Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poslanci schválili prodloužení nouzového stavu do 23. prosince

  7:07aktualizováno  21:39
Poslanci ve středu večer schválili prodloužení nouzového stavu do 23. prosince. Vláda původně žádala o prodloužení až do 11. ledna. Sněmovnou prošel návrh KSČM. Nyní by nouzový stav skončil v sobotu 12. prosince. „Ti, co nechtějí prodloužit nouzový stav, chtějí jen chaos,“ pronesl před hlasováním premiér Andrej Babiš.

Menšinová vláda ANO a ČSSD žádala Sněmovnu o souhlas s prodloužením nouzového stavu o 30 dnů do 11. ledna. Stavem nouze jsou podmíněna některá opatření k omezení šíření nákazy.

Premiér Babiš před poslanci na úvod řekl, že nouzový stav působí na lidi skličujícím způsobem. „Nikdo z nás po něm netouží. Důvod je jediný a prostý, a to je skutečnost, že v rámci celé Evropy pokračuje komunitní šíření viru. Naše země není výjimkou. Poslední vývoj není dobrý. Bude i nadále potřeba řízeně omezovat shromažďování,“ řekl předseda vlády, který opět apeloval na lidi, aby se nechali proti koronaviru očkovat.

Podle Babiše je vakcína jedinou účinnou zbraní. „Vir je zákeřný a zabíjí. Máme už více než devět tisíc zemřelých. I když se nouzový stav prodlouží, tak zdaleka nemáme vyhráno. Jediné řešení je vakcína, není žádný lék,“ zdůraznil Babiš. Podle něj je situace vážná: „Neumím si představit, že by současná opatření byla ukončena. To bychom tu do několika dní měli plné nemocnice.“

„Ti, co nechtějí prodloužit nouzový stav, chtějí jen chaos,“ prohlásil Babiš před hlasováním. 

Předseda SPD Tomio Okamura odmítl Babišovu argumentaci, že si pokračující boj proti covidu pomocí nouzového stavu vyžaduje „vysoký počet zemřelých“. „Pan premiér by si měl vybírat inteligentnější poradce, protože rozhodně neuvěřím, že toto zdůvodnění je z jeho hlavy,“ řekl Okamura. Podle jeho tvrzení „je fakt, že sice roste počet úmrtí, ale je jasné, že umírají daleko více oproti jiným rokům lidé, kteří covid neměli“. „Co to znamená: je to z velké části stres, zhoršená dostupnost a následné zanedbání zdravotní péče, méně pohybu na čerstvém vzduchu, zanedbaná prevence a další faktory,“ prohlásil. „Paradoxně tyto lidi zabil nouzový stav a covidová panika,“ dodal. 

O Vánocích bude v kostelech nadále zakázán zpěv

Bez prodloužení nouzového stavu hrozí podle komunistů kolaps zdravotnictví, řekl ve Sněmovně poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM). Ondráček také řekl, že od opozice neslyšel, jak konkrétně by proti šíření nákazy postupovala. „Životy a zdraví lidí jsou pro nás důležitější než politikaření,“ dodal.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný ve Sněmovně řekl, že čísla od víkendu rostou. „V té době, kdy se tak stalo, se ještě nemohly projevit změny, které se staly před víkendem. Pravděpodobně nebyla dodržována opatření. Reprodukční číslo stouplo nad jedna,“ prohlásil ministr.

Blatný upozornil, že se republika pohybuje na hranici stupně 3 a 4 v tabulce PES. „Víme, že 15. prosince se bude počet nakažených pohybovat od pěti do devíti tisíc denně. Na konci roku už může být 17 tisíc,“ upozornil Blatný. Podle něj, když bude nutné, přejde se opět do čtvrtého stupně PES. Blatný však uvedl, že malé obchody by mohly fungovat jako velké supermarkety. Podle Blatného ovšem přestávají současná opatření fungovat.

Ministr zdravotnictví rovněž ve Sněmovně uvedl, že o Vánocích bude v kostelech nadále zakázán společný zpěv a podávání rukou při pozdravení pokoje. Podle jeho slov opatření konzultoval s Českou biskupskou konferencí, která rušení opatření nedoporučila.

Chybí plán i očkovací centra

Blatný vyzval lidi, aby si ještě teď došli k lékaři, kdy nejsou omezeny zákroky. Podle něj to třeba za dva týdny již nebude opět možné. „Opatření skončí až budeme mít tři a půl tisíce nakažených za týden. Tedy až nebude docházet ke komunitnímu šíření,“ doplnil ministr zdravotnictví. 

„Slyšel jsem tady, že jsme zabili PSA. To není pravda. Metodika je dodržována. PES není jediný, ale je jeden z důležitých údajů, který využíváme. Země kolem nás rozhodují podle expertního názoru, ale my máme systém,“ zdůraznil ministr zdravotnictví. 

Většina opozičních stran ovšem s dalším prodlužováním nouzového stavu nesouhlasila. Rozhodující tak byl postoj komunistů, kteří uvedli, že podpoří prodloužení nouzového stavu maximálně do vánočních svátků.  „Chceme znát vývoj a z porovnání udělat nový závěr,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Vláda si nezaslouží ani den nouzového stavu navíc

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan poukázal na málo ambiciózní plán k očkování proti nemoci covid-19. „Německo připravuje očkovací centra, u nás se žádná nepřipravují. Proč tady není informační kampaň a necháváme lidi v nejistotě?,“ ptal se Rakušan. Podle něj kdyby vláda plnila něco ze svých plánů, tak by si prodloužení nouzového stavu na třicet dní zasloužila. „Už neplatí, že důsledek rozvolňování se uvidí za deset dní? Chtěl bych klidného premiéra, který dokáže opatření vysvětlit. Ale on jen říká, že má z rozvolňování strach,“ řekl šéf hnutí. 

„Nejdříve se chaoticky oznámilo, že se otevře v pondělí a nakonec to bylo ve čtvrtek. Následně se oznámilo, že se otevírací doba restaurací zkrátí. Pak se řeklo, že je problém pití svařáku na veřejnosti,“ vyjmenoval Bartoš, který narazil na špatně nastavené kompenzace pro podnikatele. „Když se podíváme na sousední Německo nebo Rakousko, tak tyto státy vědí, že zásah do podnikání je nutné kompenzovat,“ podotkl šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Prodloužení nepodpoří jen šílenec

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka z ČSSD se epidemická situace v Česku sice zlepšuje, ale stále je vážná. Jiná alternativa, než prodloužení nouzového stavu, podle něj není. 

Nechtěli jsme vzít lidem pivo na domů, hájí se vláda. Výdejní okénka obnoví

„Všechny zajímá jestli si mohou koupit v PET lahvi pivo,“ pronesl ve Sněmovně Hamáček. Podle něj však nikdo neřeší nouzový stav. „Myslím si, že příští týden bude systém PES na čtyřce,“ podotkl ministr vnitra.

„Poslance, kteří návrh nepodpoří pokládám za pokrytce nebo nebezpečné šílence. Pokrytce pokud doufají, že návrh podpoří někdo jiný (KSČM, pozn. red.) a šílence pokud to myslí opravdu vážně a myslí si, že nouzový stav nepotřebujeme,“ prohlásil na tiskové konferenci před jednáním Sněmovny. 

Podnikatelům bude hrozit až 3milionová pokuta

Vláda by podle něj byla bez nouzového stavu proti epidemii bezzubá. „U lidí vzniká falešná naděje, že když nouzový stav neprojde, tak epidemie zmizí. Ona ale nezmizí. Akorát vláda nebude mít prostředky, aby situaci brzdila,“ uvedl Hamáček.

Po odsouhlasení nouzového stavu Sněmovna jednala o novele, která zvyšuje pokuty za porušování protikoronavirových restrikcí. Kabinet chce, aby ji dolní komora projednala zrychleně.

Hamáček podotkl, že není možné, aby někdo zákon, i když je v těžké situaci, nerespektoval. „Není to šikana,“ zdůraznil víceministr. 

Bezpečnostní výbor Sněmovny nicméně již dříve doporučil plénu, aby z vládní novely krizového zákona vyškrtlo ustanovení, podle kterého by mohla pokuta dosáhnout až 50 tisíc korun místo nynějších 20 tisíc korun.

„Situace je teď taková, že nevidíme důvod, proč by se sankce měla zvyšovat,” řekl zpravodaj novely Zdeněk Ondráček. Upozornil na to, že jde o nejvyšší možnou sazbu, která se stejně nevyužívá. Poslanci nakonec zpřísnili tresty za porušení nařízení v nouzovém stavu na 20 tisíc korun pro fyzické osoby. 

Poslanci také schválili předlohu, která stanovuje podnikatelům a firmám povinnost dodržovat pod hrozbou až třímilionové sankce vládní omezení, která se týkají podnikatelské činnosti.

Dolní komora zamítla snahy Dominika Feriho z opoziční TOP 09 o snížení horní hranice postihů o milion až 2,5 milionu korun. Nyní zákonný podklad pro ukládání pokut za porušování těchto restrikcí neexistuje. 

Proti prodloužení se už před jednáním postavilo hnutí SPD, TOP 09 a STAN. Lidovci podmiňují případné částečné prodloužení navýšením kompenzačního bonusu pro živnostníky na 20 tisíc korun měsíčně. 

Vláda měla už dostatek času

„SPD nepodpoří návrh na prodloužení nouzového stavu. Byli jsme jediní, kteří při posledním hlasování hlasovali proti jakémukoliv prodloužení. Vláda měla dostatek času na to, aby schválila novelu zákona, aby mohla přijímat opatření bez nutnosti nouzového stavu,“ vysvětlil předseda strany Tomio Okamura.

Kabinet by se měl podle Okamury zaměřit na opatření v ohniscích nákazy a na ochranu zranitelných skupin obyvatel. Citoval analýzu, podle které mezi tyto skupiny patří asi 17 procent obyvatel České republiky. „Zbývajících 83 procent ohroženo není, ostatní nechme žít a pracovat,“ uvedl Okamura.

Babiš navrhne prodloužit nouzový stav. Chce slyšet, co s nezodpovědnými

Sněmovna při podzimní vlně epidemie dostala od vlády už třetí žádost. Koncem října souhlasila dolní komora s prodloužením nouzového stavu o 17 dnů a ve druhé polovině listopadu o 22 dnů. Kabinet chtěl vždy měsíc.

Na jaře trval v Česku nouzový stav 66 dnů, nynější je zatím na 68 dnů. Vláda může rozhodnout vždy jen o prvních až 30 dnech, pak už je nutný souhlas poslanců.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...