Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fischer jde podruhé do prezidentského klání. Má 51 podpisů poslanců a senátorů

  9:30aktualizováno  12:03
Senátor Pavel Fischer se znovu zúčastní prezidentské volby. Na svou podporu získal 51 podpisů zákonodárců, nemusí tak získávat podpisy občanů. Při minulých volbách v roce 2018 pro něj hlasovalo půl milionu voličů a skončil na třetím místě. Jeho kandidaturu ale provází přešlapy z poslední doby.

Ucházet se začátkem příštího roku o Pražský hrad chce mimo jiné s heslem „Česká republika na prvním místě“. Dodal, že jako prezident by pokračoval ve svém boji proti omezování lidských práv. Chtěl by podněcovat dlouhodobé vize a diskusi o plánech na delší dobu, než jsou rozpočtové či volební období.

Zdůraznil také, že v posledních letech zažíváme situace, které jsme si jindy neuměli ani představit.

„V diskuzích jsem mnohokrát slyšel otázku, co máme dělat a jak zabránit rozdělování společnosti a šíření extremistických názorů. Můžeme tomu bránit jedině tím, že se zajímáme o dění kolem nás a ve světě,“ uvedl. Apeloval na to, že být součástí veřejného dění je výsostným právem každého občana demokratického státu.

„Totalitu mám v živé paměti a už v ní nikdy nechci žít. Bojuji proti totalitě a omezování lidských práv a svobod, a hodlám v tom pokračovat i jako prezident,“ řekl s tím, že nedopustí ohrožení suverenity Česka. Zdůraznil, že suverénní hlas máme také v rámci EU, která je elitním společenstvím, do kterého jsme právě kvůli posílení suverenity vstoupili.

Kandidát na Hrad a senátor Pavel Fischer (18. října 2022)

Bez systematické podpory EU by podle něj rozvoj České republiky neprobíhal tak uspokojivě, jako tomu bylo dosud. „Členství nám umožňuje být součástí silnějšího celku,“ dodal s tím, že občanská práva a prosperita ve světě často nejsou samozřejmostí.

Chybí nám podle mě však horizont a dlouhodobé strategie. „Musíme se naučit vidět dál, než je měsíc nebo rok, rozpočtové nebo volební období,“ řekl s tím, že chce z pozice prezidenta podnítit diskuzi mimo jiné o rozvoji nezávislé energetiky, udržitelnosti, ochraně klimatu, digitalizaci a dalších aspektech dlouhodobého rozvoje. Soustředit se chce zejména na bezpečnost, ekonomiku, sociální oblast či zdravotnictví.

Apeloval také na větší přemýšlení o budoucnosti, zejména varoval před rostoucím státním dluhem, aby se co nejdřív obrátil „znepokojivý trend vývoje veřejných financí“.

„Přeji si, aby Česko bylo hrdou a respektovanou demokratickou zemí, jejíž prezident s vládou a parlamentem dokáže mluvit jednotným hlasem,“ apeloval. „Jako prezident budu na prvním místě bránit zájmy České republiky,“ řekl.

Poděkoval také všem 51 poslancům a senátorům, kteří mu dali podpisy pro umožnění kandidatury.

V rozhovoru pro Deník N uvedl, že nesbírá podpisy mezi občany. „...Prostě jsem na to neměl čas. Mezitím jsem musel jet na Ukrajinu, řešit další věci. Mám podporu v Senátu a cítím ji jako silnou,“ řekl.

Peníze na kampaň však podle svých slov sbíral již od srpna. „To není úplně banální věc, protože vím, že bez toho, že bych měl dostatečnou sílu, do toho nemůžu jít,“ uvedl tehdy.

Zákon o stejnopohlavním manželství by podepsal

Podle svých slov by Fischer zákon o stejnopohlavním manželství podepsal. „Bude-li mít za sebou robustní podporu Parlamentu a bude-li v souladu s právními a ústavními pravidly, tak bych ho podepsal,“ řekl.

Reagoval tak mimo jiné na kritiku, která se na něj snesla v souvislosti se střelbou v Bratislavském klubu. „Myslím na oběti tragické střelby šílence v LGBT+ baru v Bratislavě. Evropa je místem dialogu a tolerance,“ napsal na Twitteru. Politikovi odpůrci mu hned připomněli, že před pěti lety během kampaně na Hrad uvedl, že by do funkce ústavního soudce nejmenoval homosexuála. Za svůj výrok se později omluvil.

Na tiskové konferenci odsoudil vraždu dvou mužů před podnikem navštěvovaným lidmi z komunity LGBT+ v Bratislavě z minulého týdne. „Jakékoliv užití verbálního či fyzického násilí považuji za nepřijatelné,“ uvedl. Je pro to, aby se práva a povinnosti stejnopohlavních párů vyrovnávala s těmi, která mají manželé. „Je to na Parlamentu,“ doplnil.

Fischer v minulosti odmítl, že by jako prezident jmenoval ústavním soudcem někoho z LGBT+ menšiny. „Prezident jmenuje ústavní soudce. Já tam můžu jmenovat pedofila nebo homosexuála nebo lesbu, kteří žijí v partnerství, v dobré víře, aby to bylo vyrovnané. Tak takového člověka já bych tam nikdy nejmenoval, právě proto že ústavní soud je poslední instancí, která bude rozhodovat,“ uvedl Fischer v debatě s občany v Katolickém domě v Blansku v roce 2017.

Fischer naštval větou o homosexuálech. Bylo to nešťastné, omlouvá se

Prezidentskou kandidaturu Pavla Fischera v roce 2018 podpořil potřebný počet senátorů. V prvním kole prezidentské volby skončil třetí se ziskem 526 694 hlasů, tedy 10,23 %, a nepostoupil do druhého kola. Pavel Fischer byl v letech 2015 až 2017 ředitelem STEM. Funkce se vzdal v souvislosti se svou prezidentskou kandidaturou.

Do roku 2013 pracoval Pavel Fischer v diplomacii jako poradce pro strategické a bezpečnostní otázky pro vládní i nevládní sektor, spolupráce s firmami v oblasti městské dopravy a digitální ekonomiky. Byl poradce Náčelníka Generálního štábu Armády ČR nebo ministra kultury.

Volba prezidenta se na území České republiky koná ve dvou dnech, 13. a 14. ledna 2023. Prvním dnem je pátek, kdy lze hlasovat od 14:00 do 22:00, druhým dnem je sobota, kdy se hlasuje od 8:00 do 14:00. V zahraničí se volí na zastupitelských úřadech nebo konzulárních úřadech České republiky, s výjimkou konzulárních úřadů vedených honorárními konzulárními úředníky.

Případné druhé kolo se uskuteční o dva týdny později, tedy 27. a 28. ledna. Funkci již nemůže obhajovat nynější hlava státu Miloš Zeman. Ten je prezidentem již druhé funkční období v řadě, pokračování mu neumožňuje ústava.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...