Odvolaný primátor Juraj Thoma připustil, že vytvoří novou stranu pro podzimní volby.

Odvolaný primátor Juraj Thoma připustil, že vytvoří novou stranu pro podzimní volby. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Odvolaný primátor Českých Budějovic odlákal část zastupitelů, koalice končí

  • 12
České Budějovice zřejmě přišly o vedení. Odvolaný primátor Juraj Thoma, o jehož pád se zasloužili i kolegové z ODS, založil nový zastupitelský Klub občanských demokratů. Tvoří ho jeho věrní, kteří z klubu ODS vystoupili. Strana je ve městě rozdělena na dva tábory. Novým primátorem byl zvolen Miroslav Tetter z KDU-ČSL.

"Nový klub nechce spolupracovat s koalicí," řekl novinářům primátor Thoma. V ní dosud byly ODS, KDU-ČSL a SNK ED. V 45členném zastupitelstvu měly 29 hlasů. Po rozdělení ODS a vystoupení Zuzany Klimešové z klubu ODS zůstalo koalici 22 mandátů.

"Byl jsem zvolen předsedou klubu, který bude v jednáních zastupitelstva postupovat konstruktivně. Rozhodně nechceme podporovat praktiky vedoucí k řízení města přes různé zákulisní, lobbistické a nátlakové skupiny," řekl Thoma.

V nově vzniklém klubu jsou kromě bývalého primátora také zastupitelé Ivana Popelová, Radek Novotný, Ivan Mánek, Ivo Moravec a Jaroslava Šporclová.

Všichni zatím zůstávají členy ODS. "Nepočítáme s tím, že bychom do konce volebního období uzavírali s kýmkoliv koaliční smlouvu," řekl Thoma za Klub občanských demokratů.

Odvolaný primátor připustil, že z nově vytvořeného klubu pravděpodobně vznikne i strana, která na podzim vstoupí do komunálních voleb.

"Nevylučuji, že se tak stane. Samozřejmě bychom si potom vybrali i nový název, aby nebyl zaměnitelný s jiným politickým subjektem," uvedl Thoma.

Zastupitelé si dnes odpoledne zvolili nového primátora. Stal se jím zastupitel KDU-ČSL a někdejší primátor Miroslav Tetter, kterého navrhli jeho straničtí kolegové. ODS nikoho nenavrhla, chtěla, aby povinnosti přešly na první náměstkyni Ivanu Popelovou z ODS. Popelová řekla, že pokud bude zvolen Tetter, z funkce náměstkyně odstoupí.

Thomu minulý týden odvolalo zastupitelstvo na svém mimořádném zasedání. Velká část členů klubu ODS to podpořila. (více o odvolání kvůli sporům o tajemníka čtěte zde)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video