Osobní volba a lidská tragédie Ibrahima Rugovy

- Předák kosovských Albánců Ibrahim Rugova jel do Bělehradu ve chvíli, kdy desetitisíce jeho krajanů prchají před srbským násilím pryč z Kosova. Podal si ruce s jugoslávským prezidentem Miloševičem ve chvíli, kdy hoří kosovské vesnice, zapálené nikoliv aliancí, ale srbskými bojůvkami. A tvrdí, že je pod ochranou srbské policie ve chvíli, kdy ta samá policie unáší z cizí suverénní země americké vojáky, aby je mohla postavit před vojenský soud. Mně a možná i vám v tom výčtu něco nesedí.

Ano, nesedí mi ta zjevná absurdnost úsměvů mezi Rugovou a Miloševičem, ta nesmiřitelná rozporuplnost slov o mírovém řešení a činů.
Ibrahim Rugova byl zřejmě nucen volit - lhostejno nyní zda-li pod nátlakem či dobrovolně. Volit mezi svými dosavadními postoji, tedy důsledným uplatňováním své nenásilné politické cesty a naproti tomu se přiklonit k násilí - co jiného je přeci bombardování Jugoslávie aliancí. A na miskách vah stáli jistě i zoufalí uprchlíci, obrovská nenávist nezi kosovskými Albánci a Srby, a možná i Rugovova rodina a další blízcí.

A do tohoto osobního rozhodování ještě mohl zasáhnout (a to zatím není potvzeno) nátlak srbské strany, která "poskytnutím ochrany Rugovovi a jeho rodině" získala toho nejlepšího rukojmího, jakého si mohla přát. Co by se asi Rugovovi a jeho rodině stalo nyní v Prištině, která byla už důsledně očištěna od kosovských Albánců, kteří nyní mrznou na makedonské hranici, ve chvíli, kdyby srbská policie svou ochranu zrušila?

Pokud se Rugova rozhodl dobrovolně, v takové situaci jednat s Miloševičem, stane se takřka jistě politickou figurkou bez vlivu, postavení i ceny. Přestane totiž reprezentovat ty, kteří jej do funkce neoficiálního prezidenta kosovských Albánců zvolili. Jak jinak to nyní mohou chápat, než jako zradu svého národa?

Rugova mohl být k svému jednání s Miloševičem a ke všem výrokům z posledních dnů přinucen pohrůžkou násilí na sobě či na své rodině. Koho lze v takové chvíli obětovat? Sebe, svou rodinu nebo svůj národ?

Takovou volbu nemohu soudit, nedokážu to. Cítím jen obrovskou účast a smutek.

Jan Kubíček, pátek 2.4.99, půl páté ráno

(Chcete-li se ke glose vyjádřit, napište do chatu - ikona u článku nahoře)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video