Premiér Jiří Paroubek - Premiér Jiří Paroubek. (16. července 2005) | foto: Roman Čejka, MF DNES

Paroubkova vláda spěchá, blíží se volby

  • 191
Ministři Paroubkovy vlády se chystají během jednoho dne vychrlit do světa smršť nových, často důležitých a očekávaných zákonů. Už roky se třeba politici přou, jak se má regulovat prostituce či jak zákonem nejlépe ohlídat vedlejší příjmy i majetek ministrů a poslanců.

Středeční schůze vlády tak svým způsobem nebude mít obdoby. Na posledním setkání před letní dovolenou mají ministři projednat mimo jiné dvacet zbrusu nových zákonů.

Čas jen do začátku září
I když je téměř rok do voleb, zákony předkládané na podzim by už totiž vláda nemusela stihnout prosadit.

"Co nebude parlamentu předloženo nejpozději začátkem září, už prakticky nemá vůbec žádnou šanci projít," řekl v úterý MF DNES ministr odpovědný ze legislativní radu vlády, Pavel Zářecký. Vláda musí počítat i s tím, že zákony může zabrzdit Senát či prezident Klaus.

Vláda spěchá podle Zářeckého i proto, že některé zákony mají platit už od ledna příštího roku, a tak je budou poslanci projednávat na mimořádné schůzi Sněmovny v polovině srpna. "Při pohledu na program vlády musím říci, že to bude jedna z nejnáročnějších schůzí za dobu, co jsem ve funkci," řekl ministr spravedlnosti Pavel Němec.

Sám předkládá nový zákon o střetu zájmů, který sliboval už bývalý premiér Vladimír Špidla, a to prakticky od chvíle, kdy vznikla jeho vláda po volbách v roce 2002.

"Neobávám se, že kvalita zákonů utrpí tím, že je vláda projedná za den. Pečlivě se delší dobu připravovaly a až na dva by při jejich schvalování neměl být problém," tvrdil v úterý premiér Jiří Paroubek. Dva sporné zákony, o které jde, se týkají prostituce a výzkumu na buňkách získaných z embryí. S oběma nesouhlasí koaliční lidovci.

Zbývá zákoník práce
I když je Paroubkova vláda u moci jen pár týdnů, už nyní má až na malé výjimky "hotovo". S výjimkou rozpočtu, který bude mít vláda také na stole, předložila většinu zákonů, které slibovala.

Kromě plánu na snižování daní či úpravy nemocenské nově třeba také zákon, který má snížit životní minimum jednotlivce ze 4300 na 2870 korun. Od životního minima se odvíjí většina sociálních dávek. "Kromě rozpočtu nám zbývá ještě předložit i nový zákoník práce," řekl v úterý premiér Paroubek.

I podle šéfa KDU-ČSL Miroslava Kalouska vláda předložila většinu návrhů, které od ní očekával. Shodnout by se podle něho měla ještě na tezích důchodové reformy, byť ji v úterý předseda vlády Paroubek neoznačil za prioritu, která by příliš spěchala.

Kromě dvacítky nových vládních návrhů zákonů budou mít ministři na stole i rozsáhlou sadu zákonů, které prosazují poslanci.

Největší spor se čeká o plošná majetková přiznání, která navrhli komunisté. A sociální demokraté naznačují, že by o podpoře návrhu, který dlouho patří i mezi jejich priority, mohli uvažovat. To by ale pro koalici znamenalo vážný problém. "Neumím si představit, že by ČSSD pro tento zákon hlasovala s komunisty," varoval koaliční partnery Kalousek.

Co vláda chystá

* Snížit životní minimum
* Přísnější kontrolu majetkových poměrů politiků i soudců
* Regulaci prostituce (upraví podmínky jejího provozování, má jít o zdaněnou živnost)
* Zavést možnost volit korespondenčně
* Povolit výzkum na buňkách získaných z embryí pro medicínské účely


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video