Petr Mach představí novou stranu 12. ledna.

Petr Mach představí novou stranu 12. ledna. | foto: MAFRA

Nové pravicové straně by dalo hlas 22 procent voličů, zjistil STEM

  • 167
Každý pátý volič by v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu podpořil novou pravicovou stranu blízkou irskému hnutí Libertas podnikatele Declana Ganleyho. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM, který si nechala zpracovat Česká televize.

České pobočce irské strany Libertas by mohlo dát svůj hlas až dvaadvacet procent voličů, kteří by se zúčastnili voleb do europarlamentu v červnu příštího roku, zjistila agentura STEM.

Strana, jejíž založení chystá ředitel Centra pro ekonomiku a politiku Petr Mach, by podle průzkumu získala voliče ze všech skupin populace, bez rozdílu věku nebo vzdělání. Slibuje vystupovat odmítavě vůči Lisabonské smlouvě, nejvíce voličů by se proto rekrutovalo z řad odpůrců nové evropské ústavy. Tu podle jiného průzkumu odmítá 55 procent Čechů.

Podle ředitele STEM Jana Hartla bude ale záležet na tom, jak strana očekávání voličů využije a zda představí srozumitelný a praktický program. "Bude důležité, aby strana své obecné záměry uměla nějakým způsobem převést do každodenních politických kroků," řekl ČT Hartl.

Novou politickou formaci plánuje Mach představit 12. ledna na tiskové konferenci. Oznámí jméno strany, její program a zhruba desítku lidí, kteří se budou na vzniku subjektu podílet. 

Třebaže se původně mluvilo o dvou různých stranách, nakonec by mohla vzniknout jen jedna. Machova strana by totiž s irskou Libertas spolupracovala a mohla by se k ní v evropských volbách ideově přihlásit. Česká pobočka Libertas by tak nebyla nutná.

"Pokud bude dohoda s panem Ganleym, budeme součástí Libertas pro evropské volby. Nicméně naším cílem jsou samozřejmě volby do českého parlamentu," řekl Petr Mach.

Se stranou, které už nepřímo vyjádřil své sympatie prezident Václav Klaus, bude chtít Mach získat hlasy nespokojených voličů ODS, která se podle něj příliš posunula do politického středu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video