Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Povalili otce bez roušky před zděšeným dítětem. Nepřiměřené, míní starosta

  11:49aktualizováno  16:31
Strážníci z Uherského Hradiště čelí kritice kvůli středečnímu zásahu proti muži bez roušky či respirátoru. Video se objevilo na sociálních sítích, celému incidentu přihlíží malé plačící dítě. Je to ale jen jeden z vícero podobných zásahů poslední doby – konfliktů přibývá, policie je většinou podle výsledku svých šetření v právu. Zatím žádný z případů však nebyl u soudu.

Asi třičtvrtěminutové video, které se objevilo na sociálních sítích, ukazuje zákrok uherskohradišťské městské policie proti muži, který nemá nasazenou roušku či respirátor. „Pusťte mě, mám tady dítě,“ volá, zatímco na něm klečí jen ze strážníků. Ti mu opakovaně sdělují, že bude předveden na policejní stanici, kde bude muset prokázat svou totožnost.

Z videa však není jasné, co zákroku předcházelo. Podle vyjádření ženy, která záběry umístila na Facebook, šel muž vyzvednout své dítě ze školky, zapomněl si ale respirátor. Podle svědectví údajné matky dítěte na sociální síti její manžel nebyl agresivní, pouze si nechtěl nasadit roušku.

„A kdo by se chtěl ptát, kde byla máma, tak ta pracovala na covid ARU (anesteziologicko-resuscitačním oddělení, pozn. red.) a starala se o ventilované pacienty. Manžela odvezli na stanici a syna nechali bez táty na ulici,“ napsala. Tomu by odpovídalo i tvrzení, že dítě šlo ze školky. Ty jsou totiž nyní otevřené jen pro děti zdravotníků a dalších pracovníků kritické infrastruktury.

Přitvrdíme, byť se mi o tom těžko mluví, říká policejní prezident

Trochu jinak ale věc vypadá z pohledu města. Hlídka muže podle něj zastavila a upozornila, že se nachází v zastavěném území obce, kde platí povinnost nošení roušky či respirátoru. „Na toto muž uvedl, že on zakrytá ústa mít nemusí a nezakryje si je. Strážník muže vyzval, aby doložil svá tvrzení, z jakého důvodu nemusí mít zakryté dýchací cesty. Na to muž odpověděl, že si ústa nezakryje, protože je venku a chce dýchat čerstvý vzduch,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí města Jan Pášma.

Hlídka jej proto vyzvala k prokázání totožnosti. To muž odmítl a pokusil se z místa odejít. „Strážník mu proto tělem zatarasil cestu se zákonnou výzvou, aby setrval na místě. Podezřelý muž držel dítě levou rukou v náručí a pravou rukou začal strážníka odstrkávat z cesty,“ popsal dále Pášma. Muž do strážníků i po varování dále strkal, ti tak podle Pášmy vzali dítě z jeho náruče a použili donucovacích prostředků.

Není podle něj pravda, že by strážníci nechali chlapce na místě samotného. „Dítě bylo poté pod dohledem druhé hlídky městské policie, která na místo dorazila a do několika minut odvedla dítě na služebnu městské policie (z místa vzdálené několik desítek metrů) k otci,“ uvedl mluvčí.

Právník zadrženého Filip Petráš později uvedl, že muž se synem šli pouze několik desítek metrů od prodejny zdravé výživy k automobilu. Muž měl podle něj strážníkům říct, že se jim prokáže, jakmile usadí syna do auta. To se ale neshoduje s policejní verzí.

Lidsky necitlivý zákrok, míní starosta

Starosta města Stanislav Blaha přesto míní, že zákrok strážníků byl nepřiměřený situaci. „Z trestně-právního hlediska posoudí věc Policie České republiky, ke které jsem dnešním dnem podal podnět k prošetření události. Z pracovně-právního hlediska budeme věc řešit my, a to po důkladném vyhodnocení situace. V tuto chvíli jsou oba strážníci postaveni mimo službu. Jejich zákrok, zejména pro přítomnost malého dítěte, považuji za lidsky necitlivý,“ uvedl.

A souhlasí s ním i velitel uherskohradišťské městské policie Vlastimil Pauřík. „Strážníci nepřesně vyhodnotili společenskou nebezpečnost přestupku a muže podezřelého ze spáchání přestupku v žádném případě nemuseli svést na zem před zraky jeho dítěte,“ řekl Pauřík.

Blaha incident komentoval již ve středu. „Prověření, jak strážníci plnili své zákonné povinnosti, se budu osobně intenzivně věnovat. Celou událost považuji za velmi politováníhodnou, hlavně kvůli přítomnosti malého dítěte. Pokud se prokáže, že samotný zákrok byl neadekvátní, budou vyvozeny patřičné důsledky,“ uvedl tehdy.

Poslanec STAN Petr Gazdík incident odsoudil:

Tweet Petra Gazdíka

Incidenty se hromadí

Nejde ale o první obdobný incident posledních dní. Před pouhým týdnem se třeba šířilo sociálními sítěmi video ze zásahu v Berouně. Ještě nezletilý mladík si odmítl nasadit roušku, na výzvy strážníků nereagoval a byl vůči nim vulgární. Kladl aktivní odpor, strážníci ho poté strhli na zem.

A obdobná věc se měla stát začátkem měsíce také v Jablonci nad Nisou. I zde podle videa umístěného na Facebooku zaklekli strážníci na ženu jen kvůli absenci roušky.

A třetí medializovaný případ: hlídka tří policistů zaklekla na ženu v Ostravě. Opět údajně jen kvůli absenci roušky. Také u sebe přitom měla dítě.

Ve všech těchto případech zahájila policie vyšetřování. A ve všech z něj vyplynulo, že strážníci byli v právu. „Mladík neuposlechl výzvy, z místa kontroly chtěl odejít a strážníky slovně napadal vulgárními výrazy. Protože při kontrole zároveň kladl aktivní odpor, byly použity donucovací prostředky formou hmatů a chvatů,“ uvedlo k prvnímu incidentu na svých webových stránkách město Beroun. A dodalo, že zásah byl adekvátní.

Pomoc i nutnost empatie. Covid mění chování lidí, strážníci mají víc práce

Také v druhém případě se měli strážníci podle šetření zachovat správně. „Obviněná neuposlechla opakované výzvy strážníků Městské policie v Jablonci nad Nisou k prokázání totožnosti. Nejprve do jednoho strážníka intenzivně a opakovaně strkala dlaněmi obou rukou tak, že ho vytlačila do vozovky, kde se mu v tom okamžiku musel vyhnout řidič projíždějícího vozidla a zabránit tak střetu s tímto strážníkem,“ popsala po ukončení vyšetřování Dagmar Sochorová, mluvčí policie Libereckého kraje.

„Navíc poté obviněná udeřila pravou rukou sevřenou v pěst druhého zakročujícího strážníka do oblasti dolní čelisti, čímž mu způsobila zranění, se kterým byl na vyšetření v jablonecké nemocnici,“ pokračovala. Žena proto nyní čelí trestnímu stíhání a hrozí jí až čtyři roky vězení. Také ředitel jabloneckých strážníků Michal Švarc uvedl, že viděl záznam z osobní kamery jednoho ze strážníků, ti se podle něj zachovali adekvátně a mají tak jeho plnou podporu.

A také ve třetím případě se vedení policie za strážníky postavilo. Se ženou se podle policejní mluvčí snažili deset minut domluvit, až poté přešli k zásahu. Ta byla navíc vulgární a agresivní, popíjela pivo a odmítla se podrobit dechové zkoušce na přítomnost alkoholu.

Policejní prezident: přitvrdíme

Že policie již nebude tak tolerantní, uvedl již minulý týden v rozhovoru pro MF DNES policejní prezident Jan Švejdar. „Ano, bylo to řečeno. Ale samozřejmě to záleží na situaci na místě. Konkrétní policisté sami musí vyhodnotit, zda toho někdo zkouší zneužívat, nebo opravdu zapomněl,“ uvedl na dotaz, jestli již zazněl pokyn, aby policisté přitvrdili a při snaze opustit neoprávněně okres častěji rozdávali pokuty.

Povinnost nosit roušky a respirátory nyní platí v hromadné dopravě, obchodech a na dalších frekventovaných místech. V zastavěném území obce je třeba vždy mít minimálně chirurgickou roušku.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Fiala ho označil za posilu pro vládu

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  14:05

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Budoucí ministr pro vědu za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24,  aktualizováno  13:50

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace bude za TOP 09 Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí...

Jsou tu falešní policisté, volali lidé na 158. Zmátli je studenti v kostýmech

30. dubna 2024  13:42

Studenti se zbraněmi oblečení v černých stejnokrojích znepokojili dopoledne lidi v obchodním centru...

Prezident Pavel přijme ministra Válka. Budou mluvit o koncepci zdravotnictví

30. dubna 2024  13:34

Prezident Petr Pavel přijme ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Chce mu představit...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...