ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Stud, zlehčování i čekání. Co brání mladým vyhledat pomoc psychologa?

  • 67
Počet dětí a mladistvých, kteří trpí duševní nepohodou, stoupá. Úměrně se zvyšuje také počet adolescentů, pro které je psychické zdraví důležité téma a kteří se o něj zajímají. Podle výzkumu společnosti G82 je to až 65 procent. Ti, kteří se rozhodnou vyhledat odborníka, však čelí řadě překážek. Ať už jde o několika měsíční čekací lhůty, tak o přetrvávající stigma nebo strach z reakce okolí.

Adam pociťoval psychické potíže a nepohodu už během dospívání. Úzkosti a panické ataky pokračovaly i po nástupu na studium medicíny. Po jedné nepodařené zkoušce se začaly jeho stavy zhoršovat a on se rozhodl vyhledat odborníka.

„Já jsem měl hrozné štěstí, protože jsem se dostal protekčně přes známost k psychiatrovi. To znamená, že jsem se té největší bariéře, kdy lidé musí čekat až šest měsíců, aby se dostali k odborníkovi, vyhnul,“ vzpomíná Adam na to, jak se dostal do péče odborníka.

Deváťáci trpí depresí a úzkostmi. Třetině by prospěla odborná pomoc

Adam tak patří mezi jednu třetinu dětí a mladistvých, kteří podle výzkumu společnosti T-Mobile, organizace Nevypusť duši a agentury G82 vyhledají v případě psychických potíží pomoc.

Jenže právě nedostupnost odborné péče a mnohdy několikaměsíční čekací lhůty jsou jednou z největších bariér, kterým čelí, když potřebují pomoct s duševním zdravím. Překážkám, kterým mladí při hledání podpory v péči o duševní zdraví čelí, je však ještě více.

„Bál jsem se, že mi to rodiče zakážou“

„Dospíval jsem na Moravě, a dokud jsem tam byl, žádnou pomoc jsem nevyhledával. Bál jsem se, že když se to dozví rodiče, budou si myslet, že jsem blázen. A že mi to zakážou,“ říká Adam.

Jeho případ není ojedinělý. Stejně jako pro něj i pro ostatní děti a mladistvé je právě podpora blízkých a rodiny klíčová k tomu, aby se nebály svěřit se se svými problémy. Až tři čtvrtiny dětí ve věku dvanáct až patnáct let by se v případě duševních obtíží obrátili nejdříve právě na ně. U mladistvých do devatenácti let je to 52 procent, říkají data.

Řežou se, týrají se hlady. Děti si ubližují, pomoci se dostane jenom některým

Průzkum dále uvádí, že až 78 procent dětí a mladistvých se stydí říct si o pomoc v případě psychických potíží. Téměř tři čtvrtiny dotázaných se bojí reakce okolí a toho, že si o nich bude myslet špatné věci. Stejný počet dospívajících se pak bojí, že budou odmítnutí. Více jak polovina si navíc myslí, že říct si o pomoc v případě psychických potíží, bude vrhat špatné světlo i na jejich rodiče a společnost si bude myslet, že se o ně špatně starají.

Každý třetí deváťák v depresi?

40 procent žáků devátých tříd základních škol vykazuje známky střední až těžké deprese a 30 procent z nich známky úzkosti. Vyplývá to ze studie vědců Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ), kterou letos zpracovali v základních školách. Ve všech oblastech duševního zdraví jsou více zasaženy dívky. Oproti chlapcům jich depresivními i úzkostnými příznaky trpí více než dvojnásobek.

To potvrzuje i Barbora Pšenicová z organizace Nevypusť duši. „Výsledky průzkumu nám ukazují, že děti neberou duševní potíže na lehkou váhu a většina z nich se osobně potýká se situacemi jako je obava o své okolí a blízké nebo nedostatek spánku. Zaujalo nás také, že mladí lidé preferují vyhledat pomoc mezi svými blízkými a nemají takovou důvěru v odborné instituce a služby,“ popsala.

Jak Pšenicová varuje, reálná čísla potřeby odborné pomoci však mohou být mezi mladistvými ještě vyšší, než ukazují výše uvedená data.

Kromě rodiny je důležitá i podpora ve škole

Podporu nabízí dětem a mladistvým také školy, které poskytují služby výchovných poradců a školních psychologů. Těch je ale dlouhodobý nedostatek. Více než polovina dotazovaných uvedla, že v případě, že by tato služba byla dostupná u nich ve škole, využili by ji a mohla by jim pomoct.

Svou roli by školy měly hrát i proto, že pro mladistvé je důležitá blízkost. Ať už jde o svěřování se svým nejbližším, nebo o lokální dostupnost, kterou mohou školská zařízení poskytovat.

Jde jim o život. Přibývá dětí, které se pokoušejí zabít. Na léčbu však čekají měsíce

Zkušenost s vyhledáním psychologa prostřednictvím školy měl i Adam. Ten začal během studia navštěvovat psycholožku, na kterou jsou jinak často dlouhé čekací pořadníky. Jako student medicíny se do její ordinace dostal s předstihem. Přesto měl strach o svých pocitech mluvit. Jejich spolupráce neprobíhala ale tak, jak si představoval, a tak následně vyhledal přes známé psychiatra.

„Bál jsem se to říct na fakultě spolužákům. Když jsem se jim ale otevřel, že chodím na psychiatrii a že jsem dostal antidepresiva, tak se mi obratem hned svěřili další dva. Na lékařské fakultě, to je celkem běžné. Ale i tak se o tom nemluví,“ říká Adam.

S propojováním školy a péče o duševní zdraví souhlasí i primář dětského oddělení psychiatrické nemocnice Bohnice Michal Považan. „Vytváříme služby, které nejdou za pacientem, ale pacient má jí za nimi. Takže adolescentům život jen zkomplikují. I tento výzkum ukázal, že bychom měli mnohem více propojit psychologické a psychiatrické služby se školou.“

Po covidu se zvedla stavidla, psychiatrie zaplavily dospívající dívky. Řeší gender i sebepoškozování, říká expert

Školy by mohly navíc pomoct se včasnou identifikací a nasměrováním žáků a rodičů k dalšímu postupu v řešení podobných situací. Pro lepší orientaci v tématu a hledání možných řešení mohou školy využít jaké odborné semináře organizace Nevypusť duši, pro kterou nyní působí i Adam a snaží se na základě vlastní zkušenosti pomáhat druhým.

„Mně by pomohlo, kdyby se o tom tehdy mluvilo. V dnešní době už je to výrazně lepší, ale když jsem potřeboval pomoc někdy v roce 2013, tak duševní zdraví bylo úplně tabu. Někdy to dobou vzniklo Nevypusť duši, které pak začalo jezdit na školy, což by mi taky pomohlo. Proto tam dneska pracuji a vyprávím svůj příběh studentům, aby věděli, že se nemají bát vyhledat pomoc,“ uzavírá Adam.


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video