Máme připraveno zastropování cen energií i pro velké firmy, řekl Fiala

  • 22
Premiér Petr Fiala řekl ve Sněmovně, že vláda je připravena zastropovat ceny energií i pro největší firmy. „Máme připraveno zastropování cen energií pro velké podniky, když nedojde k zastropování na evropské úrovni,“ uvedl Fiala při interpelacích, když odpovídal na interpelaci šéfky poslanců ANO Aleny Schillerové.

Exministryně financí se předsedy vlády ptala na to, že v příštím roce předpokládá propouštění zaměstnanců 57 % firem a že firmy mluví o potřebě fixace cen energií. „Já bych se chtěla zeptat, jak to budete řešit,“ zajímalo Schillerovou.

„Netajím se tím, a říkal jsem to opakovaně, že právě u průmyslu a velkých firem existuje v rámci celé Evropy, nejenom v České republice, problém, jakým způsobem tu podporu udělat, a že současně je to podpora, která je nejnákladnější,“ zahájil svou odpověď premiér.

„Využili jsme možnosti, které nám nabízí dočasný krizový rámec a podařilo se nám také prodloužit nejenom v České republice, ale v rámci Evropské unie za našeho předsednictví dočasný krizový rámec i na příští rok, rok 2023. Firmy, tedy velkoodběratelé elektřiny a plynu mohou požádat o celkovou pomoc ve výši 30 miliard korun,“ uvedl předseda vlády a pak řekl, že se vláda chystá i na národní řešení - zastropování cen energií i pro velké firmy.

Později Fiala, když odpovídal na dotaz poslance ANO Martina Kukly, řekl, že náklady na takové opatření budou někde mezi 30 a 50 miliardami korun.

Parlament již schválil návrh, který by takové národní řešení umožnil. Předložil ho poslanec Ivan Adamec z ODS při schvalování vládního návrhu, který stanovuje maximální tržby u výrobců energií a s nimi související odvody státu.

„Dáváme vládě mantinely, aby mohla vydávat vládní nařízení, v němž bude stropovat energie pro velké firmy,“ řekl k tomu Adamec.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video