(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Robert Rambousek, MF DNES

Odpoledne zasáhne Česko silný vítr, na horách může mít až 110 km v hodině

  • 17
Během pondělního odpoledne bude na území České republiky zesilovat jihovýchodní až jižní vítr. Lidé by měli zajistit okna a dveře a být velmi obezřetní při řízení auta, které se může stát neovladatelné. Vítr začne zesilovat od 17 hodin a vydrží až do úterý, kdy bude v průběhu dne postupně od západu slábnout.

Až do úterního odpoledne a večera bude mít vítr sílu 7 až 12 metrů za sekundu s nárazy kolem 20 metrů za sekundu.  V oblasti Českomoravské vrchoviny a hor na severu Čech s nárazy kolem 25 m/s (90 km/h), na hřebenech kolem 30 m/s (až 110 km/h).

Meteorologové doporučují zajistit okna a dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty (květináče, zahradní nábytek, plechy, apod.), zabezpečit skleníky, stavební jeřáby a podobně.

Pozor je třeba dávat také na možnost pádu drátů vysokého napětí a pokud leží na zemi, tak se k nim nepřibližovat. Při řízení auta jet by měli lidé jet maximálně opatrně a pomalu, větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné. To platí zejména pro prázdné nákladní auto. 

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) už vyzvala návštěvníky i místní obyvatele k maximální obezřetnosti při pohybu zejména v lesích. Vítr zde už během víkendu za sebou zanechal polomy, které bude nezbytné v nejbližší době zlikvidovat. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video