Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

KOMENTÁŘ: Od epidemického zoufalství k naději. Očkování je altruismus

Je příliš brzo na porcování medvěda, protože epidemie navzdory prognózám už popáté sílí a není jasné, který pohled na její zkrocení se ve finále ukáže jako nejsprávnější. Už teď je ale potřeba pojmenovat a korigovat pnutí, jež ve společnosti sílí, a připravit si půdu pro budoucí smír, píše ve svém komentáři ředitel základní školy a spisovatel Jan Jícha.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

J11a70n 24V20e68s38e59l44ý

8. 11. 2021 14:06

Jj většina naočkovaných co znám, jsou ryzí altruisté.

"Tak hurá mám to, můžeme do Chorvatska!"

3 1
možnosti
JZ

J66a90n 97Z11e20m39a32n

8. 11. 2021 13:59

Skutečný počet očkovaných nakažených je nutně velmi podstatně vyšší, než uvádějí statistiky, protože se jen málo testují.

Uváděná čísla jejich počtů jsou nutně jen špičkou ledovce, protože jinak z dat vyplývá zdánlivá smrtnost mezi očkovanými konzistentně po dobu mnoha minulých měsíců nejméně ~2,5x vyšší, než u neočkovaných a musí jich tak ve skutečnosti být nejméně 2,5x a spíše řádově více, než uvádějí statistiky, jinak by ochranný efekt očkování co se týče prevence úmrtí nebyl pozitivní, ale byl naopak nutně výrazně záporný (-což nevidíme na počtech zemřelých, takže nutně musí být počty nakažených očkovaných několikanásobně podhodnoceny).

Řádově se u nás jedná nyní o nejméně vysoké tisíce a spíše už řádově desetitisíce nově nakažených očkovaných denně.

A protože pro ně neplatí většina restrikcí vztahujících se na neočkované, jsou nyní zdaleka největší hrozbou - už protože mnozí z nich si pod palbou vládní propagandy stále myslí, že očkování je proti nakažení (a následnému roznášení infekce) ochrání. -Hrozbou zejm. pro ty, co covid ještě neprodělali a nemají proti němu vytvořenu onu přirozeně získanou obranyschopnost (která evidentně ty, co covid už prodělali, chrání do té míry, že u nás není zaznamenáno ani jediné úmrtí na reinfekci). Těch je u nás zřejmě stále ještě určitě více než 1/4 a dost možná až 1/3 populace.

A protože vláda restrikce očkovaných (žádné plošné testování, nenařizování karantén, "tečka" uvádějící "bezinfekčnost" i po pozitivním testu...) nezavádí, budou jejich počty, stejně jako počty nakažených neočkovaných zejm. těch, co covid ještě neprodělali, pravděpodobně dále růst a s tím i počty hospitalizovaných a zemřelých.

Jsem poslední, který by zde chtěl "flegrovat", ale zatím to z dat dost vypadá, že u nás právě díky nakaženým očkovaným probíhá další masivní vlna dané epidemie právě z důvodů absence restrikcí očkovaných, které očkování proti nakažení evidentně nechrání.

Takže úplně nevím, jaký "altruismus" se zde myslí...

3 1
možnosti
TT

Jo, byl v TV v létě jeden pán, co říkal, že už jsme promoření a žádná vlna nás nečeká.

0 0
možnosti
RK

Dobrý pokus o smír. Ale má jednu chybičku. Minimálně jedna strana, jmenovitě ta "odpíračská" považuje i jakékoliv kompromisní řešení za nepřijatelné. Kompromis by totiž byl např. něco jako "Tak se neočkujte, ale od podzimu do jara nelezte do restauraček, do kin ani na hokej..." A to pak začnou řvát cosi o právech, svobodě a komunistech.

0 9
možnosti
OM

Vy očividně ten smír chcete, to je vidět dle absolutně neutocneho vyznění vašeho komentáře.

8 0
možnosti
JV

J65a60n 91V78e35s91e79l34ý

8. 11. 2021 13:10

Válka je mír, svoboda je otroctví, nevědomost je síla

4 1
možnosti
RG

R24e25n18é 30G13u48r64a96l

8. 11. 2021 13:28

Všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější.

3 1
možnosti
VN

Je nás skoro 11 mio, v nemocnicích s covidem a nejspíš hlavně s něčím jiným 2200 lidí, z toho 360 na JIP. To je jako vážně problém?

3 1
možnosti
TT

Pokud už žádný nepřibyde, tak ve většině nemocnic zatím ne.

Ale ony tam přibývají stovky lidí každý den.

A nemůžete se chovat jak kapela na Titaniku - zatím je vody jen po kotníky, nic se neděje.

2 1
možnosti
RG

R92e58n72é 51G61u88r73a35l

8. 11. 2021 12:47

"...Fakta hovoří jasně – v Portugalsku či Dánsku je obří proočkovanost a covid je prakticky pryč..."

Skromný dotaz - hovoří tyto fakta stejně tak jasně i v případě třeba Irska nebo Izralele? Covid je tam prakticky také pryč, že...

1 0
možnosti
TT

Irsko 65%, Izrael 62% obyvatel očkovaných.

1 0
možnosti
RD

"Jen malá část z nově rekrutovaných má ke svému rozhodnutí zdravotní či obecně prospěšné důvody"

Tak tohle mě docela nadzvedlo. Má k tomu autor nějaká data?

To jako se nějakých těch 80 procent staých lidí nechalo naočkovat, aby mohlo k moři? Skoro si myslím, že ty zdravotní důvody převládaly..

A takový je celý tenhle článek, hlavně že z těch dojmů pak autor dělá závěry.

1 4
možnosti
Foto

Víte, ono se stačí zeptat těch lidí, co stojí frontu na pražském hlavním nádraží. TV štáby to udělaly. Většina odpovídala, že to je kvůli restrikcím, uvaleným na neočkované. Prostě kvůli "papíru", aby mohli do restaurace.

4 0
možnosti
ZH

Jedn o pozitivum v současné pandemii vidím. Máme najednou ohromné množství odborníků na respirační choroby, statistiky, imunology, znalce všeho možného i nemožného kolem infekcí, reinfekcí, dále vizionáře jasně vidící budoucí vývoj atd. Taky se nám namnožili ti, kteří prohlédli spiknutí mocných a komplot vlád a výrobců vakcín. Je to dobré. Národ, který přežije jejich aktivity, jen tak nezahyne!

1 0
možnosti
RD

To je pravda. Člověk jenom valí oči, kdo se najednou ozývá a má na všechno názor, nepodložený vůbec ničím. Jedno slovo - Flegr. Pro mě je úplně nepochopitelné, že někdo takový dostává vůbec někde prostor.

Ale takhle noviny prostě fungují, asi se s tím musíme smířit.

1 1
možnosti
MS

Od začátku pandemie slyšíme dvě mantry: a) Teď už ale opravdu víme, jak ta nemoc funguje (viz nové a nové studie, které "jednoznačně" dokumentují nějaký názor - aby se po chvíli objevila jiná, která stejně "jednoznačně" potvrzuje opak), a b) Teď už ale opravdu víme, jak se chová to které opatření včetně očkování (a můžete si zase doplnit to o studiích). Jsme v situaci, kdy zdaleka ještě nevíme, a kdo je aspoň elementárně slušný, neměl by mít problém to říct. U politiků to samozřejmě nečekám, u odborníků bych snad mohl doufat, i když už tím, že je pustí do médií, se nebezpečně začínají politikům blížit.

Pak se opravdu nelze divit nejistotě, která mezi lidmi panuje. Není autority, která by přesvědčila, protože jakákoli autorita se u nás buď zdiskreditovala, nebo se k lidem nedostane. (Za což si můžeme i hodně sami, protože rádi posloucháme jen ty, jejichž názory se nám hodí.) Nicméně pak to vyjde tak, že si musíme svůj názor udělat (skoro) sami.

Znám dost očkovaných i neočkovaných a skoro nikdo neměl to rozhodování, zda ano nebo ne, stopro. Skoro všichni vidí pro a proti, nějak je zvážili a vyšlo jim třeba 60/40 pro, nebo 60/40 proti. Jenže podle výsledku vypadají na 100/0 nebo 0/100, což leckterý slabomyslný nebo manipulující spoluobčan neváhá "jedině správně" komentovat.

Možná by bylo fajn si uvědomit, že jsme si názorově blíž, než se zdá, očkovaní i neočkovaní. "Pouze" někdo vnímá to či ono ostřeji a nakonec to či ono převáží.

A proto mi extrémně moc vadí hon na neočkované čarodějnice (byť jsem sám očkován). Nejsou to ani jediní správní věrozvěsti, ani asociální hyeny (většinou), stejně jako ti očkovaní. Co mám info, je dopad očkování na nemožnost přenášet virus stále více relativizován, a to i těmi, co ondy tvrdili, že očkování je "tečka za koronavirem". Ergo je dělení lidí na "správné" očkované, kteří nemusejí skoro nic, a "... doplňte si příhodné sprosté slovo ..." neočkované, které budeme drtit všemožnými komplikacemi, nejen nemorální, ale i neúčinné.

9 1
možnosti
Foto

Autor se snažil být objektivní, ale bohužel na to nemá ;). I příklady Portugalska a Dánska jsou manipulací. Je totiž na druhé straně hodně zemí kde je vysoká proočkovanost a pozitivně testovaných, ne zákonitě nemocných, co pan autor taky jasně nevysvětlil,je hodně. Společnost je rozdělená v tom se shodneme, ale nemůžou za to ti pro které je na prvním místě svobodná vůle a láska k ostatním bytostem. Bohužel vzniká celosvětově nový systém,ne vzdálený fašismu. A my jen tiše přihlížíme.

3 3
možnosti
TT

Při minimálních opatřeních se jim neplní nemocnice - a to je ten úspěch ke kterému směřovali.

2 1
možnosti
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Lístky na finále se nabízejí i za desetitisíce, u turniketu člověk může narazit

26. května 2024  11:59,  aktualizováno  14:25

Ceny lístků na finálový zápas mistrovství světa v hokeji rapidně stouply. Lidé za ně na...

V Tel Avivu se po týdnech rozezněly sirény. Hamás ohlásil rozsáhlý raketový útok

26. května 2024  13:55

V Tel Avivu se po mnoha týdnech po 13. hodině rozezněly sirény, které varují před raketovým úderem....

Češi jsou nafoukaní, Západ nás vidí jako komunistický skanzen, řekl Topolánek

26. května 2024  13:15

Podle bývalého premiéra Mirka Topolánka vnímají západní státy Česko stále jako postkomunistický...

Registr predátorů hned tak nebude. Není shoda, jak staré činy by se evidovaly

26. května 2024  13:13

Zákon, jenž by měl chránit děti před predátory, který zavádí takzvaný dětský certifikát, nabírá...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...