Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poslanecké platy: 60 tisíc hrubého se rovná 100 tisíc čistého

  10:45
Zákonodárci dostávají plat a k němu ještě náhrady, které nemusejí vyúčtovat. MF DNES rozklíčovala, z jakých částek se skládá suma, kterou dostávají na účet poslanci. Zjistila, že jejich čistý příjem je o dost vyšší než hrubá mzda.

V otázce platu jsou poslanci specifičtí, připouští sociální demokrat Jeroným Tejc. | foto: MF DNES

Poslanec je jediné povolání, kde je čistá mzda vyšší než hrubá. Že je na tom něco v nepořádku, přiznává třeba sociální demokrat Jeroným Tejc. Na účet mu každý měsíc chodí bez pár stovek sto tisíc korun. Podle tabulek přitom bere šestaosmdesát tisíc hrubého.

"V tom jsou poslanci opravdu specifičtí," podotýká Tejc. Jeho čistý příjem "nafukují" příspěvky na dopravu, oblečení a kancelářské potřeby - jejich využití přitom zákonodárci nemusí nijak dokládat.

. Jaroslav Kubera, senátor ODS

Dlouhodobě usiluji o to, aby se plat zjednodušil. Největší kámen úrazu bude asi v tom, že nebude malý. Pokud se z něho mají platit kanceláře a všechny náhrady, tak to nemůže být dvacet tisíc. Platy zákonodárců budou vždycky na celém světě vyvolávat názory typu: mají moc, ať dělají zadarmo. Vždy se bude zdát, že je to nespravedlivé.

Vedle toho si poslanci na fakturu vyúčtovávají další desítky tisíc korun na pronájem kanceláře, plat asistentů a paušál na telefon.

Návrh na jeden "megaplat"
MF DNES se o přesné složení platu zákonodárců zajímala poté, co padlo několik návrhů na jejich radikální změnu. Senátor ODS Jaroslav Kubera by do jednoho velkého "megaplatu" sloučil i částky, které dnes musí zákonodárci fakturovat. Podle jeho odhadu by pak mohli brát třeba 270 tisíc hrubého, tedy asi 216 tisíc na ruku.

"Ta částka není úplně přesná, ale zhruba by to tak vycházelo, kdyby se propočítaly všechny náklady na asistenta, kancelář či telefon," vysvětluje Kubera.

Paradoxně právě on odmítl žádost MF DNES, aby ukázal svou výplatní pásku. Stejně jako šéf poslanců Miloslav Vlček z ČSSD, který připravuje podobný návrh jako Kubera. - více o jejich argumentech zde

. Miloslav Vlček, šéf Sněmovny (ČSSD)

Náš poslanecký klub mi uložil, abych připravil koncepční řešení platů. Pracuji na tom, stahuji informace z okolních parlamentů. Mám představu, že by to byla buď jedna velká částka, anebo budou tři - na poslance, kancelář a asistenta. Plat by se odvíjel asi od násobku průměrné mzdy, to je ale k diskusi.

Své příjmy naopak odkryla poslankyně Věra Jakubková z vládních zelených, z opozice k tomu svolil sociální demokrat Jeroným Tejc. S jejich pomocí se podařilo rekonstruovat, jak vypadá poslanecká odměna v praxi.

Čistá mzda: částka klame
Poslanec bere 61 400 korun hrubého, v celé Sněmovně však má základní plat jen 22 poslanců. Zbylých 178 dostává příplatky za funkce ve výborech a podvýborech.

Věra Jakubková předsedá podvýboru pro ochranu spotřebitele. Měsíčně si tak přilepší o 13 500. Dohromady bere 74 900 hrubého.

"Na začátku jsme si říkali, že počet výborů a podvýborů omezíme, ale nakonec se to rozrostlo," uznává Jakubková.

Poslanec Jeroným Tejc je z Brna. K platu si proto každý měsíc přičte bezmála třicet tisíc čistého. Má to být náhrada na cestování.

"Poslanec ji však nerozliší od zbytku mzdy, vše chodí v jednom balíku," popisuje Tejc. Věra Jakubková je z Ostravy a na cestování dostává nejvyšší možnou částku - 36 800 korun.

. Věra Jakubková, poslankyně SZ

O změně platů jsme v klubu diskutovali už dávno. Pohybovali jsme se mezi dvěma variantami - buď jeden velký balík, nebo účtovat náhrady. Druhá možnost by byla docela obtížná, pokud by se měl účtovat každý cesťák. Takže jsme se předběžně klonili spíše k jedné částce, za kterou by každý odpovídal sám.

Kromě toho, že tyto peníze splývají s platem, vzbuzují i další pochybnost. Zákonodárci totiž mohou zdarma cestovat veřejnou dopravou.

"Městskou dopravu si platím, ale pendolinem z Ostravy jezdím zadarmo," přiznává Jakubková. Přesto tvrdí, že 36 tisíc, které na dopravu dostává, je optimální částka.

Kromě příspěvku na dopravu chodí poslanci každý měsíc 9 800 korun na oblékání a stravování a 2 200 na kancelářské potřeby. Tyto peníze opět splývají s platem, který se tak blíží ke sto tisícíům.

Dalších sto tisíc na fakturu
K další stovce tisíc se blíží částka, kterou dostávají zákonodárci každý měsíc nepřímo. Je to třeba příspěvek na ubytování v Praze.

"Dá se to použít jen na bydlení v nájmu. S majitelem bytu uzavře smlouvu přímo Sněmovna a posílá peníze na jeho účet. Poslanec ty peníze nevidí," popisuje Jeroným Tejc.

. Jeroným Tejc, poslanec ČSSD

Jeden velký plat by nevedl ke zprůhlednění, ale naopak k zneprůhlednění. Dávat jako součást platu příspěvek na kancelář nebo asistenta je nesmysl. Někteří poslanci, kteří by třeba věděli, že už nebudou zvoleni, by si kancelář najímali na konci města v nejhorší části se špatnou dostupností. A šetřili by tak své peníze, ne peníze Sněmovny.

Maximální příspěvek, který může poslanec dostat, je 17 tisíc měsíčně. Pokud je nájem levnější, dostane méně, pokud je dražší, musí zbytek doplatit. Poslanci se však většinou do limitu vejdou.

Tejc si pronajal byt 1 + 1 v centru města a do limitu se přesně vejde. Věra Jakubková na ubytování nic nebere. Bydlí totiž v poslanecké ubytovně v Rumunské ulici.

Poslanec v domě jako reklama pro majitele
Na pronájem kanceláře ve svém volebním obvodu mohou zákonodárci dostat až 27 tisíc. Záleží na lokalitě - nejvyšší limit je v Praze, v menších obcích je nižší.

"Mám kancelář v centru Ostravy. Nájem by tam byl možná i dražší, ale s majitelem jsme se dohodli na limitu. Říkal, že je to pro něj trochu i prestižní záležitost," říká Jakubková. Podobně se na ceně domlouvají i ostatní poslanci.

Zhruba 36 tisíc posílá kancelář Sněmovny na účet poslaneckých asistentů. Kdo má asistentů více, peníze mezi ně dělí.

Každý poslanec může měsíčně vyčerpat ještě 14 a půl tisíce na konzultace s odborníky a 7 tisíc na telefony. Vše opět hradí přímo Sněmovna.

. Příjem zákonodárce

Příklad: poslanec, který bydlí ve větším městě více než 250 km od Prahy, kde má i kancelář. Je místopředsedou jednoho z výborů.

CO MU PŘIJDE NA ÚČET

základní plat 61 400 hrubého + příplatek za funkci 13 500 hrubého = po zdanění 52 512
paušál na oblečení a jídlo 9 800
náhrada na cestování 36 800
kancelářské potřeby 2 200
celkem 101 312

CO MU STÁT ZAPLATÍ NAVÍC

ubytování v Praze 17 000
poslanecká kancelář 25 000
asistent 35 000
odborné konzultace 14 300
telefony 7 000
celkem 98 300

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jako prd do Stromovky, posmívá se Fico slovenské sbírce pro Ukrajinu

29. dubna 2024  10:08

Slovenský premiér Robert Fico označil úspěšnou sbírku na munici pro Ukrajinu, ve které Slováci už...

„Islamisté si v Německu dělají, co chtějí.“ V Hamburku žádali zřízení chalífátu

29. dubna 2024  9:54

Víkendová demonstrace radikálních muslimů v severoněmeckém Hamburku, při které účastníci požadovali...

Královéhradecký kraj opět očekává těsný souboj ODS s hnutím ANO

29. dubna 2024  9:50

Billboardy a plakáty už několik dnů patří kandidátům červnových voleb do Evropského parlamentu. A...

Žena, kterou ve žďárském útulku surově pokousal pes, v nemocnici zemřela

29. dubna 2024  9:48

Svým velmi vážným zraněním podlehla dvaašedesátiletá žena, kterou v půlce dubna napadl v psím...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...