Likvidace nebezpečného odpadu na nelegální skládce ve Starém Městě u Frýdku...

Likvidace nebezpečného odpadu na nelegální skládce ve Starém Městě u Frýdku Místku. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Poláci dělají z Česka skládku Evropy. Odpad tu ukládají levně a beztrestně

  • 380
Z nebezpečného odpadu je obří byznys. Poplatky za skládkování jsou v zahraničí vysoké, a tak odpad končí v Česku v pronajatých halách, zahrabaný v lomech nebo je nelegálně spálený. Komunikovat s firmou a vymáhat po ní jeho likvidaci nebo poplatky za znečištění je prakticky nemožné.

Několikrát měsíčně míří do Česka z Polska kamiony. Nevozí však výrobky nebo suroviny. Vozí sem odpad. Podle dokladů jde o odpad k recyklaci. Ve skutečnosti je to jen zástěrka pro lukrativní kšeft.

Jde o odpad, který musí skončit na speciálních skládkách nebo ve spalovnách, protože jinak se využít nedá. V Německu a v dalších státech je však jeho likvidace několikanásobně dražší, a dovozcům se tak vyplatí dostat ho do Česka. Zahrabat v lomech či nelegálně spálit ve spalovnách. 

Nebo jako nyní na Frýdecko-Místecku: pronajmout si prázdné, polorozpadlé haly a ty odpadem zaplnit. Policie varuje, že polská odpadová mafie hledá po celém Česku další nové „sklady“. Zlikvidovat takový odpad vyjde na miliony korun.

„Vyplatí se jej odvézt, protože poplatky za skládkování jsou v zahraničí vysoké. Točí se v tom obrovské peníze, jsou schopni zaplatit nájemné, jaké vám nikdo v životě nedá,“ říká Jaroslav B., muž, který pronajal jednu z hal právě polské firmě a po třech měsících v ní nalezl staré pneumatiky. Polorozpadlou halu u Ostravy bez vody či elektřiny pronajal za 35 tisíc korun měsíčně, reálně by ji pronajal jako sklad maximálně za třetinu. Co vydělal, dal nakonec za odvoz a likvidaci pneumatik, které nebyly jeho.

Pro představu – každá tuna uloženého nelegálního nebezpečného odpadu v Česku vynese organizátorům až šest tisíc korun, a to po odečtení nákladů na dopravu nebo platby nájmu za haly či sklady. Likvidace nebezpečného odpadu je velmi drahá všude – na Západě pak až trojnásobně oproti Česku nebo Polsku, kde tuna stojí až 13 tisíc korun.

Poláci loni ze zahraničí do své země dovezli okolo 700 tisíc tun odpadu. Aby na tom organizátoři vydělali ještě víc, vymysleli jednoduchý model, jak se odpadu zbavit. Účelově založí firmu, v jejímž čele stojí „bílý kůň“. Firma si v Česku pronajme halu, několik měsíců platí, sklad má prázdný a pak do něj najednou naveze odpad.

Skládkový byznys

„Je to vždy rychlá akce, třeba měsíc dva se v hale nic neděje a pak navezou odpad během několika dnů a zmizí,“ popisuje policejní zdroj MF DNES, který se zabývá rozkrýváním tohoto nelegálního obchodu.

Barely s polským odpadem by měly z Frýdku-Místku zmizet do deseti dnů

Komunikovat s firmou, vymáhat po ní likvidaci odpadu nebo úhradu za jeho zneškodnění je pak nemožné. Stejně jako s polskou firmou, která navezla například na dvě stě paletách zhruba půl milionů litru chemikálií z lakoven do polorozpadlé haly ve Starém Městě na Frýdecko-Místecku. Další podobné barely teď nalezli policisté i v Bohumíně-Pudlově na Karvinsku v bývalém autoservisu.

A polští dovozci hledají další prostory. „Může se jednat o nemovitosti pronajímané prostřednictvím realitních kanceláří, stejně jako majiteli nabízené prostory. Vlastníci by mohli být kontaktováni polsky nebo česky hovořícími zájemci,“ varuje policejní mluvčí Gabriela Pokorná.

Pro představu, likvidace dvou set palet s barely bude stát frýdecko-místeckou radnici miliony korun. A není jasné, zda někdy peníze vymůže po polské firmě, která jej navezla.

Primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký je přitom přesvědčen, že jde v případě chemikálií o jeden zdroj. „Vypadá to hodně organizovaně a sofistikovaně. Obávám se, že bude obtížné dohledat samotné organizátory,“ řekl Pobucký.

Gumy z Itálie, oleje z Německa

MF DNES zjistila, že odpad, který končí v Česku v těchto měsících, je pravděpodobně jen zlomkem toho, co si takzvaná odpadová mafie nechala navézt na skládky v Polsku. Snaží se jej totiž zbavit, protože jeho likvidace je velmi problematická. A tak některé skládky i hoří.

Jen za pět loňských měsíců vzplálo v Polsku na sedmdesát takových skládek – plasty, pneumatiky a chemikálie. „Požáry vznikají podle stejného scénáře. Pokaždé vypukly o víkendu a v noci. Nabízí se vysvětlení, že požáry byly založeny úmyslně, aby se nahromaděný odpad nemusel likvidovat,“ uvedl polský ministr životního prostředí Henryk Kowalczyk.

Spalovna dostala pokutu, na nebezpečný odpad použila příliš nízkou teplotu

Pneumatiky pocházejí z Itálie a Velké Británie, chemikálie z Německa. Do Polska v kamionech putují například obaly od olejů či čisticích prostředků ve velkém z Velké Británie a Německa – jsou deklarované jako recyklovatelné plasty. Chemikálie zase dovážejí z Německa.

Právě načerno navezené pneumatiky, odhadem tisíc kusů, nyní leží i na pozemku v Měšicích u Prahy blízko železniční tratě. K tomu stovky starých dřevěných železničních pražců, které jsou nebezpečným odpadem a zlikvidovat je musí jedině specializovaná firma. Už proto, že dřevěné pražce jsou naimpregnované síranem zinečnatým nebo měďnatým.

„Pneumatiky jsou z aut, traktorů, harvestorů. Odhadujeme, že to muselo navézt minimálně dvacet kamionů,“ říká majitel pozemku Lubomír Batelka. Po čtyřech měsících pronájmu na necelých dvou tisících metrech čtverečních vyrostl odpad, jehož likvidace vyjde minimálně na tři čtvrtě milionu korun. „Takové peníze nemám, nevím, co s tím bude dál,“ říká Batelka.

Nelegální odpad řeší inspekce životního prostředí

Případ už vyšetřují policisté, jsou zatím na začátku, ale už nyní z výpovědí sousedů ví, že k pozemku v posledních týdnech často jezdily nákladní auta s kontejnery na korbě.

Ministerstvo životního prostředí sice říká, že největší boom navážení nelegálního odpadu ze zahraničí zažilo Česko v letech 2005 a 2006, nicméně i nyní zaznamenalo několik případů. „Chceme posílit kontrolní pravomoci České inspekce životního prostředí,“ říká mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

Firmám za navezení nelegálního odpadu dnes hrozí pokuta až padesát milionů korun, jednotlivcům pak až milion.

Česká inspekce životního prostředí poslední roky řeší právě nelegální dovoz nevyužitelných plastů bez povolení. „Obvykle se jednalo o nadrcené směsi plastů a plastových výmětů z třídicích linek zejména z Itálie, které byly dováženy převážně za účelem jejich využití ve spalovnách komunálních odpadů, což není povoleno,“ říká Jana Jandová z České inspekce životního prostředí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video