ilustrační snímek | foto: Ondřej Němec, MAFRA

Ponožky i do sandálů z nařízení státu. Bez nich boty v obchodě nevyzkoušíte

  • 346
Lidé si v kamenných prodejnách od pondělí budou moci zkoušet boty. Musí přitom ovšem mít povinně na nohou ponožky a před zkoušením si dezinfikovat ruce. V sobotu to sdělil vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Znovu se příští týden otevírá řada prodejen, s podmínkou zpřísnění hygienických podmínek.

Vláda od pondělí povolila opětovné fungování provozoven do 2 500 metrů čtverečních, které nejsou součástí obchodního centra nad 5 000 metrů čtverečních, nebo mají vchody zvenku. Musejí ovšem dodržet požadavky pro provoz, které zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví na svém webu. Je mezi nimi například zákaz zkoušení oblečení v prodejnách oděvů.

PŘEHLEDNĚ: Bez sprch, vstupenek i svěcené vody. Co je nařízeno během uvolnění

„Boty se zkoušet mohou, ne však na holou nohu, což platilo většinou i do teď. A lidé si musí předtím dezinfikovat ruce,“ uvedl Havlíček. Reagoval tak na páteční informace z ministerstva zdravotnictví, které uvedlo, že se nepovoluje zkoušení oblečení a nebudou otevřeny kabinky. Zákazníci i prodejci tak neměli zcela jasno, zda se vztahuje i na obuv.

Na pondělní otevření jsou připraveny například prodejny obuvi Jadi.cz. „Vždy vyžadujeme zkoušení s ponožkami. A pokud zákaznice navštíví prodejnu tzv. naboso, pak je jí zdarma poskytnut pár zkoušecích ponožek. V aktuální situaci, když lidé například boty nakoupené přes e-shop vrátili, jsme již v březnu tuto obuv na určitou dobu odstavili a dezinfikovali ozonem. To se týká i reklamované obuvi, která také prochází dezinfikováním dříve, než s ní reklamační technik jakkoliv dále nakládá,“ řekl v sobotu jednatel firmy Jaromír Horčička.

DALŠÍ KROK
NA ZAČÁTEK

Nařízení o zákazu zkoušení oblečení kritizuje manažer české oděvní značky Pietro Filipi Ladislav Pštros. Vláda podle něj omezuje podnikání a nedá se počítat s tím, že do prodejen budou přicházet zákazníci.

Zákaz zkoušení oděvů a prohlížení knih. Nic neprodáme, zlobí se obchodníci

„Jak je možné, že je povolené zkoušení oděvů ve větších hypermarketech, a to po celou dobu krizového opatření? V čem je rozdíl, že sako se zkoušet nemůže a boty ano? Pokud se vláda a epidemiologové bojí přenosu viru v kabinkách, tak pro nás je velmi snadné regulovat počet lidí v kabinkách a je snadné udržovat čistotu kabinek po každém zkoušení,“ divil se.

Prodejci tak musí zajistit, aby lidé dodržovali například dvoumetrové odstupy, u často dotýkaných předmětů, jako jsou například kliky, musejí umístit dezinfekci. Personál musí používat rukavice při kontaktu se zbožím a při přijímání plateb od zákazníků. Vrácené zboží musí na tři dny umístit do kontejneru nebo krabice označené karanténa.

Dezinfekce i v knihkupectví

Podobné boxy budou muset být také v knihovnách, kniha v něm po vrácení bude muset zůstat následující dva dny. Podrobné informace k uvolňování opatření zveřejnilo v pátek ministerstvo zdravotnictvím na svém webu. Pro knihkupce platí, že manipulovat s knihami a dalším podobným zbožím může personál jen v rukavicích, zákazníci si musejí u vstupu dezinfikovat ruce.

„Zákazníci u vstupu do knihkupectví povinně použijí dezinfekci rukou, doporučujeme to i u výstupu z prodejny. Za těchto podmínek mohou lidé na knihy sahat,“ sdělil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Koronavirus v Česku

Vláda od pátku zrušila zákaz volného pohybu osob, lidé navíc mohou být nově na...
Druhým dnem pokračují odběry pro testování kolektivní imunity vůči koronaviru....
Lidé v rouškách nastupují do autobusu směřujícího do chebské průmyslové zóny....

Vláda ve čtvrtek schválila rychlejší uvolňování podnikatelských a dalších činností. Provoz mohou obnovit také informační centra, posilovny a fitness centra, zoologické, botanické a dendrologické zahrady bez vnitřních expozic. Lidé mohou znovu do autoškol a na bohoslužby.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video