Jiří Pospíšil má velkou šanci, že bude novým místopředsedou Sněmovny.

Jiří Pospíšil má velkou šanci, že bude novým místopředsedou Sněmovny. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Exministr Pospíšil získá novou funkci. Má být místopředsedou Sněmovny

  • 9
Jiřího Pospíšila premiér Petr Nečas z vlády vyhodil. Exministr spravedlnosti pak ale jako jediný v ODS vyhrál krajské volby v Plzeňském kraji a hladce obhájil pozici místopředsedy občanských demokratů. Teď má Pospíšil velkou šanci, že bude nově jedním z místopředsedů Sněmovny.

Jejich počet se zvýší ze tří na čtyři. Jedno místo obsadí ODS, druhé sociální demokraté. Občanští demokraté se už rozhodli navrhnout právě bývalého ministra spravedlnosti Pospíšila. Sociální demokraté až tak jasno nemají, jedním z možných kandidátů je stínový ministr obrany Jan Hamáček.

"Nebyl to můj nápad. Chápu to ale jako odraz toho, že jsem dostal od voličů výraznou podporu a strana nechce, abych dělal jen řadového poslance," řekl k plánovanému "povýšení" MF DNES Pospíšil.

Měsíční plat místopředsedy Sněmovny je 106 600 korun, navíc má k dispozici vůz s řidičem. Volba místopředsedů by se měla uskutečnit ještě na prosincové schůzi. Návrat ke čtyřem místopředsedům prosazovala koalice vzhledem k tomu, že v případě zachování tří místopředsednických křesel by jedno z nich mělo podle principu poměrného zastoupení připadnout KSČM.

Zvýšení počtu místopředsedů souvisí také s tím, že vedení dolní komory je už delší dobu nekompletní. Letos v dubnu místopředsednické křeslo opustila Kateřina Klasnová z Věcí veřejných. Právě v té době rozlomila Karolína Peake VV na dvě části a Věci veřejné vypadly z vlády.

Ve vedení dolní komory parlamentu je od voleb předsedkyně Miroslava Němcová z ODS a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Vlastu Parkanovou z TOP 09, která rezignovala v červenci kvůli trestnímu stíhání za nákup dopravních letadel CASA pro armádu, nahradil v září Jiří Oliva, bývalý generální ředitel Lesů ČR.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video