Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

První novorozenec přišel letos na svět v Plzni, holčička má jméno Viktorie

  11:47aktualizováno  13:45
První, druhé i třetí dítě letošního roku se narodilo po minutách. Holčička z Plzeňského kraje přišla na svět minutu po půlnoci. Je zdravá, měří 50 centimetrů, váží 3 330 gramů a jmenuje se Viktorie. Druhý letošní novorozenec je chlapec. Dostal jméno Tomáš a narodil se dvě minuty po půlnoci v Městské nemocnici Ostrava. Tři minuty po půlnoci se narodily dvě dívky.

První dítě roku 2021 Plzeňského kraje a celého Česka je Viktorie, která přišla na svět minutu po půlnoci ve Fakultní nemocnici Plzeň. Holčička je zdravá, měří 50 centimetrů a váží 3 330 gramů. (1. ledna 2021) | foto: ČTK

Hlavní město Praha Tři děti během dvou hodin

První dítě letošního roku v Praze se narodilo v 1:06 v Ústavu pro péči o matku a dítě v Podolí. Chlapec váží 3,7 kilogramu a měří 53 centimetrů. O čtvrt hodiny později se v porodnici U Apolináře, tedy na Gynekologicko-porodnické klinice 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, narodila holčička vážící 3,3 kilogramu a měřící 49 centimetrů.

Jako třetí v novém roce se v metropoli narodila holčička Evelína. Na svět přišla na gynekologicko-porodnickém oddělení v nemocnici Motol v 1:40. Podle mluvčí nemocnice Ludmily Šimáčkové novorozená dívka váží 3,8 kilogramu a měří 49 centimetrů.

Praha tradičně odměňuje 15 tisíci všechny děti, které se na Nový rok narodí matkám s trvalým bydlištěm na území hlavního města. Tradice předávání daru prvnímu pražskému občánkovi vznikla podle magistrátu pravděpodobně v 60. letech 20. století za primátora Ludvíka Černého. 

Středočeský kraj Ema se narodila tři minuty po půlnoci

Ve Středočeském kraji se jako první narodilo děvče Ema. Na svět přišla v kolínské porodnici, a ač to bylo tři minuty po půlnoci, není prvním dítětem letošního roku. Holčička váží 3 710 gramů.

Loni se první středočeské dítě narodilo v nemocnici v Mladé Boleslavi. Chlapeček Marek přišel na svět čtvrt hodiny po půlnoci. Vážil 3 520 gramů a měřil 51 centimetrů.

Ústecký kraj Tři minuty po půlnoci, přesto není v ČR první

První dítě narozené v novém roce v Ústeckém kraji je holčička Daniela. I ona se narodila tři minuty po půlnoci v nemocnici společnosti Krajské zdravotní v Mostě mamince Miriam Nykodýmové z Litvínova. Váží 3 410 gramů a měří 50 centimetrů.

V nemocnici Kadaň na Chomutovsku na svět přišel i chlapec, narodil se v 1:13. V Litoměřické nemocnici se narodil rovněž kluk, a to v 5:13. Loni se jako první v kraji narodil chlapec Vilém v kadaňském špitále. Žena z Mostu ho porodila více než čtyři hodiny po půlnoci.

Liberecký kraj Mariana ze sousedního kraje

V Libereckém kraji jako první miminko přivítali holčičku v Jilemnici. Malá Mariana Bartoníčková přišla na svět ve 2:24. Rodiče ale přijeli ze sousedního Královéhradeckého kraje, z Jičína. Zdravá holčička měří 51 centimetrů a váží 4 130 gramů.

Nejčastější jména dětí jsou Eliška a Jakub, narodili se i Šanel či Loki

V Jablonci přivítali krátce před čtvrtou prvního chlapečka. Váží 3 535 gramů, měří rovného půl metru a dostal jméno Jan, rodiče jsou ze Smržovky. O hodinu a půl později přišel na svět další kluk Dominik v českolipské nemocnici. 

„Stejně jako loni první holčička a také chlapec narození v daném roce v Libereckém kraji dostanou od hejtmana Martina Půty pamětní zlatý dukát, kvůli koronaviru ale zřejmě nebude možná hejtmanova osobní návštěva,“ řekl mluvčí krajského úřadu Filip Trdla. Rodiče dostanou také tradičně peněžitý dar a dětskou kosmetiku.

Karlovarský kraj První je holčička, narodila se v 5:00

Prvním miminkem narozeným v Karlovarském kraji v roce 2021 je holčička Zora, která přišla na svět v Nemocnici Sokolov, v 5:00. Holčička váží symbolických 2 020 gramů.

Jen pět minut po holčičce narozené v Sokolově se narodilo miminko v chebské nemocnici. Je jím chlapeček jménem Duc An, který přišel na svět v 5:05. Chlapec se narodil rodičům z Hazlova a váží 3 230 gramů.

Letošnímu prvnímu dítěti věnuje Karlovarský kraj dar 10 tisíc korun. V minulých letech dostávali novorozenci, kteří přišli na svět 1. ledna, zlatý řetízek s andělem, plyšovou hračku a další drobné dárky. Nově kraj odmění prvního z nich. 

„Domníváme se, že v této nelehké době rodičům finanční dar udělá radost a určitě jim pomůže při pořizování mnoha věcí potřebných k péči o miminko,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek (za STAN). Loni se narodilo v první lednový den celkem sedm dětí. První byla holčička Terezka. Přišla na svět v karlovarské porodnici.

Plzeňský kraj První dítě Česka je holčička Viktorie

V Plzeňském kraji se narodilo letošní první miminko. Holčička Viktorie přišla na svět minutu po půlnoci ve Fakultní nemocnici Plzeň. Je zdravá, měří 50 centimetrů a váží 3 330 gramů.

Loni se první miminko Plzeňského kraje narodilo také ve Fakultní nemocnici Plzeň. Chlapec Lukáš přišel na svět ve 3:37. Vážil 3 200 gramů a měřil 51 centimetrů.

První dítě roku 2021 Plzeňského kraje a celého Česka je Viktorie, která přišla na svět minutu po půlnoci ve Fakultní nemocnici Plzeň. Holčička je zdravá, měří 50 centimetrů a váží 3 330 gramů. (1. ledna 2021)

Jihočeský kraj Dívenka Inna má necelé tři kilogramy

V jihočeských nemocnicích je jako první narodila dívka Inna, a to v čase 0:52. Váží 2 510 gramů. Druhé letošní jihočeské miminko se narodilo ve 2:04 v písecké nemocnici, chlapec Petr. 

„Holčička Inna je zdravá a má se čile k světu,“ uvedl předseda představenstva Nemocnice České Budějovice Michal Šnorek. Porod byl bez komplikací.

První novorozenec roku 2021 v Jihočeském kraji je holčička Inna. (1. ledna 2021)

Druhé letošní miminko kraje se narodilo v písecké nemocnici ve 2:04. Chlapec Petr vážil 3 600 gramů. „Jsou s maminkou již v pořádku na oddělení šestinedělí,“ uvedl primář gynekologicko-porodnického oddělení nemocnice Písek Michal Turek. Třetím jihočeským miminkem je chlapec Tomáš, který se narodil ve 2:08 ve strakonické nemocnici.

Prvním loňským dítětem narozeným v nemocnicích na jihu Čech byl chlapec Adam. Narodil se ve strakonické nemocnici v 0:27. Vážil 2 680 gramů.

Vysočina Mikuláš se narodil v 1:26 v Třebíči

Na Vysočině je letošním dítětem chlapec Mikuláš. Narodil se v nemocnici v Třebíči dnes v 1:26. Váží 3 780 gramů, měří 52 centimetrů. Druhým letošním dítětem narozeným v kraji je také chlapec jménem Antonín, který přišel na svět v 1:51 v havlíčkobrodské nemocnici. První dívka kraje se narodila letos ve 3:04 v Jihlavě a jmenuje se Sára. 

Neobvyklé křestní jméno přestává být stigma. Žijí s námi Hermiony i Sannel

První miminko kraje je Mikuláš Hausknecht. „Matka Lucie je z Hrotovic,“ řekla mluvčí třebíčské nemocnice Jitka Mácová. První dívka Vysočiny Sára přišla na svět přirozeným, spontánním porodem. Jmenuje se Sára Kotrbová, váží 3 625 gramů, měří 51 centimetrů. „Maminka Kateřina Sýkorová je z Třebíče, je to její první miminko,“ řekla pracovnice porodnice.

V nemocnici Havlíčkův Brod se narodila do dnešního rána dvě miminka, chlapci. V 1:51 Antonín z obce Kameničky u Chrudimi, vážil 3 750 gramů. Druhý byl Jakub ve 3:33, z obce Libice nad Doubravou, jenž vážil 2 750 gramů. Tamní porodnice miminka neměří.

Královéhradecký kraj Ani ne půl hodiny po půlnoci

Prvním miminkem letošního roku v Královéhradeckém kraji je chlapec. Narodil se ve Fakultní nemocnici Hradec Králové v 0:26. První děvče se narodilo v krajské nemocnici v Rychnově nad Kněžnou v 01:19.

Chlapec se jmenuje Ivan, váží 3 280 gramů, maminka je ze Slovenska. Děvče Agáta váží 2 930 gramů, měří 51 centimetrů a rodiče jsou z Rychnova nad Kněžnou.

Prvním miminkem loňského roku v Královéhradeckém kraji bylo děvče, které přišlo na svět v Oblastní nemocnici Trutnov ve 02:11. První chlapec se narodil v Oblastní nemocnici Náchod ve 04:25.

Pardubický kraj Chlapec ve svitavské nemocnici

V Pardubickém kraji se jako první dítě narodil chlapec, a to 38 minut po půlnoci v nemocnici ve Svitavách. První dívka letošního roku narozená v kraji přišla na svět v chrudimské nemocnici deset minut před druhou hodinou ranní.

Tadeáš po porodu vážil 3 450 gramů a měří 50 centimetrů, jeho matka je z Jedlové u Poličky. Dívka se jmenuje Valerie, váží 2 720 a měří 46 centimetrů, matka pochází z Chrudimi.

Prvním miminkem loňského roku byla v Pardubickém kraji dívka, která se narodila v čtyři minuty po půlnoci v pardubické nemocnici. Dostala jméno Alžběta.

Moravskoslezský kraj Chlapci mezi prvními

Prvními dětmi narozenými v novém roce v Moravskoslezském kraji byli chlapci. V Městské nemocnici Ostrava přišel dvě minuty po půlnoci na svět Tomáš, který je tak zřejmě prvním narozeným chlapečkem. V Nemocnici Agel Ostrava-Vítkovice se o deset minut později narodil Mikuláš.

Chlapec Tomáš přišel na svět letos dvě minuty po půlnoci v Městské nemocnici Ostrava. (1. ledna 2021)

První chlapeček narozený roku 2021 se maminkou Lucií. Tomáš váží 3 650 gramů a měří 50 centimetrů. (1. ledna 2021)

Lucie Branná z ostravské nemocnice uvedla, že Tomáš váží 3 650 gramů a měřil 50 centimetrů. Jeho maminka je z Vřesiny u Hlučína na Opavsku. Mikuláš měl po narození míry 4 170 gramů a 54 centimetrů a jeho maminka je Ostravanka.

První letošní dítě na Karvinsku se narodilo v 00:34 v porodnici v Havířově. Mluvčí nemocnice s poliklinikou Havířov Irma Káňová uvedla, že holčička Karin vážila 2 970 gramů a měřila 49 centimetrů. Čtvrt hodiny po ní přišel ve stejné porodnici na svět chlapeček Jakub.

První letošní dítě ve Fakultní nemocnici Ostrava, největším zdravotnickém zařízení v kraji, se narodilo v 00:53 a má jméno Quynh Mai. V Novém Jičíně byl prvním narozeným dítětem v 01:24 Ondřej.

Zlínský kraj Do sedmi hodin se narodila dvě děvčata

Ve Zlínském kraji letos jako první přivítali děvče, které dostalo jméno Ela. Na svět přišla v 02:05 v porodnici Kroměřížské nemocnice. Při porodu vážila 3 360 gramů a měřila 48 centimetrů, její maminka Kristýna Šumberová je ze Zdounek na Kroměřížsku. V kroměřížské porodnici se podle něj od půlnoci do 07:00 narodily celkem dvě děti, v obou případech děvčátka.

V porodnici Uherskohradišťské nemocnice je letos prvním dítětem chlapec Václav, který se narodil v 04:00, při porodu vážil 3 300 gramů a měřil 50 centimetrů. „Jeho maminka Marcela Procházková je z Tvarožné Lhoty. Do sedmé hodiny ranní tam přišly na svět celkem dvě děti, v obou případech chlapci,“ uvedl mluvčí.

V loňském roce se jako první ve Zlínském kraji narodil na Nový rok v 00:11 chlapec Jakub, a to ve zlínské porodnici.

Jihomoravský kraj Rozálie měří 49 centimetrů

Prvním dítětem narozeným v roce 2021 na jihu Moravy se stala holčička Rozálie, která přišla na svět v Nemocnici Břeclav čtyři minuty po půlnoci. 

Děvčátko měří 49 centimetrů a váží 3130 gramů. „Od Jihomoravského kraje obdrží první novoroční miminko drobné dárky, maminka kytici, nebude chybět ani písemná gratulace od hejtmana Jana Grolicha,“ uvedla Alena Knotková z Krajského úřadu Jihomoravského kraje.

Druhým miminkem letošního roku v kraji je děvčátko narozené ve Vyškově v 1:45, prvním brněnským dítětem roku je chlapec narozený ve 3:30 ve fakultní nemocnici Brno v Bohunicích.

Také v minulých dvou letech se první dítě roku v kraji narodilo v Břeclavi. Loni byla Laura narozená pouhou minutu po půlnoci dokonce prvním dítětem narozeným v celém Česku.

Olomoucký kraj Natálie se narodila 12 minut po půlnoci

V Olomouckém kraji přišla letos jako první na svět holčička. Natálie se narodila dvanáct minut po půlnoci. Následoval ji Leoš v Nemocnici Agel Jeseník a Ondřej v Nemocnici Agel Přerov.

„Holčička Natálie váží 3 830 gramů a měří 51 centimetrů. Je z Olomouce,“ řekl mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher. V Nemocnici AGEL Jeseník se narodil jako první letošní miminko chlapeček Leoš, a to v 7:02. „Maminka přijela do jesenické porodnice z nedaleké obce na Javornicku,“ uvedla mluvčí společnosti Agel Radka Miloševská.

V Nemocnici AGEL Přerov přivítali první miminko v 7:30. „Byl to také chlapeček, který dostal jméno Ondřej. Maminka přijela z nedaleké obce u Lipníka nad Bečvou,“ podotkla Miloševská.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...