Petr Gazdík (vpravo) z hnutí Starostové a nezávislí a Karel Schwarzenberg s Miroslavem Kalouskem (vlevo) z TOP 09.

Petr Gazdík (vpravo) z hnutí Starostové a nezávislí a Karel Schwarzenberg s Miroslavem Kalouskem (vlevo) z TOP 09. | foto: ČTK

Nový Kalouskův plán: za porod až 20 tisíc, ale jen sociálně potřebným

  • 1068
Za každé narozené dítě by rodiče mohli dostat až 20 tisíc korun místo dosavadních 13 tisíc, tak zní nový plán TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí, kteří jdou společně do voleb. Peníze by ale podle Miroslava Kalouska dostávali jen sociálně potřební a o výši částky by rozhodovaly obce.

O náklady na vyplacení mimořádné dávky by se obce dělily půl na půl se státem. "Předpokládáme, že by mimořádnou dávku za porod dítěte dostala maximálně polovina lidí," řekl iDNES.cz Kalousek na programovém sněmu hnutí Starostové a nezávislí.

Před pár dny TOP 09 zveřejnila velkou část svého programu a Kalousek mluvil o úplném zrušení porodného i pohřebného a seškrtání dalších sociálních dávek. (více o programu škrtů TOP 09 čtěte zde)

Za to si od politických soupeřů TOP 09 vysloužila různé nálepky - úřadující šéf ODS Petr Nečas mluvil o "pravicovém populismu", předseda ČSSD Jiří Paroubek o drakonických asociálech. (více o reakcích na program TOP 09 najdete zde)

Nelekli jsme se reakce veřejnosti, tvrdí Kalousek

Kalousek tvrdí, že změna plánu s porodným není reakcí na průzkum společnosti Factum, podle nějž 86 procent veřejnosti nesouhlasí s úplným zrušením porodného a jen 12 procent je pro.

"Rozhodně ne. Jen jsme se rozhodli náš program zveřejnit ve dvou krocích," řekl dnes Kalousek v Průhonicích na sněmu Starostů a nezávislých.

Jenže někteří účastníci sněmu otevřeně mluvili o tom, že po zveřejnění plánu zrušit úplně porodné začali dostávat maily, že stranu s takovým programem nemohou rozhodně volit. Podle šéfa hnutí Petra Gazdíka ho lidé bombardovali, že šetřit se může na všem, ale rozhodně ne na těch nejmenších.

"Z toho si ale nemůžeme nic dělat, lidé, kteří takové věci píší, by nás nevolili stejně," řekl starosta Berouna Jiří Besser, který za TOP 09 kandiduje ve středních Čechách.

O vyplacení mimořádného příspěvku za porod dítěte by podle nově zveřejněného plánu rozhodovala rada obce. "Ta by mohla rozhodnout o vyplacení dávky až do výše 10 tisíc korun. A stejně velkou částku by pak přidal stát," vysvětlil Kalousek.

Zatímco nyní se vyplácí 13 tisíc korun a stojí to zhruba 1,5 miliardy korun ročně, když obec uzná příspěvek za porod maximálně polovině lidí, jimž se dítě narodí a nedá přitom všem maximální částku, přijde to stát asi na 400 milionů ročně a stejnou sumu vyplatí i obce.

Do TOP 09 si dnes opět kvůli ohlášené změně s výplatou příspěvku za porod rýpnul šéf konkurenční KDU-ČSL Cyril Svoboda. "Na tom je vidět, že je to šité horkou jehlou, když po pár dnech říkají něco trochu jiného. Nedovedu si představit, že by rada městské části v některém větším městě posuzovala každého žadatele, kterému se narodí dítě," řekl Svoboda.

Chtějí i možnost odvolávat ředitele škol. A také přímou volbu starostů

TOP 09 a Starostové a nezávislí zveřejnili v pátek i zbytek společného volebního programu. Slibují například nový loterijní zákon, který posílí příjmy obcí. Budou také prosazovat, aby se jednou za pět let konal konkurz na ředitele základních škol - iniciovat by to mohla nejen školní inspekce, ale i starosta obce.

Vůbec rukopis starostů je na programu společného uskupení patrný. TOP 09 bude prosazovat vedle přímé volby prezidenta i přímou volbu starostů i primátorů voliči.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video