(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Čeká nás teplý, ale větrný konec týdne. Na horách hrozí vichřice

  • 16
Podle meteorologů nás čeká teplý víkend. Během pátku a soboty se k vyšším teplotám přidá silný vítr, především ve východních Čechách, na Moravě a ve Slezsku. V horských oblastech hrozí vichřice. Od konce víkendu se bude ochlazovat. V noci může teplota klesnout až k mínus osmi stupňům Celsia.

„Ve čtvrtek bude převažovat sice více oblačnosti, ale zejména v jihozápadní polovině Čech bude alespoň na chvíli slunečno. Teploty vystoupí na -1 až 3 stupně Celsia. V pátek vystoupí teploty na 1 až 5 stupně Celsia, místy bude i slabě pršet a to i na horách,“ říká Pavel Šimandl z ČHMÚ.

V sobotu můžeme podle předpovědi očekávat větrno a deštivo, zároveň bude sobota i nejteplejším dnem tohoto týdne s odpoledními teplotami 7 až 11 °C

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, ojediněle, v jihozápadní polovině Čech postupně místy přechodně polojasno. Ojediněle slabé sněžení a zpočátku i mrznoucí mlhy. Nejvyšší teploty -1 až 3 °C, v 1 000 m na horách kolem -4 °C.

V pátek zasáhne východní Čechy, Moravu a Slezsko silný vítr o rychlosti v nárazech až 90 km/h, v Jeseníkách a Beskydech může dosáhnout síly vichřice, tedy 110 km/h. Výstraha platí až do soboty do 14 hodin. Meteorologové dále předpokládají oblačno až zataženo, ojediněle až polojasno. Ojediněle slabé sněžení, postupně místy slabý déšť nebo mrholení, ojediněle i mrznoucí srážky. Nejvyšší teploty 1 až 5 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s, ve východní polovině postupně čerstvý 7 až 12 m/s, v nárazech 15 až 25 m/s (až 90 km/h), v Jeseníkách a Beskydech kolem 30 m/s (110 km/h).

V sobotu bude podle předpovědi oblačno až zataženo, místy občasný déšť, který bude večer od západu v Čechách v polohách nad 700 m přecházet ve sněžení. Zpočátku v západní polovině Čech ojediněle srážky mrznoucí. Nejnižší noční teploty 4 až 0 °C, v západní polovině Čech kolem
-2 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C, v západní polovině Čech kolem 3 °C. Čerstvý jižní vítr 7 až 12 m/s v nárazech 15 až 25 m/s (až 90 km/h), v Jeseníkách a Beskydech kolem 30 m/s (110 km/h) bude během dne slábnout. V západní polovině Čech slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.

V neděli meteorologové předpokládají oblačno až zataženo, občasný déšť nebo přeháňky, v polohách nad 700 m, od západu postupně nad 400 m srážky sněhové. Nejnižší noční teploty 4 až 0 °C, na západě až -3 °C a ojediněle tvorba náledí. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C.

„Od neděle do poloviny příštího týdne bude převažovat oblačné počasí se sněhovými přeháňkami a denní teplotami od 0 do 5 °C,“ doplnil meteorolog.

Pondělí přinese oblačnou oblohu, místy sněhové přeháňky, postupně až polojasno. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C.

Vyhlídka počasí od úterý do čtvrtka předpokládá oblačno až polojasno, místy sněhové přeháňky nebo sněžení, v nižších polohách přechodně srážky smíšené. Nejnižší noční teploty 0 až -5 °C, při vyjasnění a sněhové pokrývce kolem -8 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až 4 °C.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video