Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jurečkovi radí hnutí odmítající potraty i menšiny. Alarmující, říká politolog

Před několika týdny neziskové organizace v dopise vyzvaly ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku, aby ukončil spolupráci s konzervativní skupinou Hnutí pro život. Ta radí, aby se ženy na Ukrajině před znásilněním chránily houkadly a pepřovými spreji. Podle politologa Lukáše Valeše by mělo ministerstvo sledovat především veřejný zájem. „Je to až alarmující prvek,“ řekl.
Akce Mladých křesťanských demokratů a Hnutí pro život.

Akce Mladých křesťanských demokratů a Hnutí pro život. | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Pět nevládních organizací v dubnu prostřednictvím dopisu vyzvalo ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku k ukončení jakékoliv spolupráce s organizací Hnutí pro život. Výzvu organizací již podepsalo přes 4 tisíce lidí.

„To, že představitelé hnutí radí ministru Jurečkovi, například s rodinnou politikou, vnímáme problematicky,“ uvedl pro iDNES.cz mluvčí Amnesty International Erik Bartoš. Podle organizací uskupení Hnutí pro život vystupuje netransparentně a dlouhodobě usiluje o uzákonění zákazu přerušení těhotenství a omezení práv žen.

„Doposud jsme na náš dopis neobdrželi žádnou odpověď,“ uvedla Hana Stelzerová, ředitelka České ženské lobby. Pro iDNES.cz současně zdůraznila, že činnost spolku Hnutí pro život sledují se znepokojením.

Komunikujeme se všemi politiky, říká hnutí

„Účelně manipulují s veřejným míněním a skrývají své skutečné cíle. Hnutí pro život, v rozporu s dlouhodobými postoji expertů i širší veřejnosti, usiluje o zákaz interrupcí a vystupuje netransparentně. Domníváme se, že by s nimi ministerstvo nemělo spolupracovat,“ zdůraznila Stelzerová.

Mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Eva Davidová nedávno pro Deník N spolupráci s hnutím potvrdila. Přesné obrysy spolupráce však nevysvětlila. Redakce iDNES.cz se rovněž na spolupráci s hnutím dotázala, tentokrát to však Davidová vyvrátila.

„S hnutím nespolupracujeme. Tento subjekt není a ani nebyl připomínkovým místem ministerstva, můžeme proto také vyloučit, že bychom s ním konzultovali jakékoliv legislativní předlohy,“ uvedla ve čtvrtek v odpovědi.

Znásilněné ve válce podstupují nebezpečné potraty, říká aktivistka za práva žen

Samotné hnutí pro redakci iDNES.cz však tvrdí, že komunikuje se všemi politiky i úřady. „Komunikujeme se všemi politiky, úřady a dalšími veřejnými institucemi kvůli opatřením, která ulehčí rodinám přijetí nečekaně počatého dítěte, a to zvláště v situacích, kdy se žena cítí být k podstoupení umělého potratu partnerem či okolnostmi přinucena,“ uvedl Radim Ucháč z Hnutí pro život.

Podle politologa Valeše však spolupráce podobných organizací a ministerstva není správná. „Ministerstva zvlášť a jejich úřednici by měli být orgánem veřejné správy. Jejich rozhodnutí by mělo být nezávislé a nestranné, které respektuje veřejný zájem. Nikoliv soukromý,“ zdůraznil Valeš. Podle něj to může poté ovlivnit způsob rozhodování či předkládané zákony: „Je to až velmi alarmující prvek.“

Prahou prošli příznivci Hnutí pro život, od jejich odpůrců je oddělovali policisté.(30. dubna 2022)

Valeš také řekl, že by mělo případnou spolupráci ministerstvo práce a sociálních věcí s hnutím ukončit. „Ministerstvo by mělo sledovat veřejný zájem, který by měl vycházet z odborné analýzy. Mělo by se chovat jako úřad,“ podotkl politolog.

Ministerstvo práce v pátek ke spolupráci vydalo tiskovou zprávu. Hnutí podle něj není a nebylo připomínkovým místem. To podle resortu například znamená, že s ním nebyly konzultovány legislativní předlohy.

„Pokud jde o nedávné výroky představitelů hnutí směrem ke zneužitým ženám na Ukrajině, důrazně jsme je odsoudili a považujeme je za velmi nevhodné. Jako resort práce a sociálních věcí, i já jako ministr, jsme tady ale od toho, abychom pracovali pro všechny české občany,“ uvedl ministr Marian Jurečka. Současně doplnil, že naslouchá názorům každého.

Považujeme to za velmi nevhodné

Pozornost na sebe hnutí strhlo poté, kdy odsoudilo sbírku na nákup nouzové antikoncepce pro ženy znásilněné na Ukrajině ruskými vojáky. Tehdy web A2larm upozornil, že hnutí jako prevenci proti znásilnění doporučuje na Ukrajinu posílat houkadla, pepřáky a elektrické paralyzéry, aby se prý zabránilo dalším znásilněním.

„Postinor žádnou ženu před znásilněním neochrání,“ uvedli tehdy na svém Facebooku. „Skutečným lékem pro jakoukoliv znásilněnou ženu není nějaká tableta.“ Hnutí poté příspěvek smazalo. Na sociálních sítích se však proti němu vymezili novináři i jiní experti.

Trauma z potratové pilulky? To si Duka vymyslel, tvrdí odborníci

Podle mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Davidové resort výrok hnutí rovněž odsoudil. „Důrazně jsme jej odsoudili a považujeme to za velmi nevhodné. Ministerstvo usiluje o to, aby se předcházelo jakémukoliv násilí na ženách a například jednoznačně podporujeme legislativní záměr, který zpřísňuje definici trestného činu znásilnění,“ řekla pro iDNES.cz.

„Pokud byste měla dotazy k individuální formě pomoci ženám nuceným k podstoupení potratu, obraťte se na vedoucí Linky pomoci Zdeňku Rybovou,“ doplnil pro iDNES.cz Ucháč z Hnutí pro život.

Právě Zdeňka Rybová pracuje podle webu poslanecké sněmovny jako asistentka poslance Aleše Juchelky. Toho redakce iDNES.cz požádala o vyjádření, dosud však nereagoval.

Mohlo by to vychýlit rozhodování

Politolog Valeš pro iDNES.cz řekl, že výběr asistentů je na jedné straně zcela v gesci dotyčného politika. „Rozuměl bych tomu v případě KDU-ČSL, ale u jiných už bych dával otazník. Každopádně to není jenom organizace, která šíří názor, ale bohužel úzké propojení se státní správou naznačuje, že je to lobbistická organizace,“ varoval Valeš.

Rovněž podotkl, že pro rozhodování orgánů veřejné správy to může být problém. „Mohlo by to výrazně vychýlit jejich rozhodování od objektivnímu pohledu na věc,“ dodal politolog.

Lidé u amerického velvyslanectví demonstrovali za právo na potrat

S ministerstvem práce a sociálních věcí spolupracuje i Aliance pro rodinu. Ta vystupuje proti LGBTQ lidem a stejnopohlavním manželstvím. „Jsme součástí pracovní skupiny ke Koncepci rodinné politiky, opět jako jedna z vícero organizací. Vzhledem k tomu, že se pracovní skupina ještě ani nesešla, nemohu vám k tomu říci více podrobností,“ řekla pro iDNES.cz předsedkyně organizace Jana Jochová. Ta také uvedla, že jejich práce na ministerstvu není nijak honorována.

Prahou prošli příznivci Hnutí pro život, od jejich odpůrců je oddělovali policisté.(30. dubna 2022)

„Za předchozího vedení měla naše organizace přístup na ministerstvo uzavřen, přestože zastupujeme poměrně silný názorový proud společnosti. To se bohužel také odrazilo v obsahu Koncepce rodinné politiky. Ale nikoho to nezajímalo, ani média. My jsme nyní pod absolutním drobnohledem. Ale proč ne, my nemáme co skrývat,“ uvedla dále Jochová.

Ta si současně postěžovala, že organizace nyní čelí dezinformační kampani ohledně financování z Ruska. „To je absolutní nesmysl a připravujeme kroky, kdy se proti tomuto nehoráznému nařčení budeme bránit,“ doplnila předsedkyně.

Ministerstvo chce být otevřeno široké debatě

Mluvčí Amnesty International Bartoš pro iDNES.cz poukázal na to, že se hnutí netají svými mnohdy extrémními postoji. „Aliance pro rodinu dlouhodobě usiluje o zachování nerovnosti a diskriminace LGBTI+ komunity,“ řekl.

Podle mluvčí ministerstva Davidové to však neznamená, že by měla tato organizace automaticky dostávat všechny legislativní úpravy, které resort chystá. Podle resortu se však může ale zapojit do diskuse ke konkrétním tématům.

„Ministerstvo chce být otevřeno široké debatě. Vnímáme samozřejmě citlivost problematiky rodinné politiky, které se ale bohužel v poslední době nevěnovala zásadní pozornost. To chceme napravit. Platí, že naše návrhy konzultujeme s více organizacemi a odborníky, a to vždy podle konkrétních témat,“ doplnil ministr Jurečka.

Politolog Valeš v souvislosti upozornil na diskuzi o služebním zákoně. „Vláda má snahu jej zlikvidovat a pustit do veřejné správy bývalé politiky, kamarády či lobbisty z podobných organizací. To je prostě kontrapunkt proti demokratickému právnímu státu a fungování veřejné správy,“ varoval.

Znásilňující vojáci jsou také oběti, zastal se Duka Rusů na Ukrajině

Veřejná správa podle něj musí být apolitická. „To, že pan ministr podobné organizace zaměstnává, je velmi nebezpečné. V tom smyslu, že dává přednost jednomu řešení na úkor jiných a to řešení je ideologické a nikoliv odborné. Ministerstvo práce a sociálních věcí by mělo v prvé řadě přijímat odborná rozhodnutí,“ doplnil.

Nedávno Deník N upozornil také na spolupráci Aliance pro rodinu s ministerstvem spravedlnosti. Přesněji s náměstkem ministra Antonínem Stanislavem. Tomu má radit místopředseda konzervativní organizace Jan Gregor.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka pro iDNES.cz uvedl, že Gregor vzhledem ke své kvalifikaci vykonává pro ministerstvo analyticko-konzultační činnost týkající se záležitostí soukromého práva.

„S ministerstvem má od poloviny dubna uzavřenou dohodou o provedení práce. Ministerstvo spravedlnosti při přípravě legislativy sbírá podněty z různých názorových proudů a bere v úvahu široké názorové spektrum. Pan Gregor zastupuje právě jeden z názorových proudů,“ řekl mluvčí resortu.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

USA vetovaly palestinskou žádost o plné členství v OSN. Hamás to odsoudil

19. dubna 2024  6:40,  aktualizováno  6:44

Spojené státy v pátek svým vetem v Radě bezpečnosti zablokovaly palestinskou žádost o plné členství...

V Íránu se ozvaly exploze. Podle Američanů zaútočil Izrael, ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Poslanci změní vodní zákon v reakci na ekologickou havárii na Bečvě

19. dubna 2024  5:40

Změnu vodního zákona, která má snížit rizika havárií na řekách, budou v pátek schvalovat poslanci....

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...