Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Osobnosti, které prezident ocenil k 80. výročí vzniku Československa nejvyššími státními vyznamenáními

-

ŘÁD BÍLÉHO LVA

Antonín Mikuláš Číl: Brigádní generál. Jako středoškolský profesor organizoval v Oděse sokolské hnutí, bojoval v čs. legiích. Při komunistických čistkách byl degradován. Zemřel v roce 1983.
Bedřich Homola: Armádní generál. Bojoval v čs. legiích, vyznamenal se v bojích u Bachmače. Za okupace patřil k předním představitelům odbojové organizace Obrana národa. V roce 1943 popraven.
Josef Bartík: Generálmajor. V roce 1917 vážně zraněn v prostoru Piava v rámci průzkumné akce čs. legií. V roce 1948 odsouzen k pěti letům žaláře a ztrátě generálské hodnosti. Zemřel v roce 1968.
Josef Hyhlík: Generálmajor. Za 2. světové války působil v odbojové organizaci Zpravodajská brigáda. V roce 1948 odsouzen ke čtyřem letům vězení. Do konce života v roce 1997 byl činný v Českém svazu bojovníků za svobodu.
František Slunéčko: Divizní generál. Bojoval v čs. legiích. Na jaře 1945 v čele vojenského odboje, kde vydal rozkaz, aby se zapojil do pražského povstání. Perzekvován až do své smrti v roce 1963.
Jaroslav Krátký: Major. Po vypuknutí války se v Anglii podílel na formování čs. jednotky. Při přípravách SNP byl zajat a převezen do Berlína, kde jeho stopa mizí.
Chanan Rozen: Po založení státu Izrael stál společně s Maxem Brodem u zrodu Ligy přátelství s Československem. V roce 1968 protestoval proti sovětské okupaci. Usiloval o obnovení diplomatických styků s Izraelem.
Joachim Meisner: Kardinál. V roce 1980 byl pověřen správou diecéze Berlín, čehož využíval k převážení důležitých materiálů o situaci v nesvobodných zemích přes železnou oponu. Organizoval finanční pomoc i studium a tajná svěcení českých kněží v NDR.

ŘÁD TGM

Jaroslav Kvapil: Spisovatel, básník a dramatik. Působil jako režisér, dramaturg a šéf činohry Národního divadla. Za 1. světové války byl činný v domácím odboji. Během nacistické okupace se zapojil do odboje, v roce 1944 byl zatčen gestapem. Zemřel v roce 1950.
Václav Renč: Básník, překladatel. Patřil ke skupině katolicky orientovaných básníků a mezi významné překladatele. V květnu 1951 byl zatčen a odsouzen k 25 letům žaláře. Po jedenácti letech ve vězení zemřel.
Richard Belcredi:Novinář. V roce 1949 vyloučen z vysoké školy, pracoval jako novinář rozhlasové stanice Rádio Svobodná Evropa. Spoluzaložil nakladatelství CCC Books, které vydávalo díla zakázaných autorů.
Stanislav Drobný: Právník. Odsouzen za velezradu ke třinácti letům vězení. Dnes působí jako předseda Konfederace politických vězňů.
Viktor M. Fic: Profesor. Věnuje se historii, zejména působení československých legií v Rusku v dobách 1. světové války. Spolupracoval s politickým exilem.
Emil Filla: Výtvarník. Člen Osmy a Skupiny výtvarných umělců. Za 1. světové války vedl amsterdamské ústředí pro zpravodajský styk s domácím odbojem. V roce 1939 jej zatklo gestapo. Vězněn v koncentračním táboře Buchenwald. Zemřel v roce 1953.
Antonín Huvara: Farář. V roce 1948 byl zatčen a  odsouzen k deseti letům. Pracoval v uranových dolech. Souhlas k výkonu duchovního obdržel až v roce 1982.
Vlasta Chramostová: Herečka. Členka činohry Národního divadla, signatářka Charty 77. Stála u zrodu fenoménu bytového divadla. V roce 1989 byla obžalována a za účast na pietním aktu za Jana Palacha podmíněně odsouzena.
Rudolf Karel: Hudební skladatel. Bojoval v čs. legiích. Za okupace se účastnil odboje. V březnu 1943 byl zatčen. Zemřel vysílením v terezínské Malé pevnosti.
Jaroslav Kašpar-Pátý: Generálmajor. V březnu 1939 se zapojil do odboje. Pomáhal budovat ústředí Obrany národa. Po válce odešel do USA. Zemřel v roce 1995.
Jan Milíč Lochman: Profesor. Působil na Komenského evangelické bohoslovecké fakultě v Praze. V roce 1968 odešel do exilu. Na univerzitě v Basileji byl zvolen rektorem.
Václav Malý: Světící biskup pražský. Zakládající člen Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných. Byl zatčen a půl roku vězněn. V roce 1981 se stal mluvčím Charty 77. V listopadu 1989 působil jako mluvčí OF a moderátor řady pražských demonstrací.
Jaroslav Opat: Docent. Zabývá se moderní čs. historií a dílem TGM. Signatář Charty 77.
Vilém Prečan: Historik. Po invazi 1968 zorganizoval vydání publikace o reakcích čs. obyvatelstva Sedm pražských dnů 21.-27. srpna 1968. Byl stíhán. Odešel do exilu, kde se zapojil do podpory domácího disentu.
Vladimír Sís: Novinář. Působil jako zpravodaj Národních listů v Sofii. Za okupace se účastnil odboje. Roku 1949 byl odsouzen k pětadvaceti letům. Zemřel ve vězení v roce 1958.
Jakub S. Trojan: Evangelický duchovní. V roce 1974 ztratil souhlas k výkonu duchovní činnosti. Podepsal Chartu 77. V letech 1990-1996 působil jako děkan Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy.
Emanuel Viktor Voska: Za 1. světové války v zahraničním odboji spolupracoval s T. G. Masarykem. Vězněn gestapem. V letech 1950-1960 byl opět držen ve vazbě. Propuštěn byl krátce před svou smrtí v roce 1960.
Marie Dubinová: Podílela se na zachraňování žen a dětí z koncentračních táborů. Sama byla uvězněna v Ravensbrücku. Podporovala Chartu 77. V roce 1987 založila na pomoc čs. uprchlíkům Nadaci Dubina.
Zdena Mašínová: Podporovala protinacistický odboj svého manžela i protikomunistický odboj svých synů. Byla vězněna. Jako těžce nemocná byla ve věznici utýrána.
Jaroslav Mezník: Historik, který byl v letech 1972-1974 vězněn. Signatář Charty 77. Publikoval v samizdatu.
Jaromír Šavrda: Po srpnu 1968 působil v protiokupačních Spojených ostravských denících. Založil edici Libri prohibiti a podepsal Chartu 77. Byl dvakrát vězněn. Zemřel v roce 1988.
Tomáš Špidlík: Odborník v oboru patristiky a východní spirituality. Působil na české koleji Nepomucenum v Římě. Jako profesorovi Papežského orientálního ústavu mu komunistický režim znemožnil návrat do vlasti.
Bedřich Utitz: Novinář. V roce 1939 odešel do exilu. Bojoval v čs. zahraniční armádě. Po invazi opustil vlast. Stál u zrodu nakladatelství Index.
Mikuláš Lobkowicz: Profesor. V roce 1948 odešel do exilu. Je uznávaným odborníkem na poli humanitních věd. Jako předseda Křesťanské akademie v Římě významně podporoval exilovou literaturu.
Nicolas Winton: Britský státní příslušník, který v roce 1939 zorganizoval odchod 664 převážně židovských dětí z Čech do bezpečí.

MEDAILE ZA HRDINSTVÍ

Irena Bernášková: Za 2. světové války se účastnila domácího odboje, spolupracovala při vydávání ilegálního časopisu V boj. Podílela se na převádění ohrožených osob za hranice. Byla zatčena a popravena.
Alexandr Gjurič: Lékař. Od roku 1939 působil v domácím odboji. V roce 1940 se přesunul do Bělehradu, kde byl zatčen. V roce 1944 byl popraven v Drážďanech.
Jiří Krbec: Lékař. Po únoru organizoval protikomunistickou činnost v okrese Klatovy. V roce 1949 byl zatčen, ve vězení strávil osm let.
Karel Kuttelwascher: Plukovník. Jeden z nejproslulejších čs. stíhačů za 2. světové války. Ve vzduchu prožil 405 hodin, sestřelil 18 nepřátelských letadel.
Marcel Ludikar: Generálmajor. V roce 1939 opustil vlast a přihlásil se do čs. zahraniční armády. Ve Velké Británii byl zařazen do bombardovací perutě. V roce 1948 emigroval.
Robert Pavlík: Generálmajor. Za okupace uprchl do Polska, kde byl zajat Rudou armádou a internován. Zúčastnil se bojů u Dunkerque. Strávil šest let ve vězení.
Eliška Pilařová: Novinářka. Letos se s nasazením života pokusila ve Vrchlabí zachránit Romku před utonutím.
Josef Pohl: Plukovník. V době 2. světové války bojoval jako příslušník 1. čs. sboru v SSSR. V roce 1948 byl zatčen a odsouzen k trestu smrti. Rozsudek byl vykonán v roce 1950.
Anežka Schlattauerová: Za okupace ukrývala pronásledované Židy. V roce 1949 byla spolu s manželem zatčena a zařazena do politického procesu se skupinou "major Pohl". Ve věznicích strávila jedenáct let.
František Skokan: Generálmajor. Počátkem roku 1940 ilegálně opustil protektorát a v Bělehradě vstoupil do čs. zahraniční armády. Po únoru 1948 byl odsouzen k trestu smrti. Rozsudek byl vykonán v roce 1950.
Ladislav Svoboda: Generálmajor. V letech 1918-1939 působil v čs. armádě. V roce 1944 byl zatčen gestapem a do konce války vězněn. Po únoru 1948 byl odsouzen k trestu smrti a v roce 1952 popraven.
Bohumil Vazač: Plukovník. V roce 1939 odešel do Francie. Podílel se na formování naší jednotky v Agde. V roce 1948 přinucen opustit vlast.
Antonín Vendl: Plukovník. Za 2. světové války se jako stíhací pilot účastnil bojů nad Anglií. Od roku 1944 bojoval v rámci 1. čs. samostatného stíhacího pluku v SSSR. V roce 1949 byl propuštěn z armády.
Jan Zelenka "Hajský": Starosta Sokolské župy krušnohorské. Po obsazení Sudet organizoval pomoc vystěhovalcům. Bez jeho podpůrné sítě by nemohl být proveden atentát na Heydricha. V roce 1942 se při zatýkací akci otrávil stejně jako jeho syn. Manželka zemřela v plynové komoře.

MEDAILE ZA ZÁSLUHY

Václav Benda: Filozof, matematik a politik. Současný senátor za ODS. Po podpisu Charty 77 pracoval jako topič. Patří mezi zakládající členy Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných. Byl vězněn.
Madelaine Cuendetová: Lékařka. Švýcarská občanka. Organizovala pomoc pro politické uprchlíky z Československa.
Zora Frkáňová: Profesorka. Slovenská občanka, vyvíjí významné aktivity na poli česko-slovenské vzájemnosti, spoluzaložila slovenský klub přátel T. G. Masaryka a Milana Rastislava Štefánika.
Bronislav Geryk: Lékař. Slovenský občan, vyvíjí významné aktivity na poli česko-slovenské vzájemnosti.
Dominik Hašek: Sportovec. Hokejový brankář, olympijský vítěz z Nagana.
Václav Holub: V roce 1939 emigroval a přihlásil se do čs. zahraniční armády. Jako člen vedení sociální demokracie razant-ně vystupoval proti koncepci úzké spolupráce s KSČ. Pak odešel do Velké Británie.
Alexandr Hurný: Podpraporčík. Velitel čety chemické techniky na Vojenské akademii ve Vyškově. Zúčastnil se války v Perském zálivu, byl v misi OSN UNPROFOR.
Věra Chytilová: Filmová režisérka a scenáristka. Za normalizace byla její práce omezována.
Ivan M. Jelínek: Básník a publicista. Ve 30. letech působil v Lidových novinách. Za 2. světové války se přihlásil do čs. zahraniční armády. Spoluzaložil českou redakci BBC, kde také pracoval.
Josef Jelínek: Působil ve skautském hnutí. V roce 1948 byl zatčen a uvězněn. V roce 1968 odešel do exilu.
Jan Kačer: Divadelní režisér. Působí v Národním divadle.
Vlastimila Kladivová: Za 2. světové války se účastnila domácího odboje. Byla zatčena a vězněna. V roce 1972 byla nucena opustit filozofickou fakultu.
Erazim Kohák: Filozof a teolog. Po roce 1948 odešel do Spojených států. Je autorem stovek článků a mnoha odborných publikací. Zabývá se dílem T. G. Masaryka, Emanuela Rádla a Jana Patočky.
Vlastimil Koutecký: Scénograf. Trvale dosahuje vynikajících uměleckých výsledků.
František Král: Plukovník. Za 2. světové války se aktivně zapojil do odboje. V roce 1948 patřil k rozhodným odpůrcům totalitního režimu. Byl uvězněn a po svém propuštění v roce 1960 byl nadále perzekvován.
Otomar Krejča: Herec a režisér, dlouholetý šéf činohry Národního  divadla.  Zakladatel  a umělecký vedoucí Divadla za branou. Od roku 1976 směl pracovat pouze v zahraničí.
Jaroslav Krejčí: Profesor ekonomie na univerzitě v Lancasteru. V letech 1954-1960 byl vězněn. Po srpnu 1968 v exilu. Podílel se na aktivitách Čs. společnosti pro vědu a umění.
Jiří Kuběna: Básník. Za normalizace se podílel na dramaturgii bytového divadla Šlépěj v okně. Stál u zrodu časopisu Proglas.
Věra Linhartová: Prozaička, básnířka, kritička výtvarného umění. Spolupracovala se surrealistickou skupinou. Po srpnu 1968 odešla do Francie.
Jan Lopatka: Literární kritik. Pracoval ve studijním oddělení Čs. rozhlasu v Praze. V letech 1968-1969 působil jako vedoucí redaktor v nakladatelství Horizont. Zemřel v roce 1993.
Zdeněk Mastník: Novinář a publicista. V roce 1947 odešel do Velké Británie, v letech 1969-1979 vedl pod pseudonymem Pavel Holan české vysílání BBC.
Martina Navrátilová: Tenistka. Několikanásobná vítězka Wimbledonu. Jedna z nejúspěšnějších sportovkyň.
Jindřich Nečas: Matematik. Svými vynikajícími vědeckými výsledky šíří dobré jméno České republiky v zahraničí.
Dana Němcová: Signatářka a mluvčí Charty 77. Odsouzena k podmíněnému trestu. Od roku 1996 pracuje jako předsedkyně Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové.
Jana Novotná: Tenistka. Letošní vítězka Wimbledonu.
Ondrej Páleník: Major. Zástupce velitele 6. speciální brigády, zúčastnil se války v Perském zálivu.
Jiří Pelikán: Publicista. V srpnu 1968 řídil činnost Československé televize. V exilu vydával časopis Listy. Jako poslanec Evropského parlamentu vyvíjel aktivity na obranu lidských práv v Československu.
Karel Pichlík: Historik. Zabývá se vojenskými dějinami a historií odboje, po listopadu 1989 navázal v čele Historického ústavu armády na prvorepublikové tradice.
Jaroslav Procházka: Major. Zástupce velitele 9. roty chemické obrany. Zúčastnil se války v Perském  zálivu  a  mise  OSN UNPROFOR.
Angelo Maria Ripellino: Profesor české literatury na univerzitě v Římě. Proslul knihou Magická Praha.
Roger Scruton: Filozof. Spolupracoval s disentem. Od roku 1980 se podílí na práci Vzdělávací nadace Jana Husa.
Jaroslav Strnad: Básník, prozaik a dramatik. Působí ve Švýcarsku, spolupracoval s exilem. V letech 1955-1970 působil v redakci Rádia Svobodná Evropa.
Jiří Syllaba: Diabetolog. Uznávaný lékař, přední představitel svého oboru.
Josef Topol: Dramatik, básník. Dramaturg a režisér Divadla za branou. Signatář Charty 77.
Viktor Trnavský: Plukovník. Krátce po únoru 1948 byl z politických důvodů propuštěn z armády. Spolu s dalšími důstojníky vytvořil odbojovou skupinu. Byl zatčen a odsouzen. Po propuštění spolupracoval s disentem.
Petr Uhl: Novinář. Signatář Charty 77. Spoluzaložil Východoevropskou informační agenturu a Československý helsinský výbor. Za své politické postoje byl devět let ve vězení. Před nedávnem jej Zemanova vláda jmenovala zmocněncem pro lidská práva.
Václav Vašek: Publicista. Zabývá se dějinami církve. Účastnil se SNP a byl zatčen gestapem. V roce 1953 byl pro svou náboženskou činnost odsouzen.
Miroslav Verner: Vědec. Ředitel Českého egyptologického ústavu.
Rudolf Vierhaus: Historik. Jako předseda německé části česko-německé komise historiků významně přispívá k porozumění a dobrým vztahům mezi ČR a SRN.
Petr Vopěnka: Přední český expert v oboru matematické logiky, abstraktní matematiky a filozofie matematiky. Po listopadu 1989 zastával funkci ministra školství.
Rudolf Zahradník: Vědec. Věnuje se fyzikální chemii. V roce 1993 byl zvolen prvním předsedou Akademie věd ČR.
Emil Zátopek: Atlet. Jeden z nejlepších českých sportovců všech dob.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...