Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pro rodiče nutnost, pro děti trauma. Novela rozvede páry i mimo soudní síň

  16:39
Ministerstvo spravedlnosti v úterý představilo návrh nové legislativy o nesporných rozvodech, výživném a nepřijatelnosti tělesných trestů při výchově dětí. „Chceme, aby byly rozvody levnější, rychlejší a přátelštější. A také aby způsobily co nejmíň škod,“ říká poslankyně Eva Decroix. Legislativa by měla vejít v platnost ideálně na začátku roku 2025.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

„Jde především o zájem rodiny. Naše současná legislativa sice není tak stará, ale stále vychází z tradic 70. let a kvůli tomu už neodpovídá dnešnímu soužití rodin,“ uvádí Decroix.

„Pilíři nově představené legislativy je zejména respekt k manželství a jeho liberalizace, a dále pak snaha dohodnout se na rozvodu nejen v co největším možném míru, ale zároveň ho také zvládnout s co nejmenším traumatem,“ dodává Decroix.

Zjišťování příčin rozvratu je zásah do soukromí

Podle náměstka a poslankyně je soudní zjišťování příčin rozvratu v manželství, které vede k rozvodu, už přežitkem, a v nové legislativně tudíž nemá místo.

„V praxi už řada rozumných soudců nezjišťuje, jaké mají manželé ke svému rozhodnutí důvody, protože to nemá žádný dopad na rozsudek. A pokud příčiny zjišťují, může docházet k trapným situacím. Proč bychom měli vědět, kdo se s kým naposledy pohádal? Z čistě objektivního hlediska pravé příčiny ani zjistit nejde,“ komentuje problematiku poslankyně.

Rozvod rodičů raní děti v každém věku. Poznamená je do konce života

„Naší největší snahou proto je zasahovat do toho manželství co nejméně, s důrazem na respekt soukromí všech zúčastněných,“ dodává. Legislativa upravuje i povinný výslech manželů - v případě, že jsou obě strany domluvené, takový postup není nutný.

„I podmínka žití odděleně po dobu minimálně půl roku se ukázala být přežitkem, obzvlášť právě v dnešním fungování rodin a ve způsobech, jakým nyní přistupujeme k manželství jako takovém. Tyto podmínky se považovaly za stěžejní překážky, které měly zabránit velké míře rozvodovosti, a přitom na ni nemají žádný vliv. Nemusíme na nich trvat,“ zdůrazňuje poslankyně.

Podle Decroix by měla být míra zásahu státu do rodinných záležitostí co možná nejmenší. Toho chce ministerstvo v legislativě mimo jiné docílit i zavedením možnosti projednávat rozvod i jinde než jenom v soudní síni.

„Rozhodně nechceme, aby ten soud probíhal tak, že musí celá rodina i s dětmi napochodovat do soudní síně. Některé soudy už v dnešní době projednávání na jiných místech umožňují, ne všechny na to však mají materiální podmínky.“

Prošli jste si rozvodem?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 29. srpna 2023. Anketa je uzavřena.

Notářská komora ale v reakci na návrh reagovala, že rozvod bude stresující vždy. „Cesta k soudu zůstane stresující, ať se bude jednat v jakékoli místnosti soudu. I jednoduché úkony soudu vyžadují aparát, prostory a techniku, která je placena z veřejných prostředků a soudní poplatky ji nepokryjí. I tyto úkony zaberou určitý čas, který by se soudci mohli věnovat sporům, k jejichž řešení je soud určen,“ napsal redakci iDNES.cz prezident komory Radim Neubauer.

Ten také připomněl již dřívější návrh notářů, aby právě oni mohli místo soudu převzít rozvodovou agendu. „Nechce-li stát využít služeb notářů, jako to činí v zahraničí, a naopak chce platit ukončení manželství z veřejných prostředků, je to věcí politickou,“ doplnil.

Pokuty se zvýší, tresty vězení naopak sníží

Legislativa v další oblasti řeší také výživné na děti a důsledky neplacení alimentů či zabraňování styku. Dosavadní pokuta za nevyplácení výživného se totiž mohla vyšplhat maximálně na 200 korun.

„Vůbec nejnižší částkou, kterou může rodič za trest dostat, je 5 000 korun,“ představila novinku Decroix. „To už může být citelnější.“ Zároveň upozorňuje, že pokuty poputují na potřeby dětí, ne do státního rozpočtu.

V případě, že rodič neplatí alimenty, je možné zažádat si o náhradní výživné. V současné době ho stát vyplácí po dobu dvou let, ministerstvo práce a sociálních věcí ovšem chce lhůtu prodloužit na čtyři roky. Vládní návrh se bude spolu se zvýšením rodičovského příspěvku projednávat 29. srpna dopoledne.

Náhradní výživné letos pobírá deset tisíc dětí. MPSV chce změnit vyplácení

„Vězení plné neplatičů a dluhová spirála“

Náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav uvedl, že se při práci na nové legislativě snažili vyřešit také problematiku vězeňských trestů pro neplatiče. „Naše republika má ve vězení v současné době skoro 20 tisíc lidí. Z toho 6 procent sedí právě kvůli nevyplácení výživného. Dopady na státní rozpočet jsou enormní, denně za ně vyplácíme až 2,2 milionů korun,“ říká.

Česko má příliš mnoho vězňů. Není to normální, říká šéf Vězeňské služby

Úplná dekriminalizace neplacení alimentů však podle náměstka není možná. „Určitě by to mělo zůstat trestné,“ dodává.

Trestní zákoník v současné době postihuje i nedbalostní neplacení výživného, které trvá přes čtyři měsíce. Ministerstvo chce, aby nově bylo trestné pouze to, když se někdo bude této povinnosti vyhýbat úmyslně.

Za takový skutek nyní hrozí až tři roky za mřížemi, nově by to byl nanejvýš rok. Stanislav odhadl, že tím by se počet lidí za mřížemi kvůli tomuto skutku mohl snížit až o 80 či 90 procent.

V České republice si v současné době řekne své „ano“ okolo 50 tisíc párů ročně. Počet sňatků ovšem značně poklesl s pandemií covidu. Během prvního čtvrtletí letošního roku vstoupilo do manželství 3,5 tisíce párů, což je o 1 tisíc méně než o rok dříve.

Zároveň s tím však v posledních dvou desetiletích klesá i rozvodnost. Oproti nejvyšší míře rozvodovosti s 50 procenty, kterou Česko zažilo v roce 2010, došlo od té doby k poklesu na 44 procent. I tak se podle statistik za první čtvrtletí roku 2023 49,2 procent dětí narodilo mimo manželství.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27,  aktualizováno  17:51

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

KOMENTÁŘ: Trumpovy trampoty s potraty. Mohly by mu prohrát volby?

28. dubna 2024

Premium Donald Trump rozjíždí prezidentskou kampaň a průzkumy říkají, že to bude souboj prsa na prsa s Joem...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...