Okamura navrhl zmrazit platy politiků. Nenechte se oblbnout, vyzval voliče

  • 147
Do přetahované o platy politiků se zapojil šéf SPD Tomio Okamura. Jeho hnutí předkládá návrh na zmrazení platů politiků. „Doufám, že se občané nenechají oblbnout. Doufám, že náš návrh ostatní strany konečně podpoří,“ řekl ve Sněmovně Okamura. O zmrazení platů vrcholných politiků začali minulý týden mluvit také Piráti a ve středu ho také předkládají.

Okamura reagoval, že jeho hnutí SPD navrhla zmrazení platů politiků již před dvěma lety. „Žádná strana to nepodpořila. Prošel návrh ANO a Pirátů o navýšení platů politiků o deset procent,“ řekl lídr SPD.

Piráti svůj návrh opírají o to, že situace v zemi se kvůli koronaviru změnila. „Řada firem bojuje o přežití, hrozí růst nezaměstnanosti, lidem mnohdy chybí peníze i na základní životní potřeby a máme rekordní schodek rozpočtu ve výši půl bilionu korun. V takové situaci považujeme za nevhodné, aby se politikům zvyšovaly platy. Náš návrh ušetří státu přes půl miliardy,“ uvedl již dříve šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Bartoše potěšilo, že návrh Pirátů podpořil Babiš

Potěšilo ho, že sympatie k návrhu Pirátů na zmrazení platů politiků vyjádřil také premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiše.

Ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová navrhuje, aby se platy ústavních činitelů snížily na čtyřnásobek minimální mzdy. Svůj návrh poslala k připomínkám.

„Poslancům by se tak plat snížil o cca 22 000. Doufám, že ANO a Piráti to podpoří, zmrazení je pouze ústupová varianta,“ uvedla Maláčová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video