Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poslanci odepíšou a přepnou na letní režim, volno jim zkrátí senátoři

  19:06
Pracujeme i o prázdninách, hájí se poslanci, kterým před pár dny skončily povinnosti v Praze. Rozjeli se do svých domovů a přepnuli na letní režim. Senátoři mají naopak práce nad hlavu, Sněmovna je totiž zavalila řadou zákonů. Alespoň některé jí proto Senát vrátí a poslancům prázdniny zkrátí.

Ve Sněmovně teď pracují řemeslníci, poslancům začalo volno. Sejdou se až v druhé polovině srpna. | foto: Zbyněk StanislavČTK

Ze Sněmovny zmizeli poslanci, postupně z ní mizí i jejich lavice. Jednací sál prochází rekonstrukcí právě v létě, kdy se politici rozprchli ke svým rodinám, do svých regionů a na dovolené. - o rekonstrukci Sněmovny čtěte zde

Poslanci přesto tvrdí, že prázdniny v klasickém slova smyslu nemají. I v letním čase je čekají pracovní schůzky, byť je režim volnější. První červencový týden mnozí využívají k tomu, aby dohnali resty z nedávné doby.

"Je to individuální," odpověděl předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček na dotaz iDNES.cz, jaký režim mají členové dolní komory přes léto. Období prázdnin může podle něj poslanec využít pro práci v regionu, Sněmovna mu to ale nenařizuje. Není totiž jeho zaměstnavatelem.

Pro poslance tak přes léto neplatí žádné povinnosti, nevztahuje se na ně žádný zákoník práce. Podle Vlčka by si proto činnost svého poslance měli kontrolovat především jeho voliči.

Mzdu má však poslanec i přes léto, kdy Sněmovna zpravidla nezasedá, stejnou. "Od chvíle, kdy je zvolen, bere plat čtyři roky, pokud se nevzdá mandátu nebo nezemře," řekl Vlček.

Máme volnější režim, ale pracujeme
Předseda lidoveckých poslanců Pavel Severa bude ještě dva týdny dohánět resty, které nestihl. Sněmovna se totiž dva dny hádala a zákony pak musela projednávat na mimořádné schůzi.

Že by měl tři měsíce prázdnin, jak některá média tvrdí, odmítá. "V televizi běželo, že máme 88 dní volna, čímž mi doma vznikl problém. Manželka říkala, co mi to vykládáš o schůzi v srpnu, máš být doma 88 dní," směje se poslanec. A připomíná, že kvůli další mimořádné schůzi v druhé polovině srpna bude muset stejně jako všichni jeho kolegové opět do Sněmovny.

Ve zbývajícím čase se snaží kombinovat pracovní záležitosti s odpočinkem a rodinou. "V rámci možností každý den něco udělám. Dopoledne jsem na zahradě s dětmi, odpoledne mám dvě tři schůzky, zkrátka takový volnější režim," vysvětlil.

Nic pravidelného, ani poslanecké pondělky, jak se říká prvnímu dni týdne, kdy jsou poslanci většinou ve svých regionálních kancelářích k dispozici lidem.

"Je to spíše na domluvě po telefonu. Když je nějaká schůzka, tak bez ohledu na to, že je volno, se zvednu a jedu," říká.

Navíc je před volbami do krajů, a schůzek je proto více než jiné léto. Mobil má tak stále zapnutý a se svými stranickými kolegy probírá aktuální politické novinky.

Resty dohání i sociální demokrat František Bublan. "Sedím ve Sněmovně ve své kanceláři a doháním, co jsem nestihl," říká. Práci se chystá věnovat i příštích čtrnáct dní, bude si vyřizovat poštu a čekají ho různé schůzky. O dovolené zatím neuvažuje, narodil se mu vnuk, a tak bude spíše doma.

Ve Sněmovně ještě občas některého ze svých kolegů potká, ale pouze výjimečně. Budova v tuto chvíli spíše zeje prázdnotou. Ve svém regionu byl minulé pondělí, za celý den se ale v jeho kanceláři objevil jen jeden člověk. "Přes prázdniny je to slabší," říká.

Zato s různými pozvánkami na lidové slavnosti a veselice se prý hlavně v červenci každoročně roztrhne pytel. V srpnu jsou zase žně a spolu s nimi další série pozvánek, připomněl Bublan.

Pondělky jen po domluvě
V Praze také zatím zůstává poslanec za ODS Lubomír Suk. "Měl jsem právě schůzku s panem kancléřem, povídali jsme si o nějakých věcech ohledně provozu Sněmovny," řekl. Ještě týden se bude věnovat pracovním povinnostem. Přiznává, že režim je bez schůzí klidnější. "Ale nemohu říci, že nefungujeme, pošta chodí celé léto," řekl iDNES.cz.

V pondělí je ve své kanceláři, ale většinou jen po telefonické dohodě. Lidé přece mají také dovolenou. "Tak proč trávit pondělky sezením v kanceláři a čekáním, jestli někdo přijde? To si raději naplánuji nějaké schůzky. A v kanceláři vždy nějaký pracovník je," ubezpečil.

Do konce týdne ještě pracuje i komunistka Soňa Marková. Pak by si ráda odpočinula, ale od 24. července už bude zase v Praze. I v týdnu, kdy bude mít volno, bude mít jeden den pracovní. "Není to souvislý odpočinek, máme různé akce, schůzky, sice v omezeném počtu, ale přesto," řekla iDNES.cz. O víkendu ještě musí stihnout stranické schůze, na dovolenou se tak chystá až na konci července.

Senátoři prázdniny nemají
Kolegové z horní komory mají práce podstatně více. I nadále se schází různé senátní kluby a výbory, v polovině července pak senátory čeká pokračování řádné schůze.

"Senátoři na dovolenou nárok nemají," řekl iDNES.cz předseda Senátu Přemysl Sobotka. Je to podle něj mezinárodně platný úzus, vycházející z povahy práce Senátu. Horní komora je tu od toho, aby kontrolovala práci komory dolní. Do třiceti dnů poté, co poslanci nějaký zákon schválí, k němu senátoři musí zaujmout své stanovisko.

"Poslanci nám teď před odjezdem na prázdniny naposílali asi třicet zákonů, kterými se musíme zabývat," vysvětlil Sobotka. Na dovolenou tak není čas, volněji budou senátoři mít až od konce července. Další schůze je pak čeká v září.

Život poslancům ztrpčí alespoň tím, že jim k některým zákonům podají pozměňovací návrhy a pošlou je zpět do Sněmovny.

Ministr zdravotnictví a senátor Tomáš Julínek se například chystá vrátit do zákona o zrušení poplatků pro novorozence paragraf, který poslankyně Michaela Šojdrová bez vědomí svých kolegů z předlohy vyškrtla. Zákon tak poputuje zpět do Sněmovny k novému projednání. 

Protože koalice tlačí na to, aby změna začala platit co nejdříve, bude se Sněmovna senátorskou úpravou zabývat zřejmě na mimořádné schůzi už o prázdninách. Jinak by se k ní dostala až na konci září. - o zrušení poplatků pro novorozence čtěte zde

Ta podle Vlčka začne zřejmě 18. srpna, proto kluby své poslance nabádaly, aby si dovolenou naplánovali do tohoto data. Poslanci také možná dostanou znovu na stůl policejní reformu ministra Ivana Langera, kterou jim Senát zřejmě také vrátí. Senátorům ODS se totiž nelíbí, že zákon bere městským strážníkům pravomoc měřit rychlost vozidel radarem. - čtěte Senátoři ODS slíbili Langerovi, že strážníci budou dál měřit rychlost

A tak zatímco poslanci senátory dočasně zavalili smrští svých novel, které na poslední chvíli odhlasovali, senátoři poslance na oplátku vytáhnou předčasně z dovolených a přimějí je pracovat. "To je přece dobře, ne?" směje se Přemysl Sobotka.

Nabitý program mají i ministři. I jim prázdniny začnou až po 28. červenci, do té doby se bude kabinet každý týden pravidelně scházet a jednat.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...