Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S orlojem pochybili všichni, řeklo ministerstvo. Praha po měsíci neví, jak dál

  14:51aktualizováno  16:05
Památková inspekce ministerstva kultury dospěla k závěru v kauze renovace Mánesova kalendária Staroměstského orloje. „Vznikla ne příliš šťastným souběhem nedůsledného jednání všech stran,“ napsala mluvčí resortu redakci iDNES.cz. Pražský magistrát v pátek uvedl, že i přes dřívější prohlášení o možném předělání kalendária zatím nijak věc neřešil a nerozhodl.
Mánesova postava znamení Vodnáře/Vodnářky (Muzeum hlavního města Prahy) a zcela...

Mánesova postava znamení Vodnáře/Vodnářky (Muzeum hlavního města Prahy) a zcela pozměněná postava Vodnáře na „kopii“ z roku 2018. | foto: Martin Frouz / Magistrát Hlavního města Praha (MHMP)

„Památková inspekce musí konstatovat, že výsledná podoba třetí kopie Mánesova kalendária vznikla ne příliš šťastným souběhem nedůsledného jednání všech zainteresovaných stran, vlastníka kulturní památky, vybraného kopisty i dotčeného orgánu a odborné organizace státní památkové péče, který by se do budoucna, a to je velmi důležité, již nikdy neměl opakovat,“ uvedla pro iDNES.cz Petra Hrušová z tiskového oddělení ministerstva kultury.

Doplnila, že za současné situace může jedině vlastník iniciovat u dotčeného orgánu památkové péče postup podle zákona o stání památkové péči. „Na základě žádosti vlastníka a za výše uvedených předpokladů může orgán památkové péče rozhodnout o případném nahrazení třetí kopie na orloji Staroměstské radnice. V případě jejího nahrazení by orgán památkové péče na základě vyhodnocení kulturně historických hodnot třetí kopie rozhodl, spolu s povolením obnovy, i o způsobu, jak se s touto kopií naloží,“ dodala.

„Pro ministerstvo kultury je takto věc ukončena, s dotazy na případné další kroky a postup kontaktujte přímo vlastníka orloje. Tím je hlavní město Praha,“ uvedla Hrušová.

Mluvčí magistrátu hlavního města Prahy Vít Hofman v pátek pro iDNES.cz potvrdil, že se situace s Pražským orlojem za více než měsíc od vypuknutí kauzy nijak neposunula. „Od toho měsíce se ani neřešila,“ sdělil.

Doplnil, že neví, kdy by věc hlavní město mohlo začít řešit. „Vím, že se dávaly dohromady nějaké podklady, že se k tomu i ten autor vyjadřoval do médií, ale nemůžu říct, že by se pak nějakým způsobem to dále posouvalo,“ konstatoval Hofman.

Z dívky je šedivá stařena, postavy na orloji vypadají po rekonstrukci jinak

Hned na začátku června, kdy vyšly informace o kritizované renovaci najevo, přitom náměstek pražského primátora Adam Scheinherr avizoval, že Praha prověří možnosti předělání. „Zatím se prověřují možnosti,“ zopakoval Scheinherrův asistent iDNES.cz Ondřej Chlupáček tento čtvrtek.

Na doplňující dotazy, zda o stanovisku ministerstva kultury ví a zda magistrát požádal památkovou péči o nahrazení kopie, už ale nereagoval. Odpovědi následně slíbil zaslat v pátek ráno, do vydání článku se tak ale nestalo.

„Rekonstrukce orloje byla dokončena v roce 2018, tedy za minulého politického vedení Prahy. Současná podoba je triviální,“ řekl v červnu pro iDNES.cz Scheinherr.

Renovace orloje

O kalendáriu na jedné z nejslavnějších památek světa, jehož nezdařilé kopie si čtyři roky téměř nikdo nevšiml, psal v červnu také renomovaný britský list The Guardian.

Originál kalendária od Josefa Mánesa je uložený v Muzeu hlavního města Prahy. Novou kopii v roce 2018 pořídil akademický malíř a restaurátor Stanislav Jirčík. Ten však proti původní předloze změnil některé detaily takovým způsobem, že výsledek není kopii mnohdy ani podobný.

Toho si běžný člověk nevšimne, protože si kalendárium, kde jsou alegorie na znamení zvěrokruhu s venkovskou tématikou, nemůže prohlédnout dostatečně zblízka. Pokud si však obě díla porovná ve zvětšeném měřítku, rozdíly jsou zřejmé na první pohled. Spekulovalo se také, že její autor Jirčík navíc do kalendária zakomponoval i tváře svých současníků nebo známých.

Praha prověří, zda by se dalo nepovedené kalendárium na orloji předělat

Podle Milana Patky, který na problematiku pražského orloje upozornil ve věstníku Klubu Za starou Prahu a který je zároveň autorem stížnosti na renovaci, jsou u mnoha postav pozměněné obličejové rysy, některé ženské postavy měl restaurátor dokonce vyměnit za mužské.

Podle odborníků se dílo nepodařilo, někteří ho dokonce považují za autorův vtip.

Jako příklad nepovedené rekonstrukce uvedl Patka například ženu s „oškubanými“ vlasy, která má symbolizovat znamení Panny. Od originálu se odchyluje také původně mladá dívka v modrých šatech s červenou stuhou. Na kopii je totiž starší žena s šedivými vlasy, které výrazná stuha schází.

Na medailonu měsíce ledna zase tehdy Mánes schoval syna Jana Evangelisty Purkyně s kudrnatými vlasy Karla, kterého však Jirčík nahradil usmívající se dámou s uhlazeným účesem.

Ctil Mánesa a potlačil své ego, říká pravnuk původního restaurátora orloje

Další do očí bijící příklad představuje postava Vodnáře. Původně úsměvná vodnářka, jak ji Mánes zamýšlel, se v roce 2018 změnila na muže s krátkými vlasy. Patka nakonec zmiňuje i psa na medailonu prosince, který by dokonce měl být psem samotného autora kopie.

Avšak podle autora kopie Stanislava Jirčíka zachovává koncepci, smysl a charakter originální předlohy, uvedl Jirčík pro Lidovky.cz.Jirčík dále tvrdil, že se řídil zadáním ve smlouvě o dílo. V ní se údajně píše, že měl vytvořit tzv. technologickou kopii.

„To znamená, že se musíte vžít do představ původního autora. Vytvořit celek, aby dílo na zrekonstruovaném orloji získalo novotvar,“ vysvětlil. Zároveň zopakoval své tvrzení, které je podle něj klíčové: „Žádnou z těch maleb jsem nedezinterpretoval.“

Na Památkovou inspekci ministerstva kultury přišel už v květnu osmnáctistránkový podnět k přezkumu kopie Mánesova kalendária. Město podle Scheinherra mělo po základní analýze situace požadovat prověření možnosti předělání díla.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

KOMENTÁŘ: Padne-li Ukrajina, migrační pakt uprchlíky nezastaví

1. května 2024

Premium Hlavním předvolebním tématem před evropskými volbami do europarlamentu je migrační pakt, migrační...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...