Stanislav Gross

Stanislav Gross s ochrankou. | foto: Luděk Peřina, MF DNES

Politici ČSSD: Jsme obětí podvodníka

  • 124
Vedení ČSSD v pátek "vyhlásilo válku" polskému podnikateli Jacku Spyrovi. Premiér Jiří Paroubek ho označil za nedůvěryhodného člověka a ministr financí Bohuslav Sobotka oznámil, že Spyru vyšetřuje policie. A žádají, aby jeho aktivity prověřily tajné služby.

NEPŘEHLÉDNĚTE:
Začínám mít strach, říká Jacek Spyra

Že jde v očích ČSSD o vážnou věc, dokumentuje i to, že na tiskové konferenci byli přítomni zcela nezvykle i ministři za tuto stranu a členové předsednictva strany.

Spyra je člověk, který rozpoutal zatím největší aféru letošního léta, protože na nahrávce, kterou tajně pořídila televize Nova, hovořil o korupci expremiéra Stanislava Grosse a o uplácení při privatizaci petrochemického gigantu Unipetrol. Navíc byl Spyra podle svých slov svědkem toho, jak ho extajemník premiéra Jiřího Paroubka Zdeněk Doležel žádal o pětimilionový úplatek.

"Ten člověk je vyšetřován policií. Jde o podvody, které se týkají bankovní oblasti," prohlásil na Spyrovu adresu ministr Sobotka. "Jde o 240 milionů korun, ten člověk není žádný troškař. A jeho věrohodnost se tak blíží nule," doplnil ho ochotně premiér Jiří Paroubek.

Spyra s obviněním policie, o kterém se dosud nevědělo, nesouhlasí. Odpovědnost za podvod prý nese jeho bývalý německý společník Hartmut Rupp. "Nechápu, proč teď ze mě chtějí udělat gaunera. Nic jsem neudělal. Jen jsem v rozhovoru, který byl bohužel natočen na skrytou kameru, mluvil, o čem se diskutuje a píše v Polsku, kde se případ privatizace Unipetrolu vyšetřuje. Nic více," řekl Spyra MF DNES.

Kde se tu Spyra vlastně vzal a co tu dělá? V Česku žije už od roku 1996. Je mu 37 let a nejvíce se "proslavil" tím, že pracoval jako lobbista pro potravinářský koncern Seta-Setuza, který se neúspěšně ucházel právě o privatizaci Unipetrolu. Tento podnik loni prodala česká vláda polské společnosti PKN Orlen, pro který v Čechách pracoval podnikatel Andrej Babiš z firmy Agrofert, tedy konkurent firmy Setuza.

Přestože se teď ČSSD od Spyry distancuje, ještě před aférou se s ním řada sociálních demokratů scházela. Kromě již známých schůzek se Zdeňkem Doleželem a setkání se Stanislavem Grossem při předání daru zraněnému expolicistovi nyní MF DNES zjistila, že se stýkal třeba s poslancem ČSSD Karlem Šplíchalem a s ministrem práce a sociálních věcí Zdeňkem Škromachem.

"Se Spyrou jsem se sešel letos v červnu. Přišel za mnou do Sněmovny s nějakým polským politikem. Bavili jsme se o Unipetrolu, ale po dvou schůzkách jsem to ukončil. Byl divný," řekl Šplíchal.

"Vystupoval jako člověk, který všechno ví a všechno dokáže zařídit. Byl mi představen už před lety v parlamentu, protože se angažoval v sociálních věcech," řekl Škromach.

Spyra říká, že se stýkal i s jinými sociálními demokraty. S kým však nechce říct. "Nebudu jako oni. Já nebudu útočit proti ČSSD," uvedl Spyra.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video