Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hasiči zmenšili plochu požáru na půlku, v akci bylo pět vrtulníků a letadla

Sledujeme online   7:30aktualizováno  22:27
Hasiči ve středu zmenšili plochu požáru na 450 hektarů, tedy méně než půlku z původních 1000 hektarů. Ve vzduchu bylo pět vrtulníků a dvě švédská letadla. Hasiči ve středu zasahovali zejména v nepřístupném terénu na německé straně u Pravčické brány či v soutěskách řeky Kamenice. Ústecký kraj finančně podpoří dobrovolné hasiče. Zásah v Českém Švýcarsku podle prvních odhadů vyjde na stovky milionů korun.

Hasiči v Českém Švýcarsku likvidují požár či jeho skrytá ohniska v často dost nepřístupném terénu. (3. srpna 2022) | foto: Twitter: Hasiči Olomouc

Hasiči v Českém Švýcarsku přesouvají své jednotky na místa, kde objeví nová ohniska. Ve středu se taková objevovala zejména v nepřístupném terénu na německé straně u Pravčické brány či v soutěskách řeky Kamenice.

Hasiči doufají, že v příštích dnech se jim podaří vše uhasit, a evakuovaní lidé z místních obcí se budou moci vrátit domů, konkrétní ohledně data návratu ale být nechtějí. Plocha zasažená požárem se zmenšila odhadem na 400 až 450 hektarů, dopoledne to bylo zhruba 500 hektarů. Původně oheň zasáhl území zhruba dvojnásobné. Novinářům to ve středu v 17:30 řekl mluvčí hasičů Martin Kavka.

„Jsme na nějakých zhruba 450 hektarech. Trošku se to zhoršilo, ale přesné číslo nemám, protože to zkoumáme pomocí dronů. Mohou začít létat až ve chvíli, kdy nezasahují vrtulníky a ty dnes létaly tak dlouho, jak to jen šlo,“ uvedl večer Kavka. Doplnil, že zasaženou plochu tvoří několik míst po celém národním parku.

Likvidaci požáru podle něj hasiči mohou vyhlásit i ve chvíli, kdy se ještě budou ohniska objevovat. „My pak ta místa budeme hlídat,“ uvedl mluvčí. Lesní požár podle něj je specifický tím, že se oheň může šířit kořenovým systémem. Hasiči tak mohou mít ohnisko uhašené a vyhlásit jeho likvidaci, lokální ohnisko se však může objevit klidně i po několika dnech. „Myslím si, že i při likvidaci tam budou místa, která se budou hlídat možná i několik dnů,“ doplnil Kavka.

„Teď to opravdu o nějaké taktice, abychom měli zpětnou vazbu ze sektorů a úseků a dokázali přeskupit síly. Je to úkol na večer, kdy se situace zklidní. Přeskupíme síly a do nového dne vlastně vymyslíme strategii,“ řekl Kavka. Skrytá ohniska budou ráno opět vyhledávat drony s termovizí.

Záchranáři ve středu ošetřili tři hasiče, jeden z nich zkolaboval a byl převezen do nemocnice. „Apelujeme na to, aby každý hasič sám na sobě pozoroval únavu a nebál se si říct o vystřídání,“ dodal mluvčí. V součtu se při zásahu zranilo 59 hasičů.

Místo ve středu také navštívil šéf slovenských hasičů Pavol Mikulášek. Slováci už dříve oznámili, že leteckou pomoc ukončí v pátek.

Ve vzduchu bylo během středy pět vrtulníků (Sokol, Mi-17 AČR, Black Hawk ASR, 2x Bell PČR). „Švédská letadla jsou nasazena na Křídelní stěně. Letadla Antonov An-2 budou nasazena kolem 15 hodiny,“ informovali dopoledne hasiči na Twitteru. „Na německé straně zasahuje dalších devět vrtulníků,“ dodal mluvčí hasičů Martin Kavka. V případě potřeby si v zásazích hasiči pomáhají.

Hasiči se v Českém Švýcarsku dostali pozemní cestou na hranici s Německem. Německé vrtulníky operativně přelétají. V současné chvíli neprobíhá velké plamenné hoření, a proto je pomoc vrtulníků momentálně vhodnější.

Do národního parku ze všech krajů již dorazily osobní termokamery pro hasiče a speciální vaky, které mají hasiči na zádech a vejde se do nich 20 litrů vody. Vydávají se s nimi pěšky na místa skrytých ohnisek.

Odpoledne hasiči z Německa zasahovali u české hranice. U Hřenska stálo několik cisteren. Místo hlídala policie, příjezd z Děčína hlídají zase policisté ČR.

Ve Hřensku je několik mobilních hlídek, krátce po poledni se zvýšil počet turistů na kolech z německé strany. „Pokud zaznamenáme zvýšený pohyb cyklistů nebo pěších z německé strany, na místo přesuneme mobilní policejní hlídku, která situaci řeší,“ řekl policejní mluvčí Daniel Vítek. Upozornil, že silnice kolem Labe přes Hřensko je zavřená pro vozidla, vstup je umožněn pouze záchranným složkám a médiím.

Nově mají zasahující hasiči možnost se nechat otestovat na covid metodou PCR přímo v záchranářském kamionu. Nemusí tak jezdit do vzdálenějších měst. Dva členové štábu jsou pozitivní.

Situace je náročná kvůli vysokým teplotám, hasiči se musí často střídat. „Než se hasič v nepřístupném terénu na místo dostane, tak už je docela vyčerpán a musí ve svažitém terénu provádět náročnou činnost,“ řekl Kavka a doplnil, že proto dál na místě zasahuje zhruba 1 000 hasičů.

1. srpna 2022

Požár v Českém Švýcarsku

Sledovat další díly na iDNES.tv

Záchranné složky prožily Českém Švýcarsku klidnou noc. Postiženou oblast hlavně kontrolovali a zaměřili se na potenciální likvidaci opakovaně rozhořelých ohnisek. Ráno k průzkumu nasadili drony s termokamerou. Poté nastoupila letecká technika včetně švédských letadel.

Situaci zhodnotili ústečtí hasiči na Twitteru. „Noc byla klidná. Na požářišti nedošlo k žádným zásadním změnám. V nočních hodinách jsme se zaměřili především na požární obranu, kontrolu již uhašených lokalit a likvidaci případných opakovaně rozhořelých ohnisek v těchto lokalitách,“ napsali.

I ve středu je v místě nasazeno na 1 000 dobrovolných a profesionálních hasičů, přes 200 cisteren a další podpůrné techniky. Momentálně (kolem 7:30 ráno) zasahují v oblasti Bouřňáku, kam natáhli hadice, dále Větrovce, Trianglu, Křídlových stěn, v soutěskách Kamenice a čelní stěny v Hřensku.

Ráno se do monitorování situace pustily i drony, teprve poté budou nasazeny vrtulníky a letadla. „Včerejšek se obešel bez zranění zasahujících hasičů,“ dodali ústečtí hasiči.

Na místě je také servis, který zajišťuje provoz veškeré techniky. V nepřístupném terénu hasiči už natáhli bezmála 80 kilometrů hadic.

Kraj finančně podpoří dobrovolné hasiče

Ústecký kraj finančně podpoří dobrovolné hasiče s ohledem na zásah při rozsáhlém požáru v národním parku České Švýcarsko. Okamžitě pošle 200 tisíc korun na zajištění stravy, pitného režimu a dalších potřeb. Následně chce poskytnout miliony korun na dovybavení technikou, která byla při zásahu poničena. Novinářům to ve středu po zasedání radních řekl náměstek hejtmana Jiří Kulhánek.

Dobrovolné jednotky tvoří asi polovinu ze zhruba tisícovky zasahujících hasičů. Dvě stě tisíc korun je nejvyšší částka z rozpočtu, o které mohou rozhodnout radní, aniž by potřebovali souhlas zastupitelstva. Peníze dostane obecně prospěšná společnost České Švýcarsko, která spolupracuje na zajištění potřeb pro hasiče.

Po ukončení zásahu budou dobrovolníci zjišťovat, jak byla poškozena nasazená technika. „Nahlásí to obcím a přes ně budeme finanční pomoc rozdělovat,“ uvedl Kulhánek.

Odhad škod způsobených požárem zatím není znám. Poškozeny podle zjištění strážců parku nebylo ve větší míře zázemí soutěsek říčky Kamenice, které provozuje Hřensko. Kdy se budou moci lidé vydat do oblíbeného turistického cíle, není jasné. Mimo domov zatím zůstávají obyvatelé části Hřenska, Mezné a Mezní Louky.

Konkrétní pomoc organizuje pro národní park destinační agentura České Švýcarsko. Na ni se mohou obracet lidé, kteří chtějí pomoc nabídnout. Vozidla krajské správy silnic dováží vodu do rybníka v obci Janov, odkud si ji berou hasiči. Pomoci chce kraj také Hřensku, v katastru této obce, pod kterou patří Mezná a Mezní Louka, požár poničil majetek.

Zásah bude stát stovky milionů

Podle prvních odhadů bude stát zásah hasičů v Českém Švýcarsku stovky milionů korun. Náklady ještě přesně vyčísleny nejsou, ale nasazení jednotek stojí až 20 milionů korun denně, sdělil ve středu generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček.

„V tuto chvíli nejsme schopni kvantifikovat celkové náklady. Pokud se ale zcela jednoduše vynásobí počet jednotek se standardní cenou, pak se provozní náklady - ať už za dobrovolné, nebo profesionální hasiče - pohybují minimálně mezi 15 až 20 miliony korun denně,“ uvedl generální ředitel hasičů.

„V tomto ale není zahrnuta veškerá logistika a další. Celkový náklad se bude pohybovat někde ve stovkách milionů korun,“ doplnil.

V parku začalo hořet 24. července a postupně oheň zasáhl plochu více než 1 000 hektarů. Při požáru zasahovala v posledních dnech až tisícovka profesionálních i dobrovolných hasičů a stovky kusů hasičské techniky.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fotbalový zápas se dohrál noži. Další důkaz, jak války klanů sužují Německo

14. května 2024

Premium Tam, kde kdysi přilétla nějaká ta rána pěstí, se dnes střílí. Řeč je o okresním fotbale v Německu,...

Chybí důležitý lék na astma, i kvůli ceně. Kdo koho vydírá? přou se lidé

14. května 2024

Premium Češi s astmatem, alergií či chronickou obstrukční plicní nemocí složitě shánějí lék ve spreji...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...