Končící brněnský primátor Petr Vokřál na ustavujícím zasedání nového...

Končící brněnský primátor Petr Vokřál na ustavujícím zasedání nového zastupitelstva. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Z Brna do vlády? Vokřál by mohl být novým ministrem školství

  • 24
Bývalý primátor Brna Petr Vokřál se už zřejmě oklepal z toho, jak jej i přes vítězství v posledních volbách vyšachovali z postu primátora, a už myslí výše. Podle Lidových novin by se mohl stát novým ministrem školství a ve funkci nahradit dosavadního šéfa resortu Roberta Plagu.

„Já asi nejsem ten, kdo by to mohl komentovat. Omlouvám se,“ odpověděl Vokřál na dotaz redakce iDNES.cz, jestli za ním s nabídkou někdo přišel a jestli by případně chtěl jako stavební inženýr resort školství vést. 

Ani premiér Andrej Babiš nechce případné změny na ministerstvu komentovat, a už vůbec nehodlá personální šarády ve své vládě říkat dopředu. „Držím tu linku, že pokud by k tomu došlo, půjdu nejdříve za panem prezidentem a až pak vám to řeknu,“ odpověděl během zahraniční cesty v Asii na dotaz veřejnoprávního rozhlasu.

Petr Vokřál se dlouho držel jen v Brně a do celostátní politiky vstupovat nechtěl. Populární člen ANO ale po sesazení z primátorského křesla momentálně nemá v hnutí výraznější pozici a premiér o něj zřejmě nechce přijít. Babiš o možných změnách ve vládě mluvil už na začátku roku, ale bez konkrétních příkladů, koho by se případné sesazení mělo týkat.

Plaga: Stojí za námi výsledky a řada věcí se daří

Současného ministra Plagy se dnešním zasedání zastala Rada vysokých škol. „Předsednictvo Rady vysokých škol velmi oceňuje dosavadní spolupráci s ministrem školství, mládeže a tělovýchovy Ing. Robertem Plagou, Ph.D. a váží si jeho dlouhodobého úsilí v oblasti zvyšování kvality celého vzdělávacího systému včetně vysokého školství. PRVŠ proto vnímá aktuálně se objevující informace ohledně možné změny na pozici ministra školství, mládeže a tělovýchovy se znepokojením,“ píše se v usnesení na jeho podporu. 

Sám ministr si nemyslí, že je na místě, aby se hájil. „Za sebe jsem toho názoru, že v odborné rovině se během roku mého působení řada věcí na ministerstvu daří a spousta je rozpracovaná. Masivně přidáváme prostředky nejen do regionálního, ale i vysokého školství, důsledně postihujeme podvodné poskytování vysokoškolského vzdělání. Navýšili jsme finanční podporu programu pro sportovní kluby, ve kterých sportuji děti a talentovaná mládež a podstatně jsme u tohoto programu zrychlili administraci,“ vyjmenovává Plaga své nejdůležitější úspěchy.

„Mým cílem vždy bylo resort stabilizovat a oprostit se od zavedené myšlenky, že co ministr, to spousta nápadů a nepromyšlených změn. To je něco, co školství v posledních letech spíše škodilo. V každém případě jsou personální záležitosti vlády plně v rukou pana premiéra,“ uzavírá Plaga debatu k informaci, že by měl ve vedení resortu skončit.

Petr Vokřál (54)

- vystudoval stavebnictví na VUT Brno, kde získal titul inženýra. Působil na vrcholných pozicích společnosti .A.S.A.

- jeho největším politickým úspěchem je vítězství v komunálních volbách v roce 2014. Díky tomu se stal primátorem Brna. 

- v roce 2018 jej nahradila Markéta Vaňková z ODS, která i přes prohru po volbách vytvořila koalici, která byla silnější než vítězné hnutí ANO. 

- je v zastupitelstvu Jihomoravského kraje i Brna.

Stojí za vším dotace pro Moto GP?

Právě financování sportu je jedním z možných kamenů úrazu a současně důvodem, proč se jako o novém ministrovi školství spekuluje o Petru Vokřálovi. Ministerstvo školství totiž zkrátilo o 31 milionů korun rozpočet na pořádání brněnské Moto GP, které pak shánělo peníze jinde a na resort kvůli tomu nakonec podalo i žalobu. Tu ale po prostudování ministerstvo odmítá jako nedůvodnou.

„Stojíme si za tím, že administrace dotace proběhla podle stanovených pravidel a tvrzení uvedená v žalobě tak nejsou pravdivá. Ministerstvo ji odmítá jak po procesní, tak po věcné stránce. Jedná se o naprosto netypickou situaci a pro nás nepochopitelnou – zvlášť u Moto GP, které v loňském roce obdrželo jednoznačně nejvyšší dotaci ze všech významných sportovních akcí. V jejich žádosti na 100 milionů korun navíc chyběla již v té době známá informace o 30 milionové podpoře ze strany Brna a Jihomoravského kraje,“ říká mluvčí ministerstva Aneta Lednová. 

Pokud by Robert Plaga ve funkci ministra skončil, musel by nového šéfa resortu jako vždy jmenovat i současný prezident, tedy Miloš Zeman. Během prezidentských voleb však Vokřál podporoval a volil protikandidáta Jiřího Drahoše. Současně také ještě jako primátor vyznamenal Jiřího Bradyho, který prošel dvěma koncentračními tábory, a kterému Zeman odmítl dát medaili.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video