ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

NÚKIB varuje před vyšším rizikem kyberútoků na média i významné instituce

  • 21
Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost varuje před vyšším rizikem kyberútoků v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině. Hrozbu hodnotí až jako téměř jistou, nebezpečí hrozí hlavně médiím. Nabádá k ostražitosti proti nejčastěji používaným technikám útoků a k provedení aktualizace informačních systémů a jejich komponent.

„K vydání tohoto varování přistupujeme z preventivních důvodů, protože hrozba vzhledem k aktuální situaci stoupla nad běžnou úroveň. Základem pro vydání jsou naše vlastní zjištění a poznatky z činnosti našich partnerů. Informace, které máme k dispozici, vedou k důvodné obavě z reálné hrozby kyberšpionáže a kybernetických útoků na významné cíle v České republice,“ uvedl ředitel NÚKIB Karel Řehka.

Ohroženy podle úřadu jsou zejména strategické instituce veřejné správy,  prvky kritické informační infrastruktury, informační systémy základních služeb či média. Nebezpečí hrozí také dalším tuzemským organizacím. Hrozba útoků je podle úřadu až téměř jistá.

Ve varování je uvedeno, že by instituce měly být více ostražité vůči nejčastěji používaným technikám útoků v kyberprostoru, mezi kterými je například také phishing. Zároveň radí, že by se měla provést aktualizace informačních systémů. V souvislosti s DDoS útoky (útoky typu distribuovaného odepření služby) například doporučuje připravit si komunikační strategii, nebo se připravit na možnost blokování IP adres. Při probíhajícím DDoS útoku pak bezodkladně kontaktovat NÚKIB.

Varováním se správci a provozovatelé systémů regulovaných zákonem o kybernetické bezpečnosti musí zabývat, zejména musí zohlednit popsané hrozby a přijmout adekvátní opatření. Zohlednění varování a zavedení adekvátních opatření doporučujeme NÚKIB také organizacím, které nespadají pod zákon o kybernetické bezpečnosti.

Vláda v pátek přijala prohlášení, v němž se vymezila proti hybridnímu působení proti zájmům České republiky v souvislosti s ruským útokem proti Ukrajině. Deklarovala v něm podle Strakovy akademie mimo jiné, že v aktuální situaci nehodlá šíření dezinformací proti zájmům České republiky a partnerů v NATO a EU tolerovat.

Podle premiéra Petra Fialy vláda odsoudila aktuální útoky proti zájmům ČR a vyzvala všechny relevantní subjekty, aby přijaly opatření, která povedou k zamezení šíření nepravdivých a zavádějících informací v kybernetickém prostoru, které slouží k manipulování obyvatel směrem k ospravedlnění a schvalování ruské vojenské agrese. „Udělali jsme kroky k tomu, abychom oslabili hybridní působení a dezinformační kampaň, které jsme vystaveni,“ uvedl Fiala.

Správce českého internetu zablokoval osm dezinformačních webů

Tuzemské internetové sdružení CZ.NIC následně zablokovalo osm dezinformačních webů. Uvedlo, že tak učinilo po konzultacích s bezpečnostními složkami státu a na základě doporučení vlády. Stránky podle něj v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu ohrožovaly českou národní bezpečnost. Provozovatelé mají podle sdružení právo se proti kroku bránit soudní cestou. Představitelé vlády odmítli záležitost na tiskové konferenci komentovat.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video