Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Silný vítr zkomplikoval provoz vlaků, tisíce domácností jsou bez elektřiny

  7:13aktualizováno  14:11
Po nočním větru nejezdily vlaky na několika regionálních tratích v Česku, důvodem byly popadané stromy. Problémy byly hlavně na severu Čech a v Moravskoslezském kraji. Energetici hlásili desítky poruch na elektrickém vedení, bez elektřiny zůstalo zhruba sedm tisíc odběrných míst. Během dne se většinu poruch podařilo odstranit.

Odklízení následků větru, který na Sněžce dosáhl síly orkánu, zaměstnalo energetiky i hasiče. Nejvíce zásahů měli v Libereckém a Jihomoravském kraji. Odklízeli především popadané stromy, které způsobily i problémy na regionálních tratích.

Nejsilnější vítr meteorologové zaznamenali na Sněžce, kde v noci na středu foukalo rychlostí téměř 168 kilometrů v hodině. Velmi větrno bylo také na Milešovce (120 km/h), na Luční boudě v Krkonoších (118 km/h) nebo na Javorovém vrchu u Třince (109 km/h), uvádí Český hydrometeorologický ústav na svém webu. 

Na většině území Česka také pršelo. Významnější množství srážek ale meteorologové naměřili jen na horách na severu země, hlavně v Krkonoších.

Varování Českého hydrometeorologického ústavu před silným větrem platilo do středeční 15. hodiny. Hasiči z jednotlivých krajů hlásí většinou jednotky až desítky zásahů souvisejících se silným větrem.

Mluvčí Českých drah Radek Joklík ráno pro iDNES.cz uvedl, že provoz hlavních koridorů počasí nepoznamenalo.

„Omezení se týkají spíše regionální dopravy, kde jsou tratě v zalesněných úsecích. Máme v tuto chvíli popadané stromy na několika tratích například v Libereckém, Královéhradeckém nebo Moravskoslezském kraji,“ řekl. Do 09:00 se většinu z nich podařilo zprovoznit.

Část železnice mezi Prahou a Brnem zastavil dopoledne strom, který spadl na koleje nedaleko Tišnova na Brněnsku. Dva dálkové spoje nabraly zpoždění přes hodinu, řekl Joklík. Další vlaky budou mít zpoždění v desítkách minut. Mezi Tišnovem a Vlkovem u Tišnova jezdí náhradní autobusy. Trať by mohla být průjezdná ještě dopoledne.

Zastavení provozu se netýká hlavního koridoru z Prahy do Brna vedoucího přes Kolín, Pardubice nebo Ústí nad Orlicí, ale týká se tratě přes Havlíčkův Brod. „Je to ale frekventovaná trať, kudy jezdí vlaky z Prahy na Brno a dále na slovenské Kúty a pokračují dál,“ uvedl Joklík.

Do stromu, který zablokoval trať u Tišnova, žádný vlak nenarazil. „Míří tam pracovníci, aby situaci zkontrolovali a strom odstranili. Veškerá železniční doprava je ale zastavená a týká se to jak dálkových spojů, tak těch regionálních,“ uvedl Joklík.

Kolem deváté hodiny se s následky nočního větru potýkaly tratě Chýnov - Obrataň na pomezí Vysočiny a Jihočeského kraje a Ždírec nad Doubravou - Hlinsko v Čechách.

Hasičům ve Středočeském kraji v noci na středu stoupl počet výjezdů kvůli větrnému počasí. Zaznamenali 34 událostí, z toho v 16 případech odstraňovali popadané stromy nebo větve, řekl mluvčí Petr Svoboda.

Mezi Pečkami a Kouřimí na Kolínsku nejezdily vlaky kvůli pádu stromu na trať. Zavedena byla náhradní autobusová doprava, zastávky Zalešany, Plaňany zastávka a Chroustov ale náhradní autobusy neobslouží, uvedla na webu Pražská integrovaná doprava.

V Praze vyjížděli hasiči pětkrát, a to kvůli uvolněným plechům či popadaným stromům. Kvůli silnému větru nejezdily pražské přívozy na trasách Holešovice - Karlín a Troja - Císařský ostrov. Loď mezi Holešovicemi a Karlínem nejezdila více než dvě hodiny, provoz byl obnoven po deváté hodině. Přívoz mezi Trojou a Císařským ostrovem začal jezdit v 07:20.

Náročnou situaci řešili hasiči ráno také na Letenské pláni, kde jsou v plném proudu přípravy na třídenní oslavy 100 let státnosti. Vzhledem k intenzivnímu nočnímu dešti se ráno pokryla pláň několika vodními lagunami, z nichž největší obklopila kontejner nouzového přežití, který zde slouží hasičům jako zázemí. Krátce před 9. hodinou bylo tedy nutné povolat hasiče z HZS hl. m. Prahy, aby lagunu odčerpali.

Kvůli nočnímu dešti pokryla Letenskou pláň vodní laguna, kterou museli hasiči odčerpávat. (24. října 2018)

V Moravskoslezském kraji zasahovaly ráno tři jednotky hasičů v okrese Bruntál na trati mezi Krnovem a Novými Heřminovy. Vlak tam narazil do stromu spadlého na trať, nikdo z pěti lidí v soupravě se nezranil.

Celkem hasiči vyjížděli od úterního večera k čtrnácti případům, kromě spadlých stromů například k uvolněným střešním krytinám.

Provoz železnic v kraji je nyní zastaven mezi Branticemi a Miloticemi nad Opavou a mezi Valšovem a Rýmařovem.

U Vojkovic v Karlovarském kraji narazil dopoledne rychlík do stromu, který spadl na koleje. Při nehodě nikdo nebyl zraněn, uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. Cestující zůstávají ve vlaku. Provoz na trati mezi Ostrovem a Vojkovicemi je zastaven, České dráhy zajišťují náhradní autobusovou dopravu.

„Vzhledem k nepřístupnosti terénu v místě mimořádné události není evakuace cestujících z vlaku možná,“ uvedly České dráhy na webu.

V Libereckém kraji nejezdí vlaky mezi Novým Borem a Českou Lípou. Ranní spoj zastavil před stromem spadlým na trať na vjezdu do České Lípy. Hasiči pracují na obnovení provozu na trati, mělo by se tak stát do 08:00. V kraji byly po ránu problémy také na trati mezi Křižany a Karlovem pod Ještědem, vlaky nabíraly zpoždění.

Jednotky hasičů měly od půlnoci do středečního rána skoro 40 výjezdů. Kvůli popadaným stromům zasahovali hlavně ráno po 4:30. „Od té doby je to asi 30 případů a jezdíme dále. Většinou je to Jablonecko, dost je toho i na Českolipsku,“ uvedla krajská mluvčí hasičů Pavlína Bílková.

V Lučanech nad Nisou vítr utrhl autobusovou zastávku, kterou museli hasiči zabezpečit, aby neohrožovala okolí.

Hasiči v Královéhradeckém kraji zasahovali v noci u deseti událostí. Nejčastěji likvidovali popadané stromy. Spadlý strom u Kuksu na Trutnovsku ráno zastavil na dvě hodiny provoz na železniční trati mezi Jaroměří a Dvorem Králové nad Labem.

„Hasiči dále odstraňovali popadané stromy ze silnic na Hradecku, například u Štítu, Hradce Králové, Kratonoh a Slatiny,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová.

Hasiči Pardubického kraje řešili 39 událostí. Kromě odstraňování spadlých stromů museli zajistit i utržené pláty na střeše domu v Cholticích na Pardubicku. V půl desáté dopoledne motorový vlak narazil v Pusté Kamenici do spadlého stromu. Nehoda se obešla bez zranění.

V Jihomoravském kraji jezdí místo vlaků autobusy mezi Moravským Krumlovem a Bohuticemi. Hasiči tam měli 23 výjezdů. „Není to ale nic dramatického. Očekávali jsme to vzhledem k meteorologické výstraze,“ uvedl mluvčí Jaroslav Mikoška. Nejvíce zásahů bylo na Brněnsku a na Znojemsku, hasiči vyjížděli ale i v okresech Blansko a Hodonín.

Na jižní Moravě evidovala společnost E.ON po větrné noci zhruba 2500 domácností bez elektřiny. Po poledni se podařilo službu obnovit,  uvedla mluvčí energetické společnosti Božena Herodesová. 

Podle E.ON působil vítr největší problémy na Vysočině, jižní Moravě kolem Vranovské přehrady a na Blanensku a na Otrokovicku. Přibližně od 14:00 odpovídá podle E.ON stav v síti běžnému provozu. Společnost se ještě zabývá menšími problémy na Drahanské vrchovině na Prostějovsku.

Hasiči v Ústeckém kraji vyjížděli na 25 míst kvůli silnému větru. Nejčastěji odstraňovali spadlé stromy a větve ze silnic a popadané dráty elektrického vedení.

S následky nočního větru se potýkala také Vysočina. Do 6. hodiny ranní se tam však podařilo zprovoznit tratě Horní Cerekev - Počátky, Dobronín - Jihlava a Slavonice - Dačice.

Spadlé stromy přerušily dodávky elektřiny

Energetická společnost ČEZ ve středu v 6:00 ráno evidovala přes 20 poruch na vedení vysokého napětí a další poruchy na nízkém napětí.

„Bez elektřiny je necelých 7 tisíc odběrných míst. Jedná se především o oblast severovýchodních Čech. Nejčastější příčinou poruch je pád stromů a větví do vedení následkem silného větru,“ řekla iDNES.cz mluvčí společnosti Soňa Holingerová.

Bez elektřiny jsou domácnosti na Jablonecku, Semilsku, Trutnovsku, Jičínsku, Děčínsku a Ústecku. Ve středních Čechách nejde proud na Benešovsku, Praze-východu, na Moravě pak na Šumpersku. „V terénu máme pracovníky poruchových služeb, kteří pracují na obnovení dodávky elektřiny,“ dodala Holingerová.

Distribuční společnost E.ON, která dodává elektřinu v jižních Čechách, na Vysočině a jižní Moravě, v současnosti eviduje po nočním větru stovky lidí bez dodávek.

Asi 2 500 domácností bylo ráno bez elektrického proudu v Jihomoravském kraji. Výpadek způsobený silným větrem byl na Blanensku v oblasti Šošůvky a Holštejna a také mezi Znojmem a Vranovem nad Dyjí. Po poledni se podařilo službu obnovit, řekla mluvčí společnosti E.ON Božena Herodesová.

Potíže s dodávkami proudu má E.ON také na Třebíčsku. V jižních Čechách byl největší výpadek na Českokrumlovsku, a to v Rychnově nad Malší, kde bylo bez dodávek elektřiny 150 odběrných míst. Po poledni se zde podařilo proud obnovit.

Podle meteorologů může vítr v nárazech dosahovat 70 kilometrů v hodině, na Českomoravské vrchovině, v Pardubickém kraji a západu Jihomoravského kraje kolem 90 km/h a na horách na severu až 110 km/h. Vítr by měl zeslábnout odpoledne.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...