Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ledovka pokryje Česko i začátkem týdne, varují meteorologové

  7:54
Většina silnic v Česku je s opatrností sjízdná. Na řadě míst jsou však vozovky stále namrzlé a dochází k dopravním nehodám. Postupně se oteplilo na 2 až 6 stupňů a oblačné počasí přineslo občasné srážky a na horách sněžení. V noci na pondělí se začne na celém území opět tvořit nebezpečné náledí. Kritická situace potrvá až do úterý.
Ledovka se může tvořit i v neděli ráno, varují meteorologové. Ilustrační foto

Ledovka se může tvořit i v neděli ráno, varují meteorologové. Ilustrační foto | foto: MAFRA

Meteorologové vydali novou výstrahu. Od 20:00 se bude opět tvořit náledí. "Vzhledem k prochlazeným povrchům se v nočních a ranních hodinách bude při
přechodně zmenšené oblačnosti tvořit náledí, a to jak v noci na pondělí,
tak i na úterý. V noci z neděle na pondělí se může ojediněle při mrznoucích
srážkách vyskytnout i ledovka," varuje Jan Šrámek z Českého hydrometeorologického ústavu.

V současnosti jsou po sobotní oblevě silnice v Česku většinou holé a mokré. Na řadě se však i nadále vyskytuje náledí, které způsobuje dopravní nehody.

K vážné havárii došlo na hlavním tahu z Hradce Králové do Polska, kde se na převrátil polský kamion a silnici zcela zablokoval (více čtěte zde).

Náledí také způsobilo hromadnou havárii osmi vozů na dálnici D5 ve směru z Prahy na Rozvadov. Podle informací iDNES.cz je silnice s lehkým omezením v obou směrech průjezdná a nikdo nebyl vážně zraněn (více čtěte zde).

V Praze jsou po včerejším kritickém dni silnice již sjízdné bez omezení, v hlavním městě sice ráno pršelo, ale teplota je nad nulou a ledovka zmizela. "Dneska není žádný problém," řekl mluvčí pražské Technické správy komunikací (TSK) Tomáš Mrázek.

Ve Středočeském kraji řidiče potrápí déšť a mlha. S mlhou musejí počítat motoristé na Kladensku, Mělnicku, Mladoboleslavsku a v okolí Prahy. Horší viditelnost je například na teplické dálnici D8 nebo na rychlostních komunikacích R6, R7 a R10. Dešťové srážky jsou hlášeny na Rakovnicku a na plzeňské dálnici D5 či na pražském okruhu. Zejména na Benešovsku a Příbramsku se na vedlejších silnicích může vyskytovat uježděná vrstva sněhu krytá posypem. U Obce Obory na Příbramsku komplikuje jízdu namrzlá silnice.

Jihočeském kraji řidiči musí jet obezřetně po dálničním úseku D3 na Táborsku. Dopravu v některých částech regionu komplikuje špatná viditelnost, vyplývá z informací dispečinku správy a údržby silnic. Mlha komplikuje viditelnost zejména na Prachaticku, Jindřichohradecku, Táborsku, a Strakonicku. Některé silnice nižších tříd jsou pokryté zledovatělou nebo ujetou vrstvou sněhu.

V Pardubickém kraji v neděli hrozí na silnicích náledí. Kvůli ledovce je od rána mezi obcemi Jaroměřice na Svitavsku a Úsobrno na Blanensku uzavřena silnice třetí třídy. Na namrzlé silnici tam havaroval i sypač, který se převrátil do potoka. V obci Korouhev na Svitavsku ráno havaroval autobus do příkopu. Nehoda se obešla bez zranění. Na mnoha silnicích nižších tříd v celém Pardubickém kraji leží rozbředlý sníh. Hlavní silniční tahy jsou většinou mokré.

Dopravu na Karlovarsku v komplikují namrzající dešťové srážky na podchlazeném povrchu. Na silnicích se tvoří námraza, jsou však většinou sjízdné.

V Ústeckém kraji jsou silnice sjízdné se zvýšenou opatrností. Uzavřená je nadále jedna zavátá silnice v Krušných horách na Ústecku, mezi Krásným Lesem a Petrovicemi, sdělil dispečer zimní údržby pro Ústecký kraj. "Na silnici zůstal nějaký železný předmět a poškodil frézu. Nejprve ji budeme muset odtáhnout a poté nasadit náhradní. Zatím nevíme, kdy se silnici znovu podaří zprůjezdnit," uvedl dispečer.

V Libereckém kraji dopravu místy komplikuje mlha a mrholení. Zejména na Jablonecku by si motoristé měli dát pozor na hustou mlhu. "Dohlednost je do sto metrů," upozornil dispečer pro Jablonecko. Mlha je místy i na Liberecku a Českolipsku.

Velmi opatrně musí jet řidiči také po všech vozovkách na Vysočině. Platí to také o dálnici D1. Silnice nižších tříd na Jihlavsku a Třebíčsku pokrývá vrstva zledovatělého sněhu, vyplývá z informací dispečinku správy a údržby silnic. Dopravu na dálnici komplikuje horší viditelnost, řidiči tam musí místy počítat s mlhou. Na silnicích nižších tříd leží zledovatělá vrstva sněhu nebo zbytky sněhu po pluhování.

Plzeňském kraji došlo na 96. kilometru na trase Rozvadov - Praha k nehodě. Silnice je průjezdná. Dopravní policie však varuje před velkým náledím. Ostatní silnice v kraji jsou většinou sjízdné, místy na nich však mohou být ve vyšších horských polohách zbytky rozbředlého sněhu. Náledí se tvoří zejména v okresech Klatovy, Tachov a Plzeň - sever, řekl dispečer krajských silničářů Jiří Slapnička.

Na řadě silnic nižších tříd v Královéhradeckém kraji leží na silnicích rozbředlý sníh. Na cestách v Krkonoších a Orlických horách leží na cestách ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Hlavní silniční tahy jsou mokré. K vážné dopravní nehodě došlo na hlavním tahu do Polska.

Moravskoslezském kraji jsou podle silničářů silnice sjízdné bez větších problémů. Cesty však nenamrzají, i v horských oblastech se teploty pohybují nad nulou.

Silnice v Jihomoravském kraji jsou mokré a sjízdné. Na některých místech dopravu komplikuje déšť a mlha, před možností tvorby náledí na silnicích druhé a třetí třídy varují silničáři na Blanensku a Znojemsku. Ve vyšších polohách okresů Vyškov a Brno-venkov silničáři upozorňují na zbytky rozježděného sněhu, který zůstává na silnicích nižších tříd a je krytý inertním posypem.

Ve Zlínském kraji by řidiči měli volit obezřetnou jízdu zejména v lesních a horských úsecích. Po sobotní oblevě jsou vozovky v regionu převážně holé a mokré. Na nesouvislou vrstvu ujetého sněhu se zmrazky a ledovými kolejemi řidiči ale narazí na horách na Vsetínsku, na rozbředlý sníh i v Hostýnských vrších na Kroměřížsku.

Také silnice v Olomouckém kraji mohou ráno místy namrzat. Na sníh řidiči narazí především na horách na Jesenicku a Šumpersku.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...