pozůstalé

18. června 2024

Premium Univerzita Karlova i pozůstalí podali stížnosti proti policejním závěrům prosincové střelby na...

Fanoušci na cestě za snem. Češi zaplnili Lipsko a věří v porážku Ronalda

18. června 2024  19:07

Fanouškovská vášeň nezná hranic. Češi v Lipsku fandí naplno i přes déšť a věří v historický úspěch...

ANALÝZA: Amerika chce víc atomovek. Přichází zbrojní závody bez cíle a logiky

18. června 2024

Premium Rýsuje se nový jaderný trojúhelník, USA a Rusko s Čínou. Američané zřejmě začnou rozšiřovat své...

Ani autobus tam nestaví. Jak doktor Vševěd hledal a vypátral střed Evropy

18. června 2024

Premium Jak dalekou cestu je nutné urazit do středu Evropy? A kde to vlastně je? Jiří Martínek alias doktor...

Novým šéfem NATO bude nizozemský premiér Mark Rutte, uvedla televize

18. června 2024  18:35

Novým generálním tajemníkem Severoatlantické aliance (NATO) se stane končící nizozemský premiér...