Členové ruského motorkářského klubu Noční vlci  při pietním aktu na čestném...

Členové ruského motorkářského klubu Noční vlci při pietním aktu na čestném pohřebišti II. světové války na Ústředním hřbitově v Brně. (4. května 2024) | foto: ČTK

Prokremelské motorkáře vítali v Brně jako delegáty ruské teroristické federace

  • 210
Klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s blížícím se výročím konce druhé světové války znovu vydal po stopách Rudé armády se zastávkami na místech hrobů sovětských vojáků. V sobotu dopoledne se zastavil na hřbitově v Brně, v pondělí bude na pražských Olšanských hřbitovech. A odtud zamíří přes Děčín do Berlína.

„Tak snad to bude letos v klidu,“ napsal na svém Facebooku sympatizant Nočních vlků, poslanec SPD Jaroslav Foldyna a doprovodil svůj příspěvek starší fotografií, když se dostal ještě jako sociální demokrat do konfliktu s jedním z odpůrců motorkářů.

„Já se k jízdě přidám až 6. května v Praze, odkud pojedeme na Děčín,“ řekl iDNES.cz Foldyna. Právě odtud poslanec, který se nijak dlouhodobě netají proruskými postoji, pochází.

Motorkáři z Night Wolves MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, pak chtějí dojet až do Berlína. Chtějí tam být 9. května, kdy Rusové slaví na rozdíl od zbytku Evropy Den vítězství.

Akce se účastní motorkáři z Česka, Slovenska Německa, Makedonie nebo Estonska. Ruští příslušníci skupiny od začátku Putinovy války na Ukrajině nesmí do Česka cestovat. Jde o součást sankcí, které Evropská unie uvalila na Rusko po začátku jeho agrese.

V sobotu dopoledne se pieta uskutečnila v Brně na Centrálním hřbitově, před kterým se shromáždili i podporovatelé Ukrajiny a NATO ze sdružení Kaputin a zástupci stran Volt Česko a Volt Slovensko. Motorkáře uvítali transparentem s nápisem „Vítáme delegáty ruské teroristické federace“,

Motorkář chtěl před hřbitovem típnout cigaretu o vlajku Ukrajiny

Jeden z „vlků“ se pak pokusil u východu típnout cigaretu o ukrajinskou vlajku, kterou držel jeden aktivistů. A došlo málem k fyzické potyčce.

Tradiční akce Nočních vlků nazvaná „Cesty vítězství“ začala 28. dubna na Dukle, na hranicích Slovenska a Polska, kde Rudá armáda vstoupila v roce 1945 na území Československa.

Ruští Noční vlci vyrazili na tah Evropou, do Berlína je vede Putinův přítel

Spolu s Nočním vlky jsou i slovenští proputinští motorkáři Brat za Brata, jejichž šéf Jozef Humbálek byl i na sankčním seznamu Evropské unie. Nový slovenský premiér Robert Fico dokázal prosadit vyškrtnutí Humbálka ze seznamu, upozornil Hlidacipes.org.

Situace v Brně v roce 2019:

„Tradiční jízda Nočních vlků proběhla bez většího zájmu veřejnosti. Tři motocyklisté měli dopravní nehodu. Potenciál jízd Nočních vlků se zřejmě vyčerpal. Evropskou pobočku prokremelského klubu, která se zdaleka nevěnovala pouze „připomínání vítězství nad nacismem“, postihly sankce uvalené ze strany Evropské unie. Propagandistickou činnost uskupení začal přebírat motocyklový klub Brat za brata,“ uvedlo ministerstvo vnitra ve své loňské zprávě Projevy extremismu a předsudečné nenávisti.


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video