Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pro Noční vlky zákazy neplatí. Podle policie měli rozestupy, fotky ukazují opak

  14:51aktualizováno  16:01
Podle vládního nařízení se na veřejném prostranství nesmí shromáždit více než deset lidí, ti by pak měli mezi sebou mít rozestupy nejméně dva metry. Sympatizanti ruského motorkářského klubu Noční vlci nařízení porušili, když přišli uctít památku sovětských vojáků, kteří padli za druhé světové války. Akce se účastnilo minimálně 100 lidí. Rozestupy nedodržovali, někteří si sundavali roušky.

„Podle nás tam nedochází ke shromáždění, které by porušovalo nařízení vlády. Ti lidé mezi sebou dodržují rozestupy, takže to není problém. A zakázané shromáždění to není. Jsme na místě jako každý rok a dohlížíme na veřejný pořádek,“ odpověděl na dotazy iDNES.cz mluvčí pražských policistů Jan Daněk. 

Nočních vlků se na místě sešly desítky, byla jich minimálně stovka. Někteří z nich neměli roušky, účastníci nedodržovali povinné dvoumetrové rozestupy. Podle policie bylo všechno podle předpisů.

Noční vlci nedodržovali vládní nařízení

Na námitku, že podle videa i fotografií je na akci více lidí, kteří stojí těsně vedle sebe, mluvčí odvětil, že „skupiny do deseti lidí mohou být u sebe.“

Podle předsedy českých Nočních vlků Marka Radkoviče setkání „bude problém, ale nedá se s tím nic dělat.“  Že bude mít shromáždění ještě dohru předvídá i právník Václav Vlk. Podle něj je sice ve vládních nařízeních velký zmatek, ale podobné akce by postihu uniknout neměly. „Pokud vláda myslí zákony a nařízení vážně, tak by měly orgány zahájit s organizátory správní řízení a účastníkům by měla hrozit pokuta až do výše 10 tisíc korun,“ tvrdí právník.   

V souvislosti s porušováním vládních nařízení na akci portál iDNES.cz oslovil i politickou reprezentaci. Od předsedy Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka z ČSSD a premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO nám nedorazila odpověď. 

„Samozřejmě chápu, že je dnes významný státní svátek a lidé chtějí uctít památku padlých ve druhé světové válce, ale stále platí vládní nařízení, které je nutné z důvodu nadále trvající epidemie dodržovat. Pokud došlo k porušení, je to bezesporu špatně a věc nechám prošetřit příslušnou krajskou hygienickou stanicí,“ reagoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch z hnutí ANO. 

Pražský primátor Pirát Zdeněk Hřib k akci Nočních vlků řekl: „Nechci nikomu upírat možnost slavit konec druhé světové války po svém. Některé jejich způsoby však považuji za krajně nevkusné a znevažující pietní místa. Myslím, že by se konec druhé světové války měl oslavovat jako vítězství dobra nad zlem a ne jako dobytí území, což je pojetí, které jejich jízda symbolizuje.“

Noční vlci

  • Nejstarší ruský motorkářský klub, který je známý svou blízkostí k ruskému prezidentovi Vladimíru Putinovi.
  • Každoročně pořádají jízdu nazvanou Cesta vítězství, která vede z Moskvy až do Berlína. 
  • Připomínají si tím sovětské vítězství ve druhé světové válce a památku padlých vojáků Rudé armády. 
  • Klub má zhruba pět tisíc členů a řídí se přísným vojenským řádem. Někteří ruští novináři však tvrdí, že jde o gang radikálních nacionalistů a násilníků. 
  • Členy se mohou stát jen heterosexuální osoby mužského pohlaví, které vlastní motocykl.

Potyčka už u brány hřbitova

Na hřbitov, kde je pochováno 429 sovětských vojáků, kteří padli v květnu 1945 při osvobozování Prahy a okolí, dorazili příznivci motorkářského klubu krátce po poledni. Měli s sebou ruské a české vlajky. Před branou hřbitova je vítala skupina odpůrců s vlajkami NATO. Obě skupiny se spolu chvíli dohadovaly, incident se však obešel bez fyzických potyček. 

Sympatizanti se poté shromáždili u pomníku vojákům Rudé armády, kde položili květiny a věnce. Z reproduktorů hrály ruské písně. Následovaly proslovy účastníků, mluvil i poslanec Jaroslav Foldyna (dříve ČSSD, nyní za SPD). Mimo jiné kritizoval odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva. Uvedl však také, že členové klubu dnes nepřijeli uctít jen památku sovětských padlých vojáků, ale i těch francouzských, britských nebo jugoslávských.

Policisté hrozí pokutami za nedodržování opatření

Vláda s účinností od 24. dubna nařídila, že na veřejně dostupných místech může být nejvíce deset osob s výjimkou členů domácnosti, výkonu povolání, podnikatelské nebo jiné obdobné činnosti a účasti na pohřbu. Lidé také musejí zachovávat odstup od jiných nejméně dva metry. 

Policie na svém webu uvádí, že podle krizového zákona mohou lidé v nejzávažnějších případech za nedodržování vládních nařízení pokutu až do výše dvou milionů korun. Právnické osoby a podnikající fyzické osoby až do tří milionů.

„Policisté kontrolují, zda jsou obchody a restaurace opravdu uzavřené, zda lidé dodržují na veřejnosti nošení roušek, respirátorů či jiné ochrany obličeje, zda se na veřejných prostranstvích neshlukuje více osob a také to, zda lidé dodržují nařízenou karanténu a jiné další úkoly. Apelujeme na občany, aby si už skutečně uvědomili, že tím, že nedodržují nařízení vlády, která mají svůj smysl, neohrožují pouze sebe, ale také své blízké a ostatní spoluobčany,“ uvedla policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová.

Policisté řešili stovky prohřešků „běžných lidí“

V pátek se konalo uctění památky obětí druhé světové války i na pražském Vítkově. Počty přítomných byl však proti jiným letům značně omezen. Politici na místo přijížděli tak, aby se nepotkali. 

Sympatizanti ruského klubu Noční vlci uctili památku sovětských vojáků

Během Velikonoc policisté denně řešili stovky prohřešků souvisejících s porušováním opatření proti šíření koronaviru, oproti běžnému víkendu zaznamenali až stoprocentní nárůst přestupků. Nejčastěji to bylo shlukování lidí ve skupinkách, popíjení alkoholu na veřejnosti nebo nenošení roušek. 

Úřady řešily také to, že hradní kancléř Vratislav Mynář zabijačku ve své hospodě. Podle kancléře bylo potřeba prase zabít, protože bylo nemocné a zemřelo by, uvedl portál Blesk.cz. Přestože Mynář obstaral pro účastníky testy na koronavirus, hygienická stanice o události nevěděla. Policisté to však vyhodnotili jako přestupek. Informovali hygieniky, kteří rozhodnou o případné sankci. 

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...