Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Resorty odmítají spolupráci s Aliancí pro rodinu, petici podepsaly tisíce lidí

  14:33
Členové církví a náboženských obcí v týdnu vyzvali k odvolání organizace Aliance pro rodinu ze struktur státu. K tomu připojili petici, kterou za pouhý den podepsalo přes devět tisíc lidí. Podle vyzyvatelů organizace mimo jiné šíří morální paniku a davovou hysterii. „Pozorujeme, že se snaží dosáhnout cílů, které jdou proti náboženským hodnotám,“ stojí ve výzvě.

Ředitelka Aliance pro rodinu Jana Jochová v diskusním pořadu Rozstřel (28. 11. 2019) | foto:  Michal Šula, MAFRA

Výzva je kromě premiéra Petra Fialy rovněž adresována ministrovi práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi či ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi. Vedle nich ji také obdržel poslanec Václav Král, který má za asistentku předsedkyni Aliance pro rodinu Janu Jochovou.

Redakce iDNES.cz oslovila ministerstvo spravedlnosti, zda kvůli výzvě a petici spolupráci s Aliancí ukončí. Mluvčí resortu Vladimír Řepka však pro iDNES.cz uvedl, že ministerstvo spravedlnosti nemá, nemělo a ani neplánuje, uzavřenou s Aliancí pro rodinu žádnou dohodu o spolupráci.

Není ani poradním orgánem

„Aliance pro rodinu není ani poradním orgánem ministerstva či pana ministra,“ doplnil Řepka. Redakce současně oslovila i ministerstvo práce a sociálních věcí. Mluvčí resortu Jakub Augusta pro iDNES.cz řekl, že na výzvu, kterou ministr Marian Jurečka obdržel, již zástupcům církve odpověděl.

„Pokud jde o MPSV, jediné dřívější zapojení Aliance pro rodinu do agendy resortu spočívalo v připomínkování Strategie rodinné politiky. Tato organizace nebyla nijak zvýhodněna a připomínkového řízení se zúčastnila společně s desítkami dalších zástupců neziskového sektoru, a to včetně organizací v názorovém protipólu, jako je například Jsme fér,“ řekl Augusta.

Současně uvedl, že v rámci připomínkování Strategie rodinné politiky bylo cílem ministerstva zajistit maximální možnou názorovou pluralitu. „Aliance pro rodinu tedy nikdy s MPSV ani ministrem Jurečkou přímo nespolupracovala,“ doplnil Augusta za MPSV.

Mluvčí premiéra Václav Smolka již v týdnu v SMS zprávě pro iDNES.cz uvedl, že ve sboru poradců premiéra, ani v poradních orgánech vlády, organizace není.

„Je třeba v obecné rovině konstatovat, že v různých radách a komisích v rámci Úřadu vlády je zastoupeno opravdu široké spektrum názorů a postojů. A tuto diverzitu je třeba v demokratické společnosti považovat za klíčovou výhodu,“ napsal dále Smolka.

Svoboda přináší i zodpovědnost

Vyzyvatelé totiž v petici upozorňují na veřejně dostupné informace, že Aliance pro rodinu spolupracuje jako poradní orgán, respektive její čelní představitelé, s ministerstvy práce a sociálních věcí (s šéfem resortu Marianem Jurečkou z KDU-ČSL) a spravedlnosti (Pavel Blažek z ODS).

Zároveň poukazují na fakt, že předsedkyně organizace Jana Jochová je zároveň asistentkou poslance Václava Krále (ODS). „Domníváme se, že tato forma spolupráce ODS, KDU-ČSL a Aliance pro rodinu usiluje o legitimizaci cílů Aliance pro rodinu, případně způsobů, kterými Aliance své cíle prosazuje. Svoboda projevu, svoboda vyznání a pluralita názorů je integrální součástí demokratického politického řádu,“ stojí dále ve výzvě.

Podle ní svoboda přináší i zodpovědnost stanovit a jasně vymezit hranice vlastního politického působení a ohradit se proti jednání, které tyto hranice překračuje.

„Vnímáme ODS a KDU-ČSL jako strany ochraňující demokratické principy naší společnosti, které ctí svobody jednotlivců; jako strany, jejichž politika je podepřena rozumným uvažováním a fakty,“ píší dále vyzyvatelé k ukončení spolupráce.

„Je to směšný pamflet“

Podle nich právě spolupráce s Aliancí podkopává jejich důvěru. „K výzvě nás vede přesvědčení, že takové chování nemá místo v naší demokratické společnosti, jejímž základem jsou základní lidská práva, svoboda a rovnost všech lidí. Aliance pro rodinu svou činností a výroky svých členů, zejména paní předsedkyně Jany Jochové, tyto základy soustavně podkopává,“ dodávají.

„Je to směšný pamflet, kterým signatáři sami sebe usvědčují z velmi nízké tolerance k odlišným názorům. Nedivíme se tomu, na sociálních sítích se velmi netolerantně a agresivně vyjadřují někteří z nich dlouhodobě. Obrázek ať si každý udělá sám,“ uvedla v týdnu k výzvě pro iDNES.cz předsedkyně Aliance Jana Jochová.

Aliance pro rodinu v čele s předsedkyní Janou Jochovou dlouhodobě bojují proti manželství pro všechny. Manželství je podle nich hlavně o dětech a celý spor je tedy hlavně o jejich výchově.

Zároveň kritizují údajnou snahu „vytvořit dvě kategorie dětí“. „Některé, kterým stát mámu a tátu posvětí a jiné, kterým je už v rodném listě upře? Nemají mít děti stejná práva?“ napsala v minulosti Jochová.

Ukončete spolupráci s Aliancí pro rodinu, píší členové církví vládě

Nelíbí se jí především to, že by děti neměly znát svůj biologický původ. Zapsání dvou rodičů místo matky a otce pak označuje za očividnou „lež“ a děti z duhových rodin za „rukojmí zájmů dospělých“.

„Jsme součástí pracovní skupiny ke Koncepci rodinné politiky, opět jako jedna z vícero organizací. Vzhledem k tomu, že se pracovní skupina ještě ani nesešla, nemohu vám k tomu říci více podrobností,“ řekla pro iDNES.cz v loňském roce ke spolupráci Jochová. Tehdy také uvedla, že jejich práce na ministerstvu není nijak honorována.

Důvody k odvolání Aliance pro rodinu:

● Zlehčení důležitosti tak základního kamene naší demokratické společnosti, jako je volební právo žen

●Šíření morální paniky a davové hysterie namísto rozumné a klidné debaty

● Popírání a znevažování vědeckého poznání

● Ohrožování zdraví a psychického vývoje dětí a mládeže naznačováním toho, že homosexualita je nemoc

● Úzká spolupráce s organizacemi, jako například Ordo Iuris nebo Alliance Defending Freedom, navázanými na vládní struktury kritizované za ohrožování individuálních práv a svobod demokratického státu

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...