Zleva: Olga Richterová, Jana Jochová

Zleva: Olga Richterová, Jana Jochová | foto: Koláž iDNES.cz

Nejsme putinovci jen proto, že nesdílíme LGBT+, žaluje aliance Richterovou

  • 712
Aliance pro rodinu zažalovala pirátskou poslankyni Olgu Richterovou za údajné šíření nepravdivých informací, respektive za výroky o tom, že organizace hájící manželství jako svazek muže a ženy jedná v zájmu Kremlu

„Je nepřípustné, aby politička v postavení paní Richterové veřejně lhala a dezinformovala. Aby spojovala své názorové oponenty s diktátorem Putinem, který rozpoutal válku na Ukrajině,“ domnívá se Jana Jochová, předsedkyně sdružení Aliance pro rodinu, která také Olgu Richterovou zažalovala.

„Je to nejen hloupé, ale hlavně nebezpečné. Po zmíněném vystoupení paní místopředsedkyně nám začali psát lidé, že pracujeme za krvavé rubly, že paní Richterové věří, protože ona si svá tvrzení ověřuje,“ dodává.

Aliance pro rodinu v předžalobní výzvě tvrdí, že se její výroky nezakládají na pravdě a že za podobné tvrzení na základě soudního smíru už jedno polské levicové médium muselo uznat svou chybu.

Ta již dříve označila výzvu k omluvě za neoprávněnou a „vnitřně rozpornou“. V jedné odpovědi alianci uvedla, že krok „vzbuzuje dojem nepoctivého a šikanózního jednání, spíše než vážně míněné a právně relevantní výzvy“. „Pokud se z Vaší strany jedná toliko o snahu se zviditelnit, prosím pochopte, že této Vaší snaze nehodlám napomáhat,“ napsala také Jochové.

V televizi CNN Prima News Richterová totiž doslovně v duelu s místopředsedou aliance Janem Gregorem řekla: „Tyhle spolky, které zastupujete například vy, reprezentují bohužel Putinův hlas v Evropě. A na spolky s vámi úzce spjaté šly 4,5 miliardy korun do Evropy v posledních letech 4,5 miliardy. A vy spolupracujete třeba s polským Ordo Iuris a s dalšími, které tyto peníze obdržely.“

Homosexualita není nemocí z politických důvodů, řekla Jochová v Rozstřelu

„Chceme prostě jen spravedlnost. Padni komu padni. Nikdo nesmí šířit dezinformace, které lacině rozdělují společnost v tak složité době. Proto, že nejsme levicoví progresivisté, ani LGBTIQ+ aktivisté přece nejsme ‚putinovci‘,“ zdůraznila Jochová.

„Naopak, spolupracujeme s ukrajinskými akademiky z Univerzity ve Lvově, na jejichž konferenci jsme nedávno vystoupili s příspěvkem o rodině jako základní jednotce každého národa. Prostě lhát se nesmí, a to ani když si říkáte Pirát,“ doplnila.

Aliance pro rodinu v červnu žalovala také ministryni pro vědu, výzkum a inovace Helenu Langšádlovou z TOP 09 za její slova o tom, že je organizace napojená na Kreml.

„Již nemohu podporovat Alianci pro rodinu. Jde totiž o spolek, který je napojen na Putinův režim a který se uchyluje k nenávistným projevům, a proto jsem požádala jejich předsedkyni, aby stáhli mou podporu ze všech komunikačních platforem,“ napsala tehdy ministryně na Twitteru.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video