Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rusko ještě poraženo není, může inspirovat další, varoval na konferenci Pavel

  10:57
Rozkolísání mezinárodního řádu je patrné téměř všude, probouzejí se zamrzlé konflikty například na Kavkaze, znepokojující jsou i vojenské převraty v Africe. V projevu na konferenci Diplomacie a bezpečnost v Černínském paláci to ve čtvrtek řekl prezident Petr Pavel.
Prezident Petr Pavel vystoupil na konferenci Diplomacie a bezpečnost, role...

Prezident Petr Pavel vystoupil na konferenci Diplomacie a bezpečnost, role zahraniční služby v bezpečnostním systému (9. listopadu 2023) | foto: ČTK

Hlava státu považuje za zásadní pokračovat v podpoře Ukrajiny ve všech oblastech. Případný úspěch Ruska by byl naším společným neúspěchem, uvedl.

„Existující konflikty se stále prohlubují a přibývají i nové,“ řekl Pavel. K obavám podle něj vedou rostoucí sebevědomí a asertivita revizionistických mocností i teroristických organizací, polarizace uvnitř společností, překotný technologický rozvoj, dezinformační vlny, křehkost mezinárodního, hospodářského i právního modelu nebo obavy z dopadů přicházející klimatické krize.

Rusko podle prezidenta není ani zdaleka na Ukrajině poraženo. Je podle něj potřeba pokračovat v podpoře napadené země ve všech oblastech. Je to klíčové pro Evropu i pro mír a stabilitu v celém světě, míní. Za nutné považuje zabránit tomu, aby se ruská imperiální politika stala zdrojem inspirace pro možné následovatele.

„Nejde totiž jen o Ukrajinu. Rozkolísání mezinárodního řádu je patrné téměř všude. Probouzejí se zamrzlé konflikty například na Kavkaze, stále větší znepokojení způsobuje vlna vojenských převratů v afrických zemích, především v Sahelu. Výbušný potenciál současné krize na Blízkém východě, kterou vyvolal barbarský útok Hamásu na Izrael, je pak zřejmý nadevše,“ řekl prezident.

Jedním z nástrojů pro zajištění bezpečnosti musí podle Pavla zůstat diplomacie. Řekl, že vždycky musí předcházet vojenskému řešení. Prezident také považuje za důležité posilovat zejména takové vazby, které sníží závislost na nespolehlivých partnerech a pomohou k návratu na technologickou špičku.

„Také v případě sílící krize na Blízkém východě je role diplomacie nezastupitelná. Odsuzujme jakékoli projevy barbarského násilí na civilistech a agresi v principu, zdůrazňujme naše jasná východiska a pevné hodnotové postoje, pragmaticky kultivujme bilaterální vztahy, přispívejme k tomu, aby se konflikt nerozšířil a pomáhejme hledat řešení vedoucí k mírovému soužití,“ řekl Pavel.

Růst antisemitismu nemůžeme tolerovat, Evropa by měla jít příkladem, míní Pavel

Česká diplomacie musí být podle hlavy státu aktivní i v zemích globálního Jihu, které jsou v mnoha ohledech zranitelné. „Opakovaně jsem zdůrazňoval, že jsme řadu zemí zejména v Africe zbytečně ponechali napospas ruskému a čínskému vlivu a nenabídli jsme jim přitažlivou alternativu. Vítám, že se Česko snaží vrátit na ztracené pozice a nabízet férová partnerství,“ poznamenal Pavel.

Na zhruba týdenní návštěvě subsaharské Afriky je aktuálně premiér Petr Fiala (ODS). Cesta, na které předsedu české vlády doprovázejí zástupci českých firem, má za cíl prohloubit či navázat nové obchodní vztahy a spolupráci s africkými státy.

Apetit ruského imperialismu míří daleko za Ukrajinu, míní Lipavský

Oživlý ruský imperialismus se snaží podrobit si Ukrajinu, jeho apetit ale míří daleko za západní hranice této země. Při zahájení čtvrteční konference to řekl ministr zahraničí Jan Lipavský. Terorismus v té nejodpornější podobě podle něj znovu hrozí uvrhnout Blízký východ do víru konfliktu, svět také sleduje asertivní nástup Číny.

Šéf české diplomacie také uvedl, že nástup nových technologií představuje příslib, ale i rizika. Změny klimatu pak dopadají na celý svět, ve zvýšené míře na chudé africké země.

„Odolnost mezinárodního systému vůči vlivu těch, kteří ho chtějí změnit či zničit, bude záviset i na tom, zda budeme schopni vysvětlit svoje postoje i zemím Afriky či Asie,“ míní Lipavský. Je podle něj potřeba zabránit také tomu, aby Rusko a Čína oslabovaly české a evropské vazby se zeměmi západního Balkánu či Východního partnerství.

Premiér Fiala přiletěl z Keni do Ghany. Nehostinné Nigérii se vyhnul

Zásadní je podle Lipavského vysvětlovat pozice, posílit energetickou bezpečnost a oslabit závislost na jednom dodavateli v řadě kritických minerálů, na kterých stojí i úspěch zelené tranzice.

Na bezpečnost je třeba se dívat z co nejširšího pohledu, uvedl ministr zahraničí. „Nezbytným předpokladem pro zajištění bezpečnosti státu je nejen vojenská síla, ale i odolnost a připravenost celé země a jejích občanů, protože jen tak si získáme respekt našich protivníků i důvěru našich spojenců,“ řekl.

Konference Diplomacie a bezpečnost, konaná v Černínském paláci, se zaměřuje na význam zahraniční politiky a na stabilitu České republiky. Vystoupit má náčelník generálního štábu české armády Karel Řehka, či předsedkyně poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...