Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Česku stouply hladiny řek. Moravská Dyje byla na stupni extrémního nebezpečí

  8:43aktualizováno  18:01
Kvůli vydatným dešťům stouply hladiny řek na většině území Česka. Na východě Čech, Vysočině i Moravě je na některých tocích vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity a řeky se mohou vylévat do krajiny. Moravská Dyje se v profilu Janov dokonce dostala na třetí, extrémní stupeň nebezpečí, škody ale nehrozí. S přesunem deště na západ se situace pomalu zlepšuje.

Na třetí povodňový stupeň se voda v Janově spadajícím pod Staré Hobzí dostala v 9:00. „V Janově už byl vyhlášený třetí povodňový stupeň, ale tam naštěstí nejsou žádné nemovitosti nebo někdo, koho by to mohlo ohrozit. Teď tam byl z povodňové komise a zároveň vedoucí životního prostředí (dačického úřadu) Lukáš Skořepa a se starosty to tam řešil na místě, ale nedochází tam k nějakému ohrožení majetku nebo zdraví,“ řekl Miloš Novák, starosta Dačic.

Domy obce jsou podle něho na kopci, řeka je v údolí, kde se může rozlít. Výstraha třetího povodňového stupně pro Janov platila do 18:00, poté začal tok Moravské Dyje klesat.

V Jihočeském kraji jsou podle meteorologů hladiny zvednuté na Nežárce, Lužici, Blanici, Malši, Zlatém a Svinenském potoku a říčce Smutná.

Po pátečních deštích jsou v Jihomoravském na kraji na několika místech rovněž zvednuté hladiny řek. Na druhý povodňový stupeň vystoupala kolem 3:00 hladina Svratky ve Veverské Bitýšce na Brněnsku. Od pátečních 22:00 je druhý stupeň na Svratce také v Brně na Poříčí, kde jsou ale hodnoty ovlivněné stavebními pracemi. Mluvčí státního podniku Petr Chmelař v tiskové zprávě ze sobotní půlnoci uvedl, že neočekávají zhoršování situace.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

„S postupným ustáváním srážek po půlnoci očekáváme dosažení kulminací na zasažených vodních tocích, průtoky budou stoupat vlivem dotoku do dolních úseků toků. Dle předpovědi zítra během dne očekáváme mírnější srážky s přeháňkami. Dle aktuální předpovědi by neměly být dosaženy třetí stupně povodňové aktivity,“ uvedl Petr Chmelař, mluvčí ČHMÚ.

Vytrvalé deště předchozích dnů způsobily na východě Čech vzestup hladin některých vodních toků. Některé již kulminovaly a klesají, vyplývá z informací Povodí Labe. Nejvyšší třetí povodňový stupeň nebyl dosažen.

V Česku je stále sucho. Pár dnů deště nic nespraví, říká meteorolog

„Lze očekávat překročení prvního stupně povodňové aktivity v úseku středního Labe v Přelouči a v Kostelci nad Labem ve večerních, respektive nočních hodinách. Novohradka v Úhřeticích je těsně po kulminaci, Chrudimka v Nemošicích ještě mírně stoupá nad hranicí druhého stupně,“ uvedl vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

První stupeň, bdělost, stále platí na Chrudimce v Hamrech a Přemilově, na Cidlině v Jičíně a Novém Bydžově, na Doubravě ve Žlebech, na Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí a na Loučné v Dašicích. Zcela zaplněná je většina přehradních nádrží, výjimkou jsou Křižanovice na Chrudimce, kde je zásobní prostor ještě z velké části volný. Povodí Labe očekává díky příznivé předpovědi postupnou stagnaci a pokles vodních stavů na přítocích Labe.

Víkend proprší, hrozí rozvodnění řek. Slunečno bude až v půli příštího týdne

Na Vysočině jsou po pátečních deštích na několika místech zvednuté hladiny řek. Platí na nich nejvýše druhé povodňové stupně, které značí pohotovost. Hladina Balinky v obci Baliny na Žďársku začala přibližně ve 4:00 mírně opadat, setrvalý stav je na Želetavce v Jemnici na Třebíčsku a na Oslavě na dvou místech na Žďársku, řekla Jihlava v Ptáčově na Třebíčsku dne po 6:00 stoupala. Vyplývá to z dat Českého hydrometeorologického ústavu.

Podle starostky Baliny Moniky Čermákové stejnou situaci obec už několikrát zažila. Voda se při druhém stupni rozlévá na louky v obci a údolí. Nemovitosti ohrožuje až třetí stupeň, který v případě Balinky znamená stav vody 200 centimetrů. Hladina říčky začala klesat dnes nad ránem, když před tím vystoupala na 185 centimetrů.

Do sobotního rána spadlo nejvíce srážek na jihu Moravy, na Vysočině, na Šumavě a ve středních Čechách. Na východě, severovýchodě Čech a severozápadě Moravy dosahovaly úhrny od 20 do 35 mm za 24 hod. Na ostatním území se úhrny pohybovaly od 1 do 10 mm za 24 hodin.

Srážky se během dopoledne postupně přesouvaly na západ Čech, a poté dále do Německa. V reakci na tyto srážky stoupaly toky v povodí Berounky, kde byly dosaženy v dopoledních hodinách první povodňové stupně. Aktuálně překročen už i na Úslavě nebo Klabavě.

Český hydrometeorologický ústav vydal již ve čtvrtek výstrahu před povodněmi s nízkým stupněm nebezpečí pro oblast jižní Moravy, Vysočiny, jižních Čech a Pardubicka.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:56

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Řidič auta taženého na laně si zamkl volant, neovladatelný vůz skončil v kolejišti

29. dubna 2024  17:52

K neobvyklé nehodě vyjížděli policisté a hasiči na místo nedaleko Hanušovic na Šumpersku, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...