Ředitelka Aliance pro rodinu Jana Jochová v diskusním pořadu Rozstřel (28. 11....

Ředitelka Aliance pro rodinu Jana Jochová v diskusním pořadu Rozstřel (28. 11. 2019) | foto:  Michal Šula, MAFRA

Už žádné rady státu od Aliance pro rodinu, souhlasí v petici na 16 tisíc lidí

  • 128
Petici s názvem „Výzva k odvolání Aliance pro rodiny ze struktur státu“ podepsalo za první dva týdny od jejího spuštění téměř 16 tisíc lidí. Autoři uvedli, že cíle aliance, přestože se odvolává na náboženské hodnoty, jdou proti smyslu a hodnotám jejich náboženství a také proti principům demokratického státu. Aliance toto tvrzení odmítá.

Iniciátory petice byli v červnu faráři evangelické a husitské církve, teologové, akademici i zástupci katolické církve. Vznikla v době, kdy Sněmovna schvalovala uzákonění manželství i pro stejnopohlavní páry. Uzákonění novely občanského zákoníku v tomto smyslu nakonec dali poslanci 29. června šanci.

Představitelé aliance spolupracují jako poradní orgán s ministerstvy práce a spravedlnosti, předsedkyně spolku Jana Jochová je zároveň asistentkou poslance Václava Krále (ODS). „Ministerstvo spravedlnosti nemá (nemělo a ani neplánuje) uzavřenou s Aliancí pro rodinu žádnou dohodu o spolupráci,“ uvedl ve čtvrtek mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Ministerstvo práce již dříve sdělilo, že zástupci aliance nemají výkonnou moc a jsou jen v poradních orgánech.

„Domníváme se, že tato forma spolupráce ODS, KDU-ČSL a Aliance pro rodinu usiluje o legitimizaci cílů Aliance pro rodinu, případně způsobů, kterými aliance své cíle prosazuje,“ uvedli autoři petice, jíž iniciovalo duo Pastoral Brothers, tedy evangelický farář Jakub Helebrant a školní kaplan Českobratrské církve evangelické Karel Müller.

„Vnímáme ODS a KDU-ČSL jako strany ochraňující demokratické principy naší společnosti, které ctí svobody jednotlivců; jako strany, jejichž politika je podepřena rozumným uvažováním a fakty. A spolupráce Vašich stran s Aliancí pro rodinu podkopává naši důvěru v dodržování těchto principů. Proto Vás vyzýváme k odvolání organizace Aliance pro rodinu a jejích zástupců z poradních orgánů české vlády, ministerstev a dalších struktur státu,“ uvedli autoři petice.

Ukončete spolupráci s Aliancí pro rodinu, píší členové církví vládě

Aliance pro rodinu je spolek, jehož cílem je podpora rodiny založené na manželství muže a ženy a staví se proti rozšiřování práv LGBT komunity a rodičovství stejnopohlavních párů.

Podle některých médií spolek zastává ultrakonzervativní postoje. Pořádá tradičně Pochod pro rodinu zamýšlený jako protipól akce Prague Pride nebo vystupuje proti sexuální výchově ve školách.

Měli by se vládní politici distancovat od Aliance pro rodinu?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 20. července 2023. Anketa je uzavřena.

„Snaha některých církevních představitelů vyhnat Alianci pro rodinu z pracovní skupiny Ministerstva práce a sociálních věcí, Janu Jochovou zbavit asistentského místa u poslance Parlamentu a Jana Gregora odstranit z pozice poradce náměstka ministra spravedlnosti, nás poměrně udivila. Mysleli jsme si, že doba, kdy církevní předáci instruovali politiky s kým pracovat, je dávno pryč,“ uvedla mimo jiné minulý týden v reakci na petici aliance na webu.

Kromě společenské debaty o manželství pro všechny si jako své velké téma v poslední době česká církev, především katolická, brala také Istanbulskou úmluvu, která odsuzuje domácí násilí, sexuální obtěžování, znásilnění, nucené sňatky, takzvané zločiny ze cti či mrzačení genitálií a násilí vůči ženám vnímá jako porušování lidských práv a diskriminaci. Česká vláda na koni června souhlasila s pokračováním procesu ratifikace tohoto dokumentu.

Po zveřejnění petice se objevilo několik dalších prohlášení, která by mohla poukazovat na rozpory uvnitř katolické církve, ale i dalších křesťanských církví v ČR.

Důvody k odvolání Aliance pro rodinu:

● Zlehčení důležitosti tak základního kamene naší demokratické společnosti, jako je volební právo žen

●Šíření morální paniky a davové hysterie namísto rozumné a klidné debaty

● Popírání a znevažování vědeckého poznání

● Ohrožování zdraví a psychického vývoje dětí a mládeže naznačováním toho, že homosexualita je nemoc

● Úzká spolupráce s organizacemi, jako například Ordo Iuris nebo Alliance Defending Freedom, navázanými na vládní struktury kritizované za ohrožování individuálních práv a svobod demokratického státu

Po svém tradičním setkání na Velehradě uvedla 5. července Česká biskupská konference, že s obavami sleduje snahy legalizovat vztah lidí stejného pohlaví jako manželství.

Katoličtí biskupové znovu odmítli také Istanbulskou úmluvu. Slouží podle nich plíživému pronikání ideologie genderu. Dokument není pro země jako Česká republika potřebný ani přínosný, uvedli.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video