Karlova Studánka s prvním sněhem tuto zimu. | foto: ČHMÚ - Denisa Čáslavová

Mráz zamíří do Česka. Teploty klesnou až k -15 stupňům, napadne i 20 cm sněhu

  • 168
Celodenní teploty pod bodem mrazu, čerstvý severní vítr, sněžení, hrozba tvorby námraz a sněhových jazyků. Do Česka v neděli dorazí zimní počasí, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na východě území napadne až 20 centimetrů nového sněhu. Meteorologové varují před komplikacemi v dopravě.

Koncem týdne v Česku poklesnou celodenní teploty. Na území dorazí tlaková níže se studeným vzduchem z jižní Skandinávie. S další tlakovou níží z jihozápadní Evropy bude proudit studený vzduch od severu, uvádí ČHMÚ.

„Vydali jsme předběžné varování, výstrahu před intenzivním sněžením případně vydáme v pátek,“ uvedla meteoroložka ČHMÚ Jana Hujslová na dotaz redakce iDNES.cz

„Na východě území napadne 15 až 20 centimetrů nového sněhu, v oblastech s vyšší nadmořskou výškou to můžou být až desítky centimetrů. Očekáváme tvorbu závějí a sněhových jazyků, se kterými může docházet ke komplikacím v dopravě a energetice,“ upřesnila Hujslová.

Více na Počasí iDNES.cz

Slabé sněžení meteorologové očekávají na Moravě a v horách už ve čtvrtek. Denní teploty budou dosahovat maximálně 4 stupňů Celsia, noční teploty neklesnou pod -5 stupňů.

V pátek se sněhové přeháňky na území Čech objeví jen ojediněle. Na Moravě a ve Slezsku se může vyskytnout déšť a v oblastech s vyšší nadmořskou výškou i sněhové vločky. Noční teploty v oblastech s malou oblačností a sněhovou pokrývkou klesnou až na -8 stupňů.

Během víkendu bude převážně zataženo, sníh se v sobotu objeví jen ojediněle, v neděli už však bude sněžit na většině území. Noční i denní teploty se budou pohybovat mezi +1 a -3 stupni Celsia. V neděli se zejména na západě území ochladí a noční teploty klesnou k -6 stupňům. V neděli dorazí severní až severozápadní vítr, který bude vát s nárazy o rychlosti až 15 metrů za sekundu. Napadne sněhová pokrývka do výšky 15 centimetrů, na východě země až 20 cm.

Týden přinese dešťové přeháňky, s ochlazením přibude i sněžení

Sněžení a sněhové přeháňky se na celém území objeví i v pondělí. Noční teploty se budou pohybovat mezi -3 a -7 stupni Celsia. Ani denní teploty nepřesáhnou nulu. Čerstvý vítr od severu bude vát s nárazy 15 až 20 m/s.

Oblačnost a občasné sněžení doprovodí i zbytek týdne. Noční teploty budou postupem týdne klesat až na -10 stupňů, v oblastech se zmenšenou oblačností až na -15. Denní teploty na většině území se budou pohybovat mezi bodem mrazu a -5 stupni.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video